Rapportage Eclipse zonsopgang 31 mei '03
Op 31 mei 2003 vond vroeg in de ochtend tijdens zonsopkomst een zonsverduistering plaats. Helaas werkte het weer alleen niet voor de volle honderd procent mee. Nevel en bewolking zorgde ervoor dat de zon pas laat zichtbaar werd en het hoogtepunt van de eclipse werd gemist. Hieronder een reportage in beeld en tekst.

05:19 uur: Vroeg in de ochtend om 5:19 uur was het al aan het schemeren en was het al
duidelijk dat er waarschijnlijk te veel bewolking zou hangen. De zon komt om 5:25 uur op.05:20 uur: 5 minuten voor zonsopkomst was het nog behoorlijk nevelig en bleef het schemeren,
het werd niet lichter en ook niet donkerder. Hier hebben wij uitzicht op het noordoosten richting Doetinchem, Braamt.05:24 uur: 1 minuut voor de opkomst van de deels verduisterde zon werd het helemaal al duidelijk dat de zon niet te zien zal zijn door de teveel aan hogere sluierbewolking, achtergelaten door de onweersbuien die voorgaande avond in duitsland hebben huisgehouden05:26 uur: Uitkijk op een huis en links boven in beeld de Mervo Produkts diervoedersfabriek te Doetinchem. De zon is nog niet zichtbaar en ik hoop dat hij dadelijk nog door de bewolking heen kan komen.05:28 uur: Je ziet het, 3 minuten na zonsopkomst niets anders dan schemer te zien. De schemer hield dit keer lang vol en bleef op dezelfde intensiteit doorgaan. Vogels en andere dieren gedroegen zich normaal.05:32 uur: Hetzelfde als de vorige foto, nu alleen iets later05:41 uur: 11 minuten na zonsopkomst begon de zon dan toch door de bewolking heen te breken. De sikkel was vaag zichtbaar, vandaar de niet al te erg mooie foto's.05:42 uur: Hetzelde als de andere foto, alleen een andere belichtting zodat het duidelijk is te zien dat het nevelig is. Tevens in het uitzicht hier prachtig en heb ik zelfs nog een ree aangetroffen in het bos.05:43 uur: 13 minuten na zonsopkomst was de Eclipse al deels aan het wegtrekken, Helaas was het bewolkt en is de foto vaag en niet geheel duidelijk. Ook is de sluierbewolking voor de zon zichtbaar.05:46 uur: Hetzelfde als de beschrijving bij de virige foto. alleen enkele minuten later en uitgezoomd.05:47 uur: Geheel uitgezoomd is hij als een vaag stipje zichtbaar. Dit is bijna 25 minuten na zonsopkomt. (zie ook vorige foto's voor meer info)05:46 uur: De schemer is nu snel minder aan het worden en het word lichter, nog niets aan de vogels en dergelijke te merken. Het lijkt net de maan.05:49 uur: ingezoomd, als je goed kijkt zie je de slierten bewolking/nevel ervoor langs gaan05:51 uur: 25 minuten na opkomst, met een blik over een veld met tarve naar de eclipse05:52 uur: geheel ingezoomd, wordt toch de bewolking weer zichtbaar. Het was al met al een mooi schouwspel van licht, nevel en wolken.


05:53 uur: De zon komt er beter door en de maan schuift steeds meer van de zon af... erg jammer van de bewolking in andere delen vanhet land zaten de meeste mensen wat beter om het te zien vanaf het begin.


05:55 uur: Bijna 6 uur en precies 30 minuten na de maximale zichtbare sikkel. (hier toen dus echter verscholen achter het wolkendek.)05:57 uur: Nu wordt de zon feller en is de maan de zon steeds minder aan het bedekken. Nevel en zluirbewolking zorgden wel voor een mooie gloed over het landschap


05:58 uur: Nu moeten wij weer wachten tot 2081 om het weer te kunnen zien in Nederland05:58 uur: als een klein puntje aan de horizon belicht de zon het landschap en het Montferland06:01 uur: Nu is het zes uur geweest en al aardig licht. De foto is iets donkerder om de zon er beter in te kunnen krijgen.