Lichtende nachtwolken (Noctilucent Clouds) 19 jun '05
Op zondagavond 19 juni waren er tussen tussen circa 23:30 en 0:45 uur opnieuw voor de tweede maal in korte tijd lichtende nachtwolken te zien in Nederland en andere delen van Europa. Lichtende nachtwolken, oftewel Noctilucent Clouds zijn vrij zeldzaam en komen mischien maar 1 á 2 keer in het jaar voor. Soms zijn er jaren dat ze niet gezien worden en soms zijn ze meerdere malen in het seizoen te aanschouwen. De maanden waarin ze voor kunnen komen zijn juni, juli en augustus. Naast zondagavond zijn de wolken ook al op dinsdag 14 juni waargenomen en gefotografeerd.

Onderstaande tref je een reeks foto's aan vanaf het begin tot het eind. Foto's zijn tijd gesorteerd. Tijdstippen van opname staan in de foto.

klik op deze link voor nadere informatie over het ontstaan ervan en wat het precies zijn.
Zie hier een wallpaper in het formaat 1024 voor uw beeldscherm.


In het begin was het nog erg licht aan de noordelijke horizon, maar NLC's begonnen al zichtbaar te worden:Het meeste spectakel bevond zich in het noordwesten en niet in het noorden.De sterk lichte lichtkoepel bleef nog even een tijdje aanwezig en dat maakte het fotograferen een beetje moeilijk.
Naast lichtende nachtwolken was er aan de horizon ook wat sluierbewolking zichtbaar, afkomstig van de ijskappen van onweersbuien boven Engeland.
Inmiddels begint er alweer wat meer structuur in te komen. De zon is nu al ruim 1,5 uur geleden onder de horizon verdwenen
Toevallige grasspriet voor de lens (het is dus geen vreemde toren of ufo ;-) ):De puntjes in de foto zijn de volop aanwezige sterren die er gewoon doorheen schijnenWeer een andere opname locatie, witte en rode strepen zijn auto's en vrachtwagens op de A18

Het is inmiddels alweer bijna maandag, tijd 23:58 uur. Het hoogte punt wordt / is bereikt.Klokslag 12 uur, lichtende nachtwolken worden nog iets feller en ik begin steeds meer te kampen met lege baterijen!Na een tussenstop thuis (batterijen inslaan) weer elders gaan staan kliken.
Schitterende kleuren en vegen in de lucht! NLC is op zijn top in het NNW. op de voorgrond nieuwbouw Dichteren, Romantische buurt.Voor wie zijn monitor niet te donker heeft staan, kan hier drie koeien ontwaren met op de achtergrond natuurlijk de lichtende nachtwolken om 00:23 uur.
Na deze foto te hebben genomen nam de sterkte snel af en verdween het langzaam aan. Rond 00:40 uur was er niet veel meer van te zien
Naast lichtende nachtwolken in het noorden, scheen in het zuiden een bijna volle maan over het landschap
De weg van Doetinchem naar Kilder: