Forse buien met extreme hagel zuid Achterhoek 23-mei-2012
Onder aan dit verslag een foto, film overzicht met kaartmateriaal met aanvullende weblinks. Eigen foto/filmopname volgen later.
Het laden van deze pagina kan mogelijk even duren!


Warme heldere nacht met vooral mist en stratus in het zuiden
Nadat de temperatuur gisteren op een 29 graden was uitgekomen in de Achterhoek, bleef de dinsdagavond nog lange tijd behoorlijk warm. Om middernacht wist de thermometer nog een ruime 20 graden aan te wijzen. Hierbij was het niet geheel onbewolkt, met regelmaat trok er wat onstabiele bewolking over het oosten heen. Vooral bestaande uit Altocumulus flocus en castelanus (schapenwolkjes versus kanteeltjes) . In de nacht bleef met regelmaat enige bewolking aanwezig, maar lieten ook brede opklaringen zich met regelmaat zien. De temperatuur wist in de nacht uiteindelijk uit te komen op een minimum van 17 tot lokaal 16 graad in de Achterhoek, wat toch behoorlijk zacht is voor de tijd van het jaar. In de loop van de nacht kwam lokaal wat nevel en/of grondmist tot ontwikkeling in het oosten, maar vooral ook in het zuiden van Nederland. Na zonsopkomst verdween dat overal snel, enkel het uiterste zuiden van Nederland bleef er in de ochtend nog enige tijd hinder van ondervinden. Vooral de Belgen troffen het niet echt. Pal met de Nederlandse zuidgrens mee strekte zich een uitgebreid mist en stratusveld uit over België, diep Frankrijk in. Pas in de loop van de ochtend begon her en der de zon wat door te breken en de mist/stratus op te lossen. Zuid Limburg behoorde ook tot de 'niet gelukkigen'. Ook zij bleven een groot deel van de ochtend onder een stratusdek liggen, zonder zon. Het laat wel raden dat de temperaturen daar in de ochtend dan ook wat achterbleven in vergelijking met rest van Nederland.

Warme en zeer zonnige woendagochtend, grote verschillen tussen zuid en noord
In Nederland en met name de Achterhoek volgde een prachtige woensdagochtend met veel zon en vrijwel geen bewolking. In de vroege ochtend kwam erst lokaal wat lage bewolking voor, maar dat loste toen de zon eenmaal scheen vlot op. De temperatuur begon onder invloed van een noordoostelijke stroming in de ochtend vlot te stijgen, en de zon hielp daarbij een goed handje mee. Even na 10:00 uur (kaarten onder aan de pagina) kwamen de temperaturen in het midden en oosten van Nederland al uit op een warme 24 graden, waarbij enkele amateur stations in de Achterhoek al een zomerse 25 graad wisten te bereiken. In het zuiden van Limburg was het op dat moment ruim 10 graad frisser met een 14 graden in Beek (nabij Maastricht), voornamelijk door de stratus die daar de zon blokkeerde en door een andere windstroming. Ten noorden van de grote rivieren kwam de wind vanochtend (en vanmiddag) vooral uit het noordoosten en voerde daarmee warme lucht vanuit Duitsland binnen. Deze wind was matig van kracht. Ten zuiden van de grote rivieren stond de wind haaks op de windrichting in het noorden, waaide uit zuidwestelijke richting, was vochtiger en voerde koudere lucht aan. Boven het midden (Achterhoek, Veluwe) kwamen beide windstromen bijeen wat resulteert in een convergentielijn die zich uitstrekte ver Duitsland in, waarop later vandaag de buien tot stand zouden komen.

