Voorjaarsonweer (28 april '03)
Bui 1: Deze begon om 21:50 uur met wat weerlicht in het zuiden, dat viel mij opeens op nadat ik toevallig uit het raam keek. Die bui naderde snel en doordat de wolkentoppen vrij hoog hingen lichten deze op en kon je mooi de contouren van de langsoptrekkende bui volgen. Om 22:05 uur begon het ook wat te rommelen en waren er 2 a 3 ontladingen per minuut. De ontladingen waren niet altijd goed zichtbaar door de neerslag die er viel, soms waren ze goed zichtbaar en dan waren het meest door de lucht kruipende hozizontale bliksems, wit van kleur. Hier was het helder en trok om 22:25 uur net het uiterste puntje van de top over, deze was wit en goed zichtbaar ook al was het al 1 uur donker. Dat het helder was kun je op de foto goed zien, er staan enkele sterren op. Ten oosten van mij hing dan bewolking terwijl het ten westen van mij helder was op een buientop van bui 3 na. Het gerommel was toen ook inmiddels verdwenen en trok de bui weg naar het oosten. Om 22:08 uur was deze bui uit het zicht vernomen door bui 2 die er achteraan kwam.

Bui 2: Deze was al bijna tegelijke tijd te zien als bui 1 en kwam vlak achter bui 1 aan. Om 22;10 uur zag ik daaruit het weerlichten in het zuiden en tussen 22:25 en 22:45 uur nam dat toe tot veel weerlichten (4 a 5 per minuut). Dat weerlichten werd ook nog eens gecombineerd met het oplichten van bui 1 wat nu ongeveer ten oosten van ons hing. De ontladingen van deze nieuwe bui waren nouwlijks zichtbaar door de vele neerslag die ervoor scheen te vallen. Deze bui bleef boven Duits grondgebied en trok van onze positie bekeken ten zuidoosten erlangs op. Er was geen gerommel waarneembaar. Om 23:06 uur werd het heldere weer hier ook deels vernomen omdat er een pluim met bewolking afkomstig van de bui over kwam drijven. De wind die daarbij zat voelde vochtig aan en was niet bepaald koud te noemen. De bui zelf hing nu ergens in het oosten en de ontladingen namen af naar ongeveer 1 per minuut. Om 23:20 was er heel soms nog maar een enkel weerlichtje te bekkennen. De ogen waren ondertussen al lange tijd gericht op het west, noordwesten waar bui 3 zich bevond.

Bui 3: Deze heb ik met toeval rond 22:25 uur opgemerkt ten west, noordwesten van ons en dit was hoog weerlicht en best fel uit een langgerekte buientop wat op dat moment boven de kop van Noord holland hing. Dus over een hele grote afstand was die bui in het gehele land te volgen. Er waren ongeveer 2 ontladingen per minuut waarneembaar door de bloemkoolvormige wolkentoppen die geel oplichten met mooie contouren, aan de achterkant van de bui wat verder naar het noorden toe hing een ijskap dus die ontladingen daar waren iets witter en vager. Om 23:09 uur was ie nog actief bezig en tegelijke tijd had ik het oog ook nog op bui 2 ten oosten. Tussen de bui in het noorden en de positie hier hing weinig tot geen bewolking en mede daardoor was de Noord Hollandse bui goed te volgen. Om 23:45 uur was het zicht op de bui ontnomen door uitstromende bewolking vanuit het zuiden waar zich een nieuwe bui ontwaakte, bui 4.

Bui 4: Om 23:26 uur zag ik in mijn linkeroog terwijl ik het blik had geworpen op het noorden iets oplichten in het zuiden, even later bleek dat weerlicht te zijn at snel toenemde. Om 23:46 uur waren er 2 a 3 ontladingen of laten we zeggen weerlicht waarneembaar uit het zuiden. Er dreven enkele grote congestus wolken voor de bui uit dus het zicht daarop was verder ontnomen, het weerlicht bevinde zich achter de culumus congestus wolken. Later trokken enkele stapelwolkjes uit de richting van de bui hier ook over en werd het heldere weer wat was teruggekeerd na bui 2 weer ontnomen. De bui leek erg langzaam hier heen te trekken met freqent weerlicht. Om 0:20 uur vielen dan pas de eerste regendruppels en werd het weerlicht snel toenemd feller aan de zuidelijke horizon en begon zich ook steeds dichterbij neer het Zennit te schuiven. Ook begon het nu snel te rommelen en 5 ontladingen per minuut. Bliksems waren niet zichtbaar en er bevond zich een groot neerslag gordijn voor de bui. Om 0:30 uur de eerst hardere donder, hier enkele druppels terwijl het een klein eindje richting het ZZO moest staan te plenzen. Om 0:38 uur trekt de bui met een snel tempo finaal langs ons op en hangt nu in het ONO. De donders zijn zacht van geluid en het bleef op een enkel drupje na droog en de weerlichten bleven weerlichten en dat terwijl de bui maar op twee meter afstand bij wijze van spreken erlangsop trok. Om 0:46 uur on het oosten geen gedonder meer, alleen nog een enkel drupje en soms nog maar weerlicht. Om 1:00 uur was er nog maar heel soms wat weerlicht te zien in het oosten, neerslag bleef <0,1 millimeter en dus niet meetbaar. Nu vallen er alleen nog enkele druppels van het regengebiedje dat oplossend overtrekt. Tijdens deze bui waren er flinke windstoten tot een maximum stoot van 12,8 m/s uit het zuiden. Luchtdruk is na de bui als een speer gaan stijgen. De temperatuur lag nog steeds hoog en het was nog 16,8 graden.