Op onweerschase in Duitsland en Liemers (31 mei '08)

Gereden Route: Doetinchem - 's-Heerenberg - Emmerich - Speijk - Tolkamer - Babberich - Doetinchem
Tijd: 21:30 tot 01:30 uur. Kaart met stopplaatsen:
Zaterdagavond staat bij mij altijd in het teken van het kranten bezorgen, iets dat toch nog wel aardig wat tijd vergt na het eten. Zo ook deze zaterdag lagen de kranten weer klaar om in de Dichterense brievenbussen bezorgt te worden. Omstreeks 20:00 uur maar op pad gegaan met volgeladen fietstassen, eerst op weg naar mijn meetveld om daar de meters af te lezen en vervolgens naar de desbetreffende wijk om een 300 tal mensen te verblijden met de Zondagskrant.

In de avond was vanuit het oosten de hogere bewolking weer sterk toegenomen door het grote onweerscomplex dat zich boven Duitsland in de loop van de middag gevormd had. Dit complex trok lichtelijk naar het noordwesten en vooral de bewolking had sterk de neiging om in westelijke richting te trekken. Omstreeks 20:00 uur bevond het meeste onweer zich nog ver van Nederland vandaag in de omgeving van Hannover in Duitsland. Ik verwachte niet dat dit ons zal gaan bereiken en dat gebeurde uiteindelijk ook niet aangezien die cellen in activiteit afnamen naarmate de avond vorderde.
Eerder op de middag:

Tijdens mijn krantenronde, globaal tussen 20:30 en 21:30 uur was het al zwaar bewolkt aan de hemel en viel er geen opklaring te bespeuren. Net als de afgelopen dagen ruste de Achterhoek weer eens onder die smerige plakbewolking afkomstig van de onweerssystemen elders. Bij een lichte westelijke wind en ongeveer 19 graad was het buiten nog wel uit te houden in T-shirt, desondanks dat de wind soms wat fris was. Maar van stevig doorstappen wordt je wel warm. Om 21:02 uur kwam er een sms van Bart uit Doetinchem binnen stormen over eventuele chase kansen en onweer dat in aantocht was. Heb later nog een paar oproepen gemist van hem zag ik, dus pas tientallen minuten later telefonisch contact met hem gehad. Ik zou eerst even kijken naar de ontwikkelingen voordat ik besloot om te gaan of niet te gaan.

Omstreeks 21:35 uur dan toch klaar en de laatste krant in de bus gedaan, ondertussen was er al een aantal keren vraag gerommel hoorbaar in de verte. Naar moeders huis gefietst en daar even snel wat fris gepakt en de inkt van mijn handen gewassen, vervolgens op internet gekeken. Er was boven Duitsland omstreeks 20:30 uur toch een mooie, in de bewolking verscholen onweerscel ontstaan die eveneens op de satelliet duidelijk boven de lagere bewolking uit schoot. Hierop zat al onweer en de bui koerste richting Emmerik – Kleve leek het. Eveneens zag ik neerslag richting Doetinchem komen dus maar weer de fiets op gestapt naar huis om niet nat te worden. Onderweg op de fiets Bart terug gebeld en afgesproken dat ik hem zou oppakken in het centrum.
Radar beelden:

Thuis aangekomen spul bij elkaar geraapt en vertrokken naar Bart alwaar ik omstreeks 21:55 uur aankwam. Onderweg begon het in het centrum alreeds te regenen. Na Bart in de auto gedrukt te hebben snel naar Zelhem gereden om Erwin nog even op te pakken. Vervolgens weer in een sneltreinvaart terug door het centrum van Doetinchem om richting ’S-Heerenberg te gaan koersen. Het regende al lichtjes door en soms wat er wat helder weerlicht te zien richting het zuiden/zuidoosten. Enkele keer was er ook gerommel te horen.