Verwachte onweersbuien en invloed verschillende luchtstromen
Op de convergentielijn worden beide stromingen gedongen om te gaan stijgen, waarbij de warme vochtige lucht wordt meegenomen (termiek). Deze ontwikkelen vervolgens stapelwolken die bij voldoende energie (en dat was aanwezig) onweersbuien kunnen veroorzaken. Groeien buien flink door, tot een kilometer of 12 á 14 in de atmosfeer, dan kunnen de luchtstromen en extreme temperatuur verschillen zorgen voor ontwikkeling van flinke hagelstenen. Hoe sterker de opwaartse luchtstroom, hoe groter de hagelstenen kunnen worden. En dat was vandaag dan ook precies wat wist te gebeuren in de Achterhoek. Een eerste onstabiele zone was in de ochtend al boven centraal Duitsland zichtbaar. Hierop ontwikkelden zich in de loop van de ochtend de eerste onweerscellen. Deze buien schoven gaandeweg de ochtend en middag geleidelijk maar zeker richting het westen op, waarbij continu een proces plaatsvond van uitstervende onweercellen, nieuwe cellen die ontstonden en/of regenereerden. Lokaal viel al een beste slomp water door de vrij trage treksnelheid. Voor vandaag heeft Estofex (European Storm Forecast Expiriment) een Level 1 uitgegeven voor de Benelux, west Duitsland en oost Frankrijk voor vooral de mogelijkheid op grote hagel, valwinden (downburst) en extreme neerslaghoeveelheden. De Severe Weather Outlook heeft voor vandaag een MDT risk laten uitgaan voor oost benelux.

28 graad Achterhoek, 17 graad Limburg
Na het middaguur bleef de zon hard branden over het Achterhoekse landschap. Na 13:00 uur wisten de temperaturen al hoog uit te komen met inmiddels al een hete 28 graden in de Gelderland, terwijl zuid Limburg nog maar op een 17 graad bleef hangen. Bewolking kwam verder niet tot ontwikkeling boven de streek. Om 13:40 uur waren inmiddels de Achterhoek en Veluwe het warmst in het land. Met in Hupsel (bij Eibergen) en Deelen een 28,3 graad op de thermometer. En daar zou het niet bij blijven.

Eerste onweersbuien Duitsland en Heuvels Nederland
In de loop van de middag kwamen de onweersbuien vanuit Duitsland steeds dichter naar de Nederlandse grens gekropen. Ze wisten na 14:00 uur het Roergebied al te bereiken, maar veel vaart zat er niet in. De cellen bleven lang boven hun plaats hangen. Maar door de warmte kwam er ook convectie tot gang net over de Grens met de Achterhoek in Duitsland en op de Veluwe. Om 14:45 uur groeiden forse stapelwolken door tot een onweersbui zuidoostelijk van Dinxperlo, nabij Borken. Op de zuidelijke Veluwe wisten forse stapelwolken ook binnen mum van tijd uit te groeien tot kleine maar felle buitjes, waarop het eerste onweer rond 15:15 tot ontwikkeling kwam. Inmiddels werd de tropische drempel ook bereikt, met een officiële 30,1 graad in Hupsel. De eerste dertiger van dit seizoen. Om 16:00 uur was de situatie zover gevorderd dat er boven de hete Veluwe meerdere stapelwolken waren uitgegroeid tot onweersbuien die lokaal veel water brachten. Ook boven de Utrechtse Heuvelrug waren de eerste buien ontstaan. Ten oosten van de Achterhoek net boven Duits grondgebied was het een grote broeinest van kleine maar felle onweersbuien geworden. De eerste cellen waren vooral klein en leefden niet lang, maar door de vocht die zij genereerden ontstonden al snel forse onweersbuien voor in de plaats. De buien waren vanuit Doetinchem inmiddels ook al enige tijd flets zichtbaar door de hoge toppen die zijn wisten te bereiken. Ook vanuit het westen, van de buien boven de Veluwe rijkte een ijskap tot aan Doetinchem. De zon had daar nog geen hinder van en scheen ongehinderd door.

