Voorjaars onweer (28 april '04)
Eerst schitterend weer met 20+ graden en zon. Later stapelwolken en onweer: Gisteravond was het eerst nog half bewolkt, de zon was verdwenen en ging schuil achter de bewolking die behoorde tot een onweersbui die er in het zuidwesten langsop trok. Van die bui was echter niets te horen of te zien. Het bleef bij een aambeeld. In de loop van de avond klaarde het weer wat meer op, maar afkoelen deed het niet echt. Het kwik bleef vrij hoog en kwam pas om 23:20 uur onder de 15 graden uit! De nacht verliep vervolgens ook zacht en helder. Bij maar enkele sluierwolken daalde het kwik tot 10,7 graden. In de ochtend nam de bewolking weer wat toe met dunne velden en er ontstonden ten zuiden van de grote rivieren enkele buien met onweer. Daar kregen we niets mee te doen. Wel was het om 10:45 uur even bewolkt met 4 druppels regen op een vierkante meter. Tegen de middag klaarde het geheel op en hing er alleen nog maar een band bewolking in het noorden. De zon scheen flink en het kwik kwam om 13:00 uur boven de 20 graden uit bij een zwakke wind uit het oosten. Halverwege de middag ontstonden er stapelwolkjes (Cumulus Humillis) die langzaam aan uitgroeiden tot grotere stapelwolken om 15:15 uur (Cumulus Congestus). Rond die tijd nam ook de hogere sluierbewolking tot en werd het 22,0 graden. Iets eerder rond 14:30 uur brak er een explosie van ontstaan van onweersbuien boven Belgie los.
Onweer namiddag:
Pas om 16:45 uur begon het weer hier ook om te slaan, De lucht in het zuidoosten werd ineens donkderder en donkerder. De zon was nog maar waterig aanwezig en het kwik stond op 20,9 graad. Om 16:49 uur werd de lucht in ZZO zwart en vervolgens werd er om 16:57 uur weerlicht in het zuid-zuidoosten zichtbaar. Tevens begonnen op dat tijdstip de eerste stapelwolken van de pas ontwikkelde bui boven Emmerich over te trekken. De lucht was vrijwel egaal, zonder kolkende wolkenluchten die je normaal bij onweer ziet. Het rommelde circa 5x in de minuut scherp. Om 17:02 uur begonnen de eerste druppels te vallen (dik) en naderde langzaam aan een neerslagscherm uit ZO. Tevens zijn heden ook de eerste verticale ontladingen zichtbaar en wordt het donkerder. Om 17:06 uur veel en mooi gerommel, het meeste komt uit de lucht wat duid op hoogte onweer. Ook zijn er enkele verticale ontladingen te zien in OZO en ZW. Naast de dikke regen kwam er om 17:18 uur ook wat hagel naar beneden met een doorsnede van ong. 0,5 cm. De lucht werd bruiner en ook de omgeving. Wat meer naar het midden en de achterkant van de bui werd het pittiger. Om 17:26 uur was er een nabije ontlading met 4 sec. tussen flits/donder. Om 17:28 uur was er nog een felle flits met een krasende knal uit west en vervolgens in oost. Het hoogte gerommel was voortdurend hoorbaar en ook andere nabije ontladingen die flink donderden. Om 17:38 uur werd het rustiger en naderde de achterkant van de bui. Deze was het pittigst dus. uiteindelijk werd het om 17:44 uur weer droog na de bui en hing deze in het noorden te knetteren tot hij om 18:03 uur minder hoorbaar werd. Het bleef na de bui bewolkt en tot aan de waarneming van 20;00 uur viel er soms iets regen. Uit de bui was er 4,8 mm naar beneden gekomen en daalde het kwik van 20,9 naar 14,4 graden!. Windstoten waren er niet echt met maar 7,1 m/s uit Z. Wel was er een onweersneusje van 1 hPa. Morgen in loop van de dag wat foto's online Niet alleen te Doetinchem onweer gehad, ook andere delen van het land hadden ermee te maken. Nu 20:00 uur is het 14,1 graden en bewolkt.

Opdoemende bui in ZZO. ontstaan boven Emmerich DLD.Opdoemende bui in ZZO. ontstaan boven Emmerich DLD.Bui naderd snel en zon zou zo verdwijnen. 16:57 uurBij naderen wordt deze donkerder en wordt er gerommel hoorbaar......niet veel later trekken de eerste wolken over...... en wordt het steeds donkerder. 16:59 uur.Naast de donkere lucht meer en meer gerommel en enkele ontlading zichtbaar.Kijkje door een appelgaard naar ZO. 17:00 uurKijkje door een appelgaard naar ZO. 17:00 uurMooi, aanblik terwijl zomers onweer rustig naderd zonder slag of stoot.nog immers droog bij een donkere en onheilspellend gerommel in de lucht. 17:05De eerste druppels vallen, veel is het nog niet.Achter het bord komen soms verticale en rechte ontladingen naar beneden...... meest is echter hoogte onweer en weerlicht...... neerslag scherm is zichtbaar en het begint dikke druppels te regenen. 17:08 uur.... neerslag scherm is zichtbaar en het begint dikke druppels te regenen. 17:08 uur.zoom in op scherm in het zuiden.voorkant bui trekt over met lichte dikke druppels regen en hoogte onweer. rustige wind en 20,9 graden.Optijd binnen, het begint matig te regenen met hagel...... bij hoogte onweer en steeds donkerder wordende. 17:18 uur.Plassen water verschijnen warempel, naar veel droogte.17:26 uur. In het midden van de bui kleurt de lucht onheilspellend bruin..... het blijft bij matige regen en veel hoogte onweer, maar ook steeds meer klappers en donderslagen.Meer aan de achterkant van de bui minder regen en nog bruin. Verder nu ook verticale ontladingen...... met flinke krassende knallen.17:4 uur. Het eind is genaderd, de bui trekt weg naar noord en het is droog.Nog bewolkt en gerommel richting noord.laatste wolkenresten trekken over bij gerommel.laatste wolkenresten trekken over bij gerommel. 17:45 uur.Buiten is het wat nat, blikseminslag iets verderop in wijk de huet.Achterkant van de bui richting het noorden.Aantal uur later op de avond, 19:26 uurAantal uur later op de avond, 19:26 uur