Chase verslag onweersbui van Doetinchem / Duiven / Arnhem! (8 juni '07)
Het onweer barste in de namiddag goed los boven het zuiden van het land. Ik was even niet thuis geweest en net toen ik om 17:50 uur het huis weer in liep (nouja, de deur los draaide) stormde er een SMS met een weeralarm binnen, gevolgd door een SMS van ene Bart uit Doetinchem (mede weeramateu). Na een paar blikken op een forum en allerhande radars zag het lijntje in het zuiden er goed uit, maar zou voor ons net te ver weg zitten om op te pikken. Dus maar besloten om deze links te laten liggen, ook gezien de spits. Omstreeks 18:30- 18:45 uur ontstonden er een paar miezerige pitjes boven Kreis Kleve in Duitsland en toen begon mijn adrenaline toch ook weer wat te borrelen:


Ook gezien het “gerommel” bericht van ene Bas uit Nijmegen op Weerwoord. Vervolgens telefoon maar weer van de lader geplukt (accu was leeg) en wat ge-smsd en gebeld. Voor ik het wist stond ik al buiten aan de weg op Janusz (weerliefhebber uit Arnhem) te wachten die toevallig in Doetinchem was. Omstreeks 19:00 uur Bart in Doetinchem opgepikt en vervolgens kwam Erwin er ook nog eens bij die als een racekikker van Zelhem naar Doetinchem was gefietst en al puffend op het Doetinchems station aankwam. Zuid van Doetinchem begon het al wat donkertjes te kleuren en na een blik op de radar bleek het toch aardig uit de lucht te schieten in Duitsland.
A18 opgedraaid en richting Arnhem gereden. Op de A18 al enkele ontladingen in het zuiden kunnen ontwaren.


Om 19:30 uur langs de A12 parkeerterrein Aalburgen geparkeerd met een mooi zicht op de aanstormende bui die uit meerdere pitten bestond. Een pit trok verder ten zuidwest weg, waarschijnlijk tussen Arnhem en Nijmegen, andere zat ergens ter hoogte van de Duitse grens.


Hoop weerlicht en ontladingen verder (die moeilijk te vangen waren op de digitale plaat) Kwam er omstreeks 19:45 uur een bandje bewolking uit de donkere en heiige lucht opdoemen dat enigszins op een shelf annex rolwolk leek te lijken, alleen nog in een pril staduim.

Toen ging het vrij snel, om 19:50 uur groeide voor dat bandje plots een plukje fractus uit in luttele minuten tot een volwaardige shelf met daarachter een paar mooie whale’s mouth achtige structuren.Om 20:00 uur trok de shelf over ons hoofd heen en daarbij waaide het al een tijdje aardig door, een zwoele warme wind uit het zuiden. Vrij veel ontladingen waren te zien, veelal wel verscholen in de regen en de lucht kreeg een lichte bruin paarsige tint, al was dit niet echt heel veel (camera heeft de kleur niet kunnen vastleggen). Met zijn vieren stonden we op een rij (Bart, Erwin, Janusz, ik) om te kijken wie de eerste zou zijn een ontlading op de digitale plaat te krijgen.


Ik was hierbij even iets naar achteren gelopen toen er plots een hevige windvlaag uit de bui naar voren kwam die de fototassen uit de auto deden waaien over het parkeerterrein heen. Bart en Janusz wisten niet hoe snel ze de tassen achterna moesten rennen, grijpen en doken vervolgens snel de auto in (wat een windvlaag wel niet teweeg kan brengen)

Aan de andere zijde van de snelweg stoof een behoorlijke hoeveelheid stof de lucht in, helaas kreeg ik deze net niet op de plaat omdat de instellingen incorrect waren. Terwijl zij in de auto zaten, begon het wat te druppelen en maar even wat foto’s gemaakt van de achterzijde van de shelf.
Toen matige regen en ook maar de wagen in gesprongen. Na een poosje getracht bliksem op de plaat te krijgen (was er overigens genoeg, vaak met mooie diepe rommels en donders) vanuit de auto in de stromende regen, om 20:25 uur maar naar Arnhem gereden waar de kern van de bui zich bleek te bevinden. Nabij Duiven/Westervoort werden er steeds meer ontladingen zichtbaar (zowel CG als CC) die de lucht in hun greep hadden bij Arnhem. Soms gevolgd door een behoorlijke knal. Knooppunt Velperbroek (grote verkeersrotonde) werkten de verkeerslichten zelfs niet meer, waarschijnlijk door blikseminslag.

Richten Gelderdome rijdende over de A325 veel mooie en heldere blauw/paarsige ontladingen kunnen ontwaren met ook veel aquaplaning op de weg. Sommige delen stroomde het water gewoon over de snelweg. Tot op heden echter nog geen fatsoenlijke ontlading op de plaat kunnen krijgen, terwijl het onweer niet van de lucht is.


In Zuid Arnhem naar de flat van Janusz gegaan en daar nog getracht opnamen te verkrijgen op de galerij met mooi zicht op de pit omstreeks 21:00 uur. Veel mooie en felle CG’s en CC’s vlogen ons daar om de oren richting het noordwesten bij lichte regen. We zaten te wachten op een inslag op het Ohra kantoor, echter dit gebeurde maar niet. Erwin hield het veilig en bleef maar even achter het glas staan.Om 21:40 uur ook nog wat ontladingen uit een andere bui in het zuiden, maar deze hield er spoedig vrijwel mee op en was niet zo interresant meer. Ook de bui die we achterna zaten trok over de Veluwe heen weg en werd oninteresant.Om 22:00 uur maar weer terug gekeerd naar Doetinchem na een vrij mooie en geslaagde chase met toch nog een paar bliksems op de plaat, ook al zijn deze niet zo mooi als dat er werkelijk aan de lucht viel te zien (kettingreacties van snel opvolgende CC’s). Janusz bedankt voor het rijden, Bart bedankt voor zijn laptop ondersteuning (alleen waar is dat draadloos internet nou in NL?) en Erwin bedankt voor de fotografische/filmografische ondersteuning