Explosieve mengsel in namiddag, met vorming eerste stevige buien Veluwe en Duitsland
Rond 16 uur begonnen de eerste stapelwolken zich ook rondom Doetinchem te ontwikkelen. Vooral vrij impulsieve wolken die binnen enkele minuten hoog de lucht in spoten, maar net voldoende vocht misten om echt door te zetten tot buien. De basis brokkelde al snel af waarna de rest van de wolk geen voeding mee kreeg. Dat schouwspel ging een tijdje zo door. Intussen waren de hoogste waarden op de thermometers ook al bereikt. Met een ruime 30 tot 31 graad in de Achterhoek, de hotspot van Nederland. Het warmst werd het vanmiddag in Hupsel bij Eibergen, met maar liefst een 30,8 graad op het kwik! Na 16:00 uur kwam het tot een explosieve ontwikkeling in de atmosfeer boven de Achterhoek. De streek begon inmiddels ingeklemd te raken tussen een stevige onweerscell boven de Veluwe, en meerdere sterke onweerscellen ten oosten van de Achterhoek, boven Duitsland. Om 16:35 uur schoten de wolken met hoog tempo rondom Doetinchem de lucht in en werd de lucht een broedplaats voor stevige buien met toppen die binnen mum van tijd tot 12 kilometer door wisten te stoten. Na 16:40 uur werd plotseling actief hoogte onweer hoorbaar vooral net ten zuidoosten van Doetinchem, waar zich een cell ontwikkelde. En ten noordwesten waar boven Hengelo (gld) een cell de lucht in spoot. Deze was visueel zichtbaar en vormde binnen de kortste keren een flink aambeeld. De cell ten zuidoosten was door het heiige weer, en de nabijheid minder goed zichtbaar. De lucht broeide gewoon totaal dicht en werd steeds grijzer. Fotogeniek was wat anders. Boven Duitsland had zich even hiervoor een forse onweerscell ontwikkeld boven Bochelt. Deze heeft daar een funnel weten te vormen half wolk, half aarde (funnel is een beginnende windhoos, slurf, maar nog geen volwaardige windhoos genoemd mag worden). Dat deze explosieve bui een zeer krachtig exemplaar was bleek wel toen uit Dinxperlo meldingen kwamen van wolkbreuk met zeer grote hagelstenen van 2 tot 3 centimeter.

Zware buien komen rond avondeten tot ontwikkeling boven Doetinchem
Om 16:50 uur werden vanuit Doetinchem – Dichteren de eerste grote regendruppels gemeld door een weeramateur. Dat was wel opmerkelijk gezien het op mijn standpunt nog steeds droog was (Doetinchem – De Huet) en ook nog minuten lang droog zou blijven. Wel zwol het geluid van nonstop prachtig gerommel net ten oosten en zuidoosten van mij flink aan, met heerlijke rollende rommels hoog boven mij. De bui wist steeds krachtiger te worden, met vooral om 16:55 een krachtig neerslagsignaal nabij Stokkum. De lucht werd steeds dreigender, donkerder en bruiner. Om 17:10 uur bleek het inmiddels al bijna 20 minuten licht te regenen of te druppelen boven Doetinchem – Vijverberg en Dichteren. Ook waaide het er volgens de waarnemingen al aardig. Opmerkelijk gezien het in west Doetinchem op de Huet nog immers droog wat en de zon zelfs nog scheen! De Dinxperlose onweerscell zwakte op dat moment af doordat de energie werd ontnomen door de nieuwe cellen boven Doetinchem en 's-Heerenberg. Ook boven Varsseveld en Groenlo ontwikkelden zich nieuwe onweershaarden. De eerste lichte regen wist ik op Doetinchem – de Huet pas om 17:21 uur waar te nemen. Met een voortdurend 'gebrul' hoog in de wolken ten zuidoosten/oosten van mijn standpunt. Het aantal ontladingen op de bliksemdetectie liep behoorlijk op, maar het betrof vooral hoogte onweer, zonder dat er ontladingen naar de grond plaatsvonden. Vervolgens ging het hard en kwam de explosieve deksel van de bui. Terwijl het licht regende met wat warme windvlagen werd plotseling een vreemd luid getik hoorbaar, sporadisch. Ik kreeg al direct argwaan en na even afwachten zag ik daar een glazige hagelsteen voor mij op de stoep neer kletteren, geen kleintje, maar een ter grote van dikke centimeter. Om 17:32 werd in oost Doetinchem een forse wolkbreuk gemeld op de Vijverberg, zonder hagel! Op Twitter verschenen ook al snel de eerste hagelmeldingen, zo van David Westerhof die vanaf Doetinchem de Huet al snel hagelstenen als knikkers melde. Later las ik bij research om 17:35 uur een melding op Twitter met "Er vallen hagelstenen zo groot als golfballen #Doetinchem, eng geluid". Van datgeen had ik nog geen erger. Om 17:35 uur kwamen de slagregens ook op Doetinchem – de Huet goed doorzetten, met tussendoor geregeld hagelstenen in de orde van 1 centimeter doorsnede. Voortdurend was het aan het weerlichten met non-stop gerommel hoog in de lucht. Zichtbare ontladingen waren er eigenlijk helemaal niet. Het hoogtepunt van de onweersbui werd bereikt tussen 17:40 en 18:00 uur. Hierbij bleef het lange tijd flink spoken met forse windvlagen uit het zuidoosten vergezeld gaande met flinke slagregens die al snel goten wisten laten overlopen en waarbij zelfs de WC eens hevig begon te borrelen. Met enige afwisseling (niet nonstop) kwam het tot een hagel aanval waarbij een grote hoeveelheid hagelstenen van zo'n 1 centimeter in doorsnede naar beneden storten met veel lawaai op ramen en voorwerpen. Het onweer dat ermee vergezeld ging bleef vooral hoog in de lucht zitten.

