Nachtelijke onweersbuien boven Achterhoek (25 juli '08)

Globaal gereden Route: Doetinchem - Varsseveld - Heelweg - Groenlo - Eibergen - Lochem - Deventer - Zutphen - Toldijk - Doetinchem
Afstand: Ongeveer 130 kilometer, Tijd: 22:15 tot 02:30 uur, Kaart met fotoplaatsen:
Vrijdagavond 25 juli 2008 waren er wolkenvelden en opklaringen was het met een ruime 25 graad op de teller nog behoorlijk warm. De temperatuur zakte in de loop van de avond amper en bleef op hoge waarden steken, wind was eveneens niet tot nauwelijks aanwezig. Voor de meeste mensen prima weer voor de BBQ en om lekker lang buiten te vertoeven op het terras. Zelf had ik andere plannen gezien er een paar onweersbuien boven Duitsland ontstonden (omgeving Borken en Bocholt) en in de loop van de avond oostelijk Achterhoek begonnen binnen te kruipen. Na een drankje begon om 22:25 uur weerlichten zichtbaar te worden richting het oosten en vervolgens maar mijn spullen gepakt en over de A18 richting Varsseveld gereden. Terwijl de sterren ons toe schenen was er actief weerlicht zichtbaar richting Varsseveld en vreesde dat ik op de snelweg al in de bui terecht zou komen. Bleek echter niet waar te zijn gelukkig. De onweersbui passeerde zelfs nog wat verderop ten noordoost van ons langs en trok over Winterswijk en Groenlo richting Eibergen en Haaksbergen.
Radar beelden:


Bliksem inslagen:
Het was even zoeken tussen het maïs en de bomen door, maar uiteindelijk een landweggetje gevonden in de buurt van Heelweg (Koolweg en Molenweg) met mooi zicht op de bui die actief aan het weerlichten was met soms wat zichtbare ontladingen en gerommel. Op een paar spetters na en een warme wind die blies uit de richting van de bui hield ik het droog. Camera opgesteld en schieten maar. Op de voorgrond spoten de schijnwerpers van de Zwarte Cross te Lichtenvoorde de lucht in, vergezeld met een paar mooie ontladingen. Niet alle ontladingen waren zichtbaar door de vele neerslag op de bui. Tijdens een ontlading was veelal ook een scherp begrenst neerslagscherm zichtbaar. Tot omstreeks middernacht bij de Heelweg gebleven. Vervolgens doorgereden naar Lichtenvoorde en Eibergen terwijl ik net achter de bui bleef en dus vrijwel uit de neerslag zone, werden de wegen natter en natter en helaas het weerlichten iets minder actief. Te Lichtenvoorde nog langs de Zwarte Cross gereden waar het reuzenrad nog druk aan het draaien was en de politie de wegen bewaakte. Door naar Eibergen. Vervolgens ergens afgeslagen richting Borculo, maar dat was een vrij slechte zet, lange wegen zonder stop en of afslag mogelijkheden waarbij het ook nog eens licht regende en er bijzonder veel takken op de weg lagen. Uiteindelijk via, via, via op de A1 uitgekomen omstreeks 01:00 uur en richten Deventer gereden.
The Movie: Filmopnamen gedurende de bui, lege stukken eruit gelaten
(Flash, 13mb met geluid, horizontale flikkeringen veroorzaakt door encoden.)

This text will be replaced

Voordat we op de A1 zaten was het onweer plots uit de bui gegaan en kwam ik even in een wolkbreuk terecht. Richting Deventer reden we de regen weer uit en was het vrij stil wat betreft onweer. Te Doetinchem zelf was alleen weerlicht met mogelijk een rommel waarneembaar en bleef het in de avond droog met wat sterren. Pas na middernacht viel er te Doetinchem wat druppelende regen, blij dus dat ik niet aan mijn drankje ben blijven zitten. Omstreeks 01:30 uur reed ik van Deventer richting Zutphen en begon er weer steeds meer weerlicht zichtbaar te worden uit het oosten en zuidoosten. Wat ik niet wist, door het gebrek aan radarbeelden was dat er boven de Duits / Nederlandse grens nieuwe buien waren ontstaan met wat onweershaarden. Deze hingen om 01:30 uur boven Winterswijk, Hengelo / Delden en eentje ontstond ter hoogte van Varsseveld die richting Vorden trok. Vanuit Zutphen richting Doetinchem gereden en vervolgens tussen Toldijk en Baak de auto aan de kant gezet toen het landschap even leeg was. Opnieuw een redelijk goede keuze aangezien het op wat lichte regen na droog bleef en de buien er ruimschoots langsop trokken ten noordoost van onze locatie. Tussen 01:45 en 02:20 uur het onweer hier aanschouwd dat vrij veel verticale ontladingen kende met soms een daverende harde donder die zich over het stille landschap voort bewoog. Naast verticale ontladingen ook een aantal mooie Crawlers mogen waarnemen, een horizontale ontlading die zich langs de onderkant van de bui voor beweegt en vrij groot kunnen voort groeien.
Sateliet opnamen:


klik voor vergroting
Toen ik de koers naar Doetinchem voortzette waren de sterren in het zuiden alweer zichtbaar. Te Doetinchem was de grond wat vochtig en was het nog behoorlijk warm met een 20 graad op het station, en dat midden in de nacht! Nog een aantal keren weerlicht waargenomen, maar dat hield ook vrij snel ermee op. In de rest van de nacht zakte de temperatuur nog even onder de 20 graad (03:30 uur) en kwam uit op een minimum van maar 18,7 graad (05:18 uur). In de resterende nacht was het wisselend bewolkt en droog. In de vroege ochtend tussen 06:25 en 06:50 uur werd ik nog even gewekt door wat gerommel op afstand richting het noordoosten alwaar een klein buitje passeerde. Van de bui was verder niet veel te zien.Rechtsonder in beeld: Verlichting van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.Onderstaande een insnede van de opname hierboven.
Onderstaande een insnede van de opname hierboven.
Onderstaande een insnede van de opname hierboven.


Onderstaande twee insnedes van de opname hierboven.Rodelijnen zijn afkomstig van vrachtwagen dat richting Aviko reed.