Naarmate wij dichter bij ’S-Heerenberg in de buurt kwam, werd ook steeds meer weerlicht zichtbaar, alleen waren er amper zichtbare kanalen zichtbaar, waarschijnlijk verscholen achter de regen en het nevelige weer. Zuid van ’S-Heerenberg maar even gestopt om te kijken wat we zouden doen (Stopplaats 1). Daar blijven was geen optie, het regende licht en meer dan weerlicht was er eigenlijk niet te zien. Buien trokken toch nog wat verder langs het zuiden door. Erwin en Bart hadden contact met Kevin die zich in Emmerik bevond en hij maakte melding van toenemende ontladingen en donderslagen. Kevin was aanvankelijk in Emmerik om naar het vuurwerk te kijken dat vanaf de Rijn afgestoken zou worden. Hetgeen werd echter uitgesteld door het onweer. Besloten om op gevoel door te rijden richting Emmerik en de grens maar over gegaan.

Omstreeks 22:15 – 22:30 uur waren we nabij Emmerik en Emmerik inrijdende begon het al spoedig matig te regen. Helaas hebben we niet veel aan al die regen, maar buiten de regen viel niets te zien. Weerlichten werd feller en weldra waren ook de eerste ontladingen zichtbaar. Onweershaard trok recht met de Rijn mee naar het westen. Door de festiviteiten in Emmerik stond er een lange file op de Rijnbrug dus maar bij de verkeerslichten afgeslagen richting het westen (Elten). Rijden was een beetje vervelend gezien de vele regen dat met bakken uit de lucht kwam en de Duitsers soms slecht zijn in het belichten van kruisingen en strakke bochten.

Na de kruising in Emmerik gepakt te hebben werden we plots verrast door een extreem nabije blikseminslag die zich voordeed op een 50 á 100 tal meters net links voor de auto naast de weg (Close Strike). Waarschijnlijk in een boom of wat dan ook. Waar het insloeg was niet te zien door de donkere omgeving, maar de inslag ging gepaard met een behoorlijke knal die recht door de auto trilde waarbij mijn haren op de armen toch even omhoog vlogen! Geweldig! En als toetje viel dit bliksemkanaal in duizenden stukjes uiteen om vervolgens uit te doven. Nogmaals: Geweldig!
Bliksem inslagen:
De weg tussen Emmerik en Elten was overigens slecht te bereiden, net als vorig jaar tijdens een chase kwam het water hier werkelijk met bakken uit de lucht vallen en vormde gewoon een laag water op de weg. Hier rijdende naar het westen begon de cel ons min of meer in te halen en vlogen de ontladingen ons om de oren. Ben niet naar Elten doorgereden maar afgeslagen naar links richting Spijk. Langs deze weg (Stopplaats 2) de auto in het gras voor een weiland gezet in het stikdonker met uizicht op het zuidwesten. Ontladingen vlogen ons daar werkelijk om de oren heen met soms aardige stevige donders. Helaas was ook veel verscholen door de matige regen dat gestaagd naar beneden kwam donderen. Bart had enige problemen om op gang te komen, kreeg zijn camera niet goed scherp gesteld door de te donkere omgeving en vergat zijn lenskap eraf te doen :-D. Ikzelf had ook de nodige problemen aangezien mijn camera seconden lang nodig had om een opname te verwerken. Pas later kwam ik erachter dat ik de ruisonderdrukking aan had staan (stom), eenmaal dat uitgezet te hebben werkte de camera weer snel. Vanaf dit punt geen opnamen dus, mede doordat alles vanuit de auto diende te gebeuren en de ramen snel besloegen.