Waarschuwing voor extreem weer Gelderland.
Het bleef zeker tot 18:13 uur nog flink door spoken, totdat het toen ineens nog maar licht regende en je zelfs weer wat contouren aan de lucht kon herkennen. De onweerscell nam wat in kracht af, maar rondom Doetinchem waren nog genoeg andere cellen flink aan het spoken. De luchten waren opvallend bruin en donker. In het oosten waren wat opklaringen zichtbaar tussen de stapelwolken door, maar daar keek je vervolgens tegen een bruine ijskap aan. Het weerlichten en gerommel bleef nog enige tijd zeer actief, ondanks zicht op wolkenbasis waren nog steeds geen ontladingen zichtbaar, alles speelde zich hoog in de wolken af (IC ontladingen). Om 18:14 uur kondigde het KNMI plotseling een waarschuwing voor Extreem weer af, gezien de zware buien die boven de Achterhoek hingen. Maar voor de Achterhoek was die waarschuwing eigenlijk al te laat. Om 18:40 uur verlieten de stevige onweersbuien de Achterhoek en trokken door naar de Veluwe, west Gelderland en Limburg, waarbij ook in Overijssel stevige cellen wisten te ontstaan op de zogenaamde outflow van het onweerscomplex boven de Achterhoek (outflow zorgde voor voldoende warme en vochtige lucht dat kon opstijgen buiten de convergentiezone).

Positieve bliksem ontlading na de bui
Niet alleen hoogte onweer, dat bleek wel toen ik om 18:45 uur ineens werd opgeschrikt door een daverende en snoeiharde inslag ergens ten zuiden van Doetinchem. Een dergelijke harde droge knal heb ik nog maar zelden gehoord. Vermoedelijk betrof het een zware positieve bliksem. Dit zijn ontladingen die niet vaak optreden, maar wel gevaarlijker zijn door hun kracht en afstanden die ze kunnen afleggen. Vaak slaan ze ver buiten een bui in op de grond (de zogenaamde blikseminslag bij heldere hemel). Gezien er enige seconden zaten tussen de heldere flits en de knallende donderslag, was deze toch wel enige KM's verwijderd van Doetinchem. Het bleef niet bij deze, er volgden nog twee dergelijke ontladingen kort erna.

