Nachtelijk april onweertje (12 april '09)
In de avond hingen er vrij veel wolkenvelden (vooral ook hogere bewolking) samen met wat opklaringen. Buien kwamen aanvankelijk alleen boven Duitsland voor, net ten west van Limburg en eentje ten oost van de Achterhoek en leken niet zo snel voor ons bestemd te zijn. Vanaf globaal 21:40 uur was er geregeld wat weerlichten zichtbaar uit het oosten en uit het zuiden. Op de radar kijkende leek de bui boven Duitsland (globaal gelegen tussen Dortmund en Munster) wat te activeren en richting het westen aan te groeien, deze bui had een westelijke koers en begon stilaan steeds meer richting Winterswijk te trekken. Ook de bui in het zuiden ten oost van Venlo leek toch wat te activeren volgens de bliksem detectie en de radarbeelden, waarbij het langzaam in westelijke tot noordwestelijke richting trok. Omstreeks 22:30 uur leek er tussen de twee buien in nog meer tot ontwikkeling te komen en was er vanuit Doetinchem al heel wat weerlichten te zien, soms redelijk fel uit het oosten en uit het zuidoosten tot zuiden. Dit deed mij toch besluiten om de auto te pakken en om alsnog even richting Winterswijk te rijden waar vrij snel een bui de grens over zou trekken. Dit was een vrij klein, maar toch redelijk actief buitje met weinig regen volgens de radar, en het weerlichten bevestigde dit. Weinig neerslag is altijd gunstig voor foto's dus maar richting Aalten gereden
Radar beelden:


Bliksem inslagen:
Omstreeks 23:00 uur waren we op locatie net voorbij Aalten, maar viel het erg tegen. Het actiefste was uit de bui verdwenen bij aankomst op een enkele keer weerlicht na. Tevens zat ik tussen de bossen en wat ook niet ten goede kwam van het zicht. Nog even gestaan en afgewacht, maar de activiteit nam alleen maar meer af. Wel kwam er steeds meer weerlicht uit het zuiden dus maar weer terug richting Doetinchem gereden en vervolgens maar bij Braamt de auto in een weide geparkeerd met zowat 360 graden vrij uitzicht, vooral op het zuidoosten en zuiden. Even voor middernacht arriveerden we daar. Het was bewolkt met veelal weerlichten in het zuidoosten tot zuiden en zuidwesten. Soms was er aan de horizon een vage ontlading zichtbaar, maar veel stelde het niet voor. Gezien er een heel cluster van buien richting de zuidelijke Achterhoek kwam trekken maar daar blijven staan. Het bleef lange tijd droog bij nadering van het buiencomplex. De zwakke tot soms matige wind waaide hierbij vooral uit het noorden en was vrij fris voor het gevoel. Om 00:04 uur kwam daar verandering in, de wind sloeg van de een op andere seconde om van noord naar zuid en nam in kracht toe, niet veel later begon het om 00:09 uur wat te druppelen. Om 00:14 uur was dan de langverwachte eerste dreun hoorbaar. Het onweer bleef verder vooral beperkt tot weerlichten met enkele grond ontladingen uit drie verschillende haarden. In het zuidoosten weerlichte het vooral in de wolken zonder zichtbare ontladingen (IC). Later kwamen er een paar zichtbare ontladingen voor, maar deze waren vooral van wolk tot wolk en een enkel zwakke richting aarde. Deze pit passeerde ons maar net ten oost. De tweede haard hing pal in het zuiden en leverde vrij weinig onweer (1x per 6 minuut ongeveer), maar als er een ontlading voorkwam dan was het ook meteen een beste, deze waren helderwit en knalden goed verticaal naar beneden, maar omdat het er zo weinig waren was het moeilijk te bepalen waar de haard heen trok en voordat we het wisten was hij al voorbij getrokken. De derde hing meer in het zuidwesten, deels buiten beeld door het Montferland. Om 00:35 uur begon het pas echt te regenen en kortstondig even te plenzen, daarna nam de activiteit weerlichten snel af en ben ik weer naar Doetinchem gegaan. Het onweer hield er eigenlijk ook mee op, dit is ook goed te zien aan de beide bliksembeelden op deze pagina. Om 01:10 uur weerlichte het nog een enkele keer in het oosten en om 01:49 uur nog wat in het zuidwesten richting Limburg. De lichte regen hield er rond 02:00 uur mee op en was het tijd om naar bed te gaan.
Bliksem 24-uurs overzicht en SatRep (klik voor groter):


klik voor vergroting

In de nacht viel er soms nog een klein beetje neerslag, maar veel stelde dat niet meer voor. Het werd snel droog en bleef vervolgens ook droog. De buien trokken door naar het noord(westen) en losten geleidelijk aan op, er was vanuit Doetinchem ook niet veel meer van te zien. Het kwik daalde in de nacht niet zo ver en het bleef behoorlijk zacht. Minimum kwam uit op een zachte 11,4 graad.

Onderstaande foto's zijn gemaakt in Braamt. De eerste reeks zijn van de wat fellere tweede onweershaard uit het zuiden, de tweede serie met wat rode ontladingen zijn van de haard in het zuidoosten. Deze zijn ook van mindere kwaliteit, het betrof veelal zwakkere ontladingen en veel hoogte onweer. Op de eerste foto is rechts een GC te zien, een onrlading die van de grond naar de wolk gaat, de uitlopers gaan omhoog en niet naar beneden. Waarschijnlijk volgt deze ontlading vanaf een windmolen (ontlading is boven Duits grondgebied).
Uitsnede:


Orgineel:


Uitsnede:


Orgineel:

En de nog wat mindere bliksemopnamen (verder weg en minder fel):