Besloten om door te rijden naar de Rijn waar we vervolgens maar gestopt zijn naast een ijzeren kraan en een steenfabriek (Stopplaats 3). Mooi hoog op de dijk met vrij uitzicht. Hier ongeveer gestaan van 23:00 tot 23:20 uur. Onweerscel trok inmiddels naar het westen toe weg en de regen begon stilaan te verminderen. Toen het nog maar licht regende de auto uit gestapt en statief gereed gemaakt. Ondanks de vele ontladingen toch nog niet echt veel succes opgeleverd op de digitale plaat helaas. Kwestie van verkeerde timing en instellingen. Eveneens was er nog een automobilist die besloot om maar eens langzaam te gaan rijden met de nodige lichtvervuiling van dien. Kwam ook nog een Duitser langs informeren wat we aan het uitvreten waren en vond het volgens mij nogal verwonderlijk dat je bliksem op foto vast kon leggen. Terwijl we met foto’s bezig waren richting het westen, kwam achter ons het nodige aan vuurwerk vanuit Emmerik omhoog zetten. Naast klankspel van het onweer was ook het vuurwerk regelmatig goed hoorbaar aan zijn ontploffingen. Erwin die inmiddels ook de auto uitgekomen was heeft nog wat plaatjes ervan gemaakt.
Radar detail:
Onweer leek minder te worden dus de auto maar weer in om verder richting het westen te gaan en dat leek geen slechte beslissing te zijn! Tolkamer en Lobith doorgereden bij weer toenemende ontladingen richting het noordoosten. Vervolgens richting Babberich gereden en de auto net naast een rotonde geparkeerd op een privé weg (Stopplaats 4) met uitzicht op de nieuwe onweershaar dat ons ten noordoost langs trok in de richting van Doetinchem. Het regende maar licht dus ondanks de regen toch de auto uitgegaan en loos geschoten, en dan ook werkelijk geschoten! We stonden hier van 23:25 tot ongeveer 23:40 uur en de CG’s knalden telkens pal voor ons op korte afstand naar beneden, vaak gevolgd door aardige knallende donderslagen. Het leverde nog een aantal voltreffers op, helaas ook met wat regendruppels, maar ach… het is tenminste iets. Op een gegeven moment begon het te nabij te passeren aan de noordzijde en kwam de regen weer harder naar beneden. Onweer verplaatste zich achter een woonhuis en dus maar weggereden naar Zevenaar.
Bliksem inslagen:
Op Stopplaats 5 de auto neergezet op een nog niet gereed zijnde weg voor een nieuw industrie terrein nabij Zevenaar. Hier hebben we vervolgens gestaan van ongeveer 23:50 uur tot later in de nacht. Het onweer werd ziende wijze minder en door de regen konden we niet buiten de auto gaan staan. Pas later toen de buien doortrokken omstreeks middernacht buiten nog wat geprobeerd, maar het echte was er wel af. Het onweer werd stilaan ook minder en stiller en buien trokken snel westnoordwest waarts. Inmiddels was het al een rommeltje in de wagen en rolden de lenzen van Erwin over de grond, geloof dat ze onbeschadigd zijn gebleven. Het was de bedoeling om ook te gaan vertrekken richting Doetinchem aangezien niemand het echt laat wilde maken, maar helaas ging dat niet zo heel eenvoudig als verwacht aangezien de auto haperde. Na wat moeilijkheden uiteindelijk door een buurman van moeders weer op weg geholpen (waarvoor dank!).

Sateliet beeld nacht:


Totaal bliksem inslagen avond:


Totaal bliksem inslagen nacht:
Concluderend was deze avond voor mij althans meer dan geslaagd en gaat tot op heden de boeken in als een van de mooiere situaties van dit jaar. Een avond waarop ik dan eindelijk weer eens wat opnamen heb kunnen maken en een avond waarop ik eens voor het eerst zo’n close strike heb mogen meemaken. Helaas speelde alleen de regen en nevel parten en was alles gevoelsmatig aangezien mobiel internet nog immers een probleem is in Nederland. Er stond tijdens de buien maar weinig wind en hagel kwam niet voor.

Rest van de nacht bleef het overigens weer stil in de atmosfeer en was het droog. Hieronder de foto's!