Extreme hagel opgetreden tijdens onweer Doetinchem
Kort na de bui verschenen op Twitter foto's die in Doetinchem gemaakt zouden zijn met daarop een hand vol hagelstenen in de orde van 2 tot ruim 3 centimeter. Gezien er vaak valse meldingen de ronde gaan kon ik in eerste instantie niet geloven dat dit een foto zou zijn vanuit Doetinchem. Ook gezien andere weeramateurs verspreid over de stad niet met dergelijke hagelmeldingen kwamen. Vooral in het oosten en noorden van de stad kwam eigenlijk vrijwel geen hagel voor. En op de Huet kwam ik niet veel verder dan een steen van ongeveer 1,2 centimeter. Ik moest 's avond na de bui richting Zelhem voor een cursus en was toch wel erg verbaasd toen ik mijn straat uit reed om 19:00 uur. Net de straat uit (Kruidenlaan), kom ik op de Plattenburgsestraat op de Huet massa's aan groen afgeslagen blad tegen op wegen, voetpaden en fietspaden. Vooral nabij de Bongerd (Winkelcentrum) en de Slotlaan was het een grote groene blader zee. Een normaal rood fietspad oogde nu groen. De Bongerd stond geheel blank en de Brandweer was nog druk op de Plattenburgsestraat aan het pompen (inmiddels wel droog). Eenmaal de verkeerslichten voorbij naar de Liemersweg en Europabrug neemt de hoeveelheid blad snel af en in de stad zelf is vrijwel geen blaadje meer te vinden. Over een zeer smal traject is het tussen 17:40 en 17:55 uur tot hele grote hagelstenen gekomen in de orde van 2 tot lokaal 4 centimeter (zo bleek later uit waarnemingen en foto's op internet). Dit traject besloeg een deel van Doetinchem De Huet, Dichteren en de Hoop. Ook Braamt en Kilder bevonden zich net op de rand. De schade die de hagel heeft aangericht was dan ook enorm in deze wijken, dat bleek vooral de dag erop. De hagel had ervoor gezorgd dat planten in tuinen en plantsoenen kapot waren geslagen. Maar dat was niet het enige, er is ook veel materiele schade aangericht. Zo hebben vele tientallen auto's zichtbare hagelputjes opgelopen. Zijn dakramen gesneuveld, tuinsets van grote gaten voorzien, potten en bakken vernield (doorboord met gaten), et cetera. Op het volkstuin complex in Dichteren waren glazen ruiten gesneuveld, plastic kassen doorboord, dakgoten van gaten voorzien, et cetera. Een bedrijf liep zeer veel schade op in Dichteren door de hagel en zware regenval. Bij Tuincentrum Peer werden ruim 400 ruiten van kassen vernield waarna een groot deel van het centrum onder water kwam te staan. De dag erop is het tuincentrum gesloten gebleven wegens herstel en opruim werkzaamheden.

Naast hagel ook wateroverlast
De hagelval in combinatie met de regen was zo hinderlijk en extreem dat het verkeer op de snelweg A18 tussen afrit Doetinchem west en Doetinchem (omgeving Wehlse Broeklanden en Kilder) totaal tot stilstand kwam op alle rijstroken. Meer naar het zuiden, richting Kilder, Braamt, Stokkum en 's Heerenberg was het vooral de overtollige regenval die voor overlast zorgde. Zo liep een groot deel van Kilder onder water, net als Stokkum en 's Heerenberg. Ook op De Huet, Dichteren en Wijnbergen kwamen wegen totaal blank te staan. Bij deze bui waren het niet alleen de binnen stedelijke gebieden die onder liepen. Ook het buitengebied tussen Doetinchem, Wehl en Kilder kwam totaal blank te staan. Vele akkers en weiden konden het water niet meer verwerken waarna zich zeer grote plassen vormden terwijl sloten tot de nok toe gevuld waren. Op foto's gemaakt op de A18 is dat duidelijk zichtbaar. Een dag later stonden sommige sloten nog boordevol met water en waren nog steeds behoorlijke watersporen aantrefbaar. Duidelijk zichtbaar was waar het water had gestaan en vaak besloeg dat toch wel een >60% van een akker/weide. Ook sommige wegen hebben onder water gestaan. Tijdens zware buien kan zelfs het platteland de grote hoeveelheid aan water dus niet verwerken! De Wehlse beek en de Wijnbergse loopgraaf stegen tot grote hoogte. Vijvers op Dichteren de Huet zwollen behoorlijk op en kenden dagen erna nog een hoog waterpeil. De brandweer heeft zelfs nog een zwanennest op het droge moeten halen. Op het Montferland traden ook extremen op, vanaf de hellingen stroomden wilde waterbeken naar beneden. Deze voerden veel modder en zand mee. Een dag later was Natuurmonumenten druk bezig met het verwijderen van vele kubieke meters zand van de fietspaden tussen Kilder / Zeddam en Beek / Zeddam. Ongekend!

Na de buien 's avonds droog, maar later wel onweer op afstand
Na de buien bleef het weerlichten en onweer overigens nog enige tijd zichtbaar en hoorbaar richting het westen, maar uiteindelijk stommelde het geluid snel weg. Op de outflow van het buiencomplex (in de avond stabiel gelegen boven noord Limburg) ontstonden in het westen en noorden van het land 's avond toch nog tientallen onweersbuien. Deze waren dmv weerlicht vanuit de Achterhoek om 22:00 uur boven Friesland nog zichtbaar, onder de ijskap door. De Achterhoek bleef bewolkt, pas laat op de avond braken de eerste sterren erdoor. Omstreeks middernacht ontstond plotseling nog een onweersbui ter hoogte van Kleef die in de richting van Nijmegen/Groesbeek trok. Deze bui was vanuit Doetinchem enige tijd zichtbaar en hoorbaar met actief weerlichten en zichtbare bliksemkanalen (CC en CG). Buien ontwikkelden zich in de nacht nog enige tijd verder, maar bleven ten zuiden en zuidwesten van Doetinchem. De Liemers kreeg er in de nacht nog wel een schampschot van mee. Ontladingen en weerlichten bleven tot omstreeks 02:00 uur nog zichtbaar. Er trad na de bui enige mist op in de regio.

Meetwaarden
De temperatuur wist na de bui snel te droppen naar een 20 á 19 graad en bleef in de avond meest stabiel. De wind draaide tijdens de bui van oost naar west, maar werd na de bui variabel van richting. Hoogste windstoot kwam op Doetinchem de Vijverberg uit op een 40 km/h. Meest opvallend was toch wel de luchtdruk. In de middag was deze urenlang stabiel op een 1019 Hpa, maar rond 17:30 uur ging de barometer binnen een paar minuten zeer snel de hoogte in naar een 1023 Hpa, een stijging van 4 hpa!! Na de bui daalde ze iets, maar in de loop van de avond werd een geleidelijke stijging doorgezet.

Neerslaghoeveelheden
Neerslagaftappingen waren lokaal sterk verschillend. Doetinchem de Vijverberg melde een 21 millimeter en KNMI station Doetinchem noord een 13 millimeter. Op Doetinchem de Huet telde ik in de meter een ruime 29 millimeter op. Andere neerslaghoeveelheden van groot naar klein (bron meteogelderland.nl) in millimeters zijn: Braamt 66, Zeddam 60, Dinxperlo 55, Groesbeek 45, Etten 45, Azewijn 43, Rijnwaarden 35, Hengelo 32, Doetinchem de Huet 29, Gaanderense hei 27, Gaanderen 25, Doetinchem-Slangenburg 25, Doetinchem Vijverberg 21, Millingen a/d Rijn 16, Heelweg 15, Varsseveld 14, Varsseveld 14, Netterden 12, Zutphen 10, Winterswijk-Huppel 4, Silvolde 3, Ruurlo 2, Lichtenvoorde 2, Winterswijk-Meddo <1.
Hageltraject

Hieronder een kaartje van de omgeving ten zuidwesten van Doetinchem. Het orange gebied is het hardst getroffen door de hagel, met waarnemingen van hagelstenen in de orde van 2 tot lokaal 4 centimeter. Deze wisten veel schade te veroorzaken aan de flora, auto's, tuinmeubelen en ruiten. Vooral kassen in volkstuin van Dichteren en Tuincentrum Peer liepen flinke schade op. Het gele gebied is minder
ernstig getroffen, hagelwaarnemingen bleven daar vooral tussen de 0,8 en 1,5 centimeter. Incidenteel een grotere zoals in Braamt/De Hoop.
Buiten de gele zone bleef de hagel vooral beperkt tot <1cm of zelfs helemaal niets (grote delen van Doetinchem geen hagel). Traject
gebaseerd op ooggetuigen, foto's en eigen schade analyse. Mogelijk valt e.a. in praktijk net iets anders uit, maar de kaart weet
wel goed te weergeven dat het echt zeer lokale extremen betrof (klik voor vergroting).:

 
Filmbeelden derden van hagel Doetinchem
Doetinchem de Huet - Forse hagelbui waarbij het even wit wordt en hagelstenen voor schade zorgen.
Na de hagel en regenval staan straten blank. Op het laatst nog wat grote hagelstenen in beeld. (17:54 uur)


Doetinchem de Huet pingbongballen hagel (circa 17:50 uur).


Enorm harde hagelbui op de Huet in Doetinchem. Vond plaats rond 17:50 uur


Doetinchem de Huet 17:45 uur, let op de wild kolkende vijver rechts achter in beeld.


Snelwehg A18 ter hoogte van Wehlse Broeklanden / Kilder. Verkeer komt door zware regen en hagelval volledig tot stilstand.

Hagel Doetinchem - Dichteren:


Meer naar het zuiden zijn vooral de neerslaghoeveelheden die voor overlast zorgen, Kilder:


Hagelbui op A18 bij Doetinchem/Kilder


Het bedrijventerrein te Wijnbergen (Doetinchem) kwam grotendeels blank te staan:


Nog meer hagel Doetinchem de Huet, David Westerhof
Ingezonden en gevonden foto's Doetinchem de Huet en Dichteren
Hieronder staan een aantal markante foto's die getuigen van het extreme weer dat optrad tussen 17:40 en 18:00 uur in de wijken Dichteren
(buurtschap) en de Huet. Foto's zijn in sommige gevallen ingezonden, in andere gevallen gevonden via Twitter.

Links varen in Dichterense straten Foto: @Gordo4009. Rechts schade tuinset Dichteren. Foto: Carola Binsbergen.
 

Onderstaand 4 foto's van Tuincentrum Peer in Dichteren, door zware hagelval sneuvelden rond 400 ruiten en liep het tuincentrum
onder water. Diverse planten werden ernstig beschadig. Foto's: Tuincentrum Peer.


   

Links forse hagelval in Dichteren. Foto: Renate Baars. Rechts een hagelsteen op de Huet van z'n 3,5 cm. Foto: Rick Aaldrik
 

Hagelstenen op de Huet nabij Plattenburgsestraat, stenen van z'n 2-3 cm. Foto David Westerhof
 

Onderstaand 4 foto's van Mirjam de Jongen uit Doetinchem de Huet met hagelstenen tot 3 centimeter. De eerste foto was even
landelijk beroemd op Twitter. Op tweede foto zijn glazige kernen fraai zichtbaar. Na hagel: veel schade en wateroverlast.


   

Wateroverlast op de Bongerd (Huet) na wolkbreuk. Foto's Niels Limbeek
 

Door de vele neerslag ontstond ook overlast op de hogere heuvels van het Montferland. Links is een wilde rivier van water (flash flood)
zichtbaar dat veel zand van de berg meespoeld. Doorgaande weg van Zeddam naar Beek. Foto: Marcel Horstik.
Rechts hagelstenen in vermoedelijk Braamt tot 2 cm. Foto: onbekend..
 

Radarbeelden, satelietbeelden en overig kaartmateriaal
Links een verwachting van het European Storm Forecast Expiriment met een Level 1 voor de Benelux. A level 1 was issued for BENELUX, Western Germany and Eastern France mainly for marginally large hail, brief downburst and to the lesser degree for excessive precipitation. Rechts een verwachting van Severe Weather Outlook met een MDT risk voor oost Benelux:
 

Links de windrichting en snelheden om 10:00 uur in de ochtend. Ten noorden van de grote rivieren komt de wind vooral uit het noordoosten en is matig van kracht. Ten zuiden van de grote rivieren staat de wind haaks op de windrichting in het noorden, en waait uit zuidwest. Boven het midden komen beide windstromen bijeen wat resulteerd in een convergentielijn waarop vandaag de buien tot stand komen. Midden: temperaturen om 10:30 uur met in het oosten en midden al een warme 23/24 graad. In het zuiden 10 graad frisser met een 14 graad na nevel. Rechts: temperaturen om 13:10 uur met inmiddels al een hete 28 graad in Gelderland. In zuid Limburg weet het een 10 graad kouder te blijven door frissere aanvoer Frankrijk (klik voor vergroting)
   

Links een radarbeeld van Nederland tussen 13:00 en 01:30 uur. Met daarop zichtbaar de buien die in de middag vanuit Duitsland richting Nederland koersen. In de loop van de middag de vorming van buien boven de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug, en later in de middag de pittige buien boven de Achterhoek. In de avond neemt de activiteit af en trekken de buien het land uit. Wel bleef het buiencomplex nog enige tijd in de omgeving van Limburg rond tollen, en zorgde ervoor dat er rond middernacht nog nieuwe onweerscellen konden ontstaan. Rechts de satellietbeelden van de middag en avond waarop de razend snelle ontwikkeling goed zichtbaar is gemaakt (klik voor vergroting).
 

Links een annimatie van de bliksemdetectie, met onder in de kaart het aantal ontladingen van het moment, dat aantal liep fors op rond 18:00 uur. In de avond weer geleidelijke afname. Rechts een kaart van het KNMI met daarop het totaal aan ontladingen, kleuren geven de tijdstippen weer. (klik voor vergroting).
 

Links een radar annimatie met in detail de Achterhoek. Rond 16:00 uur rechtsonder een bui zichtbaar die ontstond ter hoogte van Bochelt, met daarop een waarneming van een beginnende windhoos. Deze bui schoof door richting Dinxperlo (16:55) om daar voor flinke wolkbreuken en hagel te zorgen. Rond die tijd ook vorming van diverse onweerscellen ten NW van Doetinchem (Hengelo) en net ten zuiden en oosten van Doetinchem. Om 17:15 zwakt de Dinxperlose cell flink af door de explosieve cellen op een lijn van Lichtenvoorde over regio Doetinchem naar de Geldersche Poort. Met rond 17:45 uur de zware wolkbreukpit boven zuid Doetinchem, Kilder en Stokkum. Om 18:00 uur afname waarna andere cellen ten NW en ZW het overnamen en de rust in Doetinchem geleidelijk terug keerde. Rechts een KNMI Satrep Analyse van 17:00 uur met de buien die ontstaan op de convergentie lijn.:
 

Links de minimum temperaturen die in de nacht voorafgaand werden bereikt. Opvallend dat het vooral in het noorden vrij zacht bleef met temperaturen niet lager uitkomend dan een 15 á 16 graad. Vervolgens wist de temperatuur in de middag flink door te stomen, met al snel een zomerse 25 graad in de ochtend. In de middag werd in de Achterhoek de eerste tropische +30 graad van het seizoen bereikt. Uiteindelijk wist Hupsel het warmst te worden met een 30,8 graad. Rechts temperaturen om 23:40 uur, na het onweer een stuk koeler, maar nog steeds zacht met een 19 graad in de Achterhoek en een 21 graad in Overijssel en Drenthe (klik voor vergroting)