Storms pagina 2001


2001 Tornado Seizoen Verenigde Staten

 maand:  aantal tornado's  3 jaar gemiddelde
 januari:  4  78
 februari:  17  36
 maart:  40  64
 april:  106  149
 mei:  216  254
 juni:  234  224
 maand:  aantal tornado's  3 jaar gemiddelde
 juli:  133  123
 augustus:  54  67
 september:  71  62
 oktober:  100  65
 november:  57  55
 december:  7  21
Bron: Storm Prediction Center.

Nieuws stormen:
mei -- juni -- oktober -- november -- december
Ander weernieuws bij weeroverzicht 2001.


Schade-balans Zuidwester storm. 29-12-'01

Wat opviel aan deze storm was dat er eigenlijk twee maxima in de storm voorkwamen. De eerste trad op tijdens de passage van een forse buienlijn gistermorgen met even kort een hoosbui. Het tweede hoogtepunt, dat ook nog wat zwaarder en zeker langduriger was, vond plaats aan het begin van de avond. Wat verder opviel was dat de storm Zandverstuivingen  op de Scheveningse boulevard vannacht snel ging liggen tussen 23:00 uur en 24:30 uur. De storm veroorzaakte redelijk wat overlast in het land. Hier in Dichteren niet. Een man in Amsterdam kreeg een marktkraam over zich heen. Hij moest met ernstige nekklachten naar het ziekenhuis. Een vrachtwagenchauffeur uit Horst raakte zwaar gewond toen hij met zijn oplegger bij America (L.) van de weg werd geblazen. De Kustwacht moest in actie komen om opvarenden te redden van schepen in moeilijkheden. De politie sloot de Scheveningse boulevard uit voorzorg af. Zandverstuivingen vormden een te groot gevaar voor het verkeer. In Leeuwarden woei een marmeren gevelplaat van de 114,5 meter hoge Achmea-toren. De omgeving werd ontruimd. Een aantal vrachtwagens werd van de weg geblazen, wat tot lange files leidde. Treinen moesten in het midden en het westen van het land langzamer rijden, met vertragingen en uitval tot gevolg. Veel veerboten werden uit de vaart genomen. Het Friese waterschap bewaakte gisteravond in verband met de storm de dijken. Ook enkele schepen kwamen in de problemen. De `Sloman Traveller` kwam gistermiddag ten noorden van Vlieland in de problemen doordat brand in het ruim ontstond. Vanochtend was het gevaar nog niet geweken. Het Groot Russisch Staatscircus in Den Haag lastte de middagvoorstelling af. Langs de kust werden windsnelheden rond de 120 kilometer per uur gemeten, landinwaarts rond de 100, in het uiterste oosten meest rond 90 km/uur. De storm heeft overigens inmiddels (zaterdag ochtend vroeg) de Baltische Staten bereikt, maar is sterk in activiteit afgenomen. Bron: weerstation dichteren en weeronline.


--- november ---

Verschillende tornado's in VS eisen mensenlevens 25-11-'01 en 26-11-'01

Een serie tornado's en zware stormen in het zuiden van de Verenigde Staten heeft zaterdag zeker twaalf mensenlevens geëist. Tientallen anderen raakten gewond doordat tornado's hun huizen met de grond gelijk maakten. In de staat Mississippi vielen vier doden en 21 gewonden. In Alabama, waar zeker zes tornado's huishielden, vonden eveneens vier personen de dood. Ook de staten Texas, Oklahoma, Louisiana en Missouri werden door het slechte weer getroffen. De krachtigste tornado een F4 op Fujita schaal, kwam aan de grond bij Jackson, Missippi met windsnelheden tussen 207-260 mph.
Klik hier voor de beelden

Michelle Bahama's gepasseerd 7-11-'01.

De Hurricane Michelle die eerder huishield op Cuba is de Bahama's gepasseerd. Michelle is flink in kracht afgenomen en er werden werden nog maar windsnelheden gemeten van 130 kilometer. De schade op de Bahama's valt daardoor mee. Er waaiden wat elektriciteitmasten en bomen om, en het zeewater werd de straten van de hoofdstad Nassau ingestuwd. Op Cuba heeft de orkaan een spoor van vernieling achtergelaten en vonden zeventien mensen de dood.
Lees ook hier onder :

Michelle sterk afgezwakt 5-11-'01

Hurrican Michelle De orkaan Michelle heeft in de nacht van zondag op maandag Cuba verlaten. De orkaan heeft flink aan kracht ingeboet en bereikt nu windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Op Cuba had Michelle maximale windsnelheden tot 260 kilometer per uur. Hier is een spoor van verwoestingen getrokken. Duizenden mensen zijn dakloos geworden. De elektriciteitsvoorziening en de telefoonverbindingen met het buitenland vielen uit. De Hurrican heeft plaatselijk 250 millimeter regen geleverd. Zondagavond werd bekend dat 750.000 mensen waren geëvacueerd. Michelle begeeft zich naar de Bahama's, waar regenval aan de voorzijde van de orkaan al goed was voor 199 millimeter in 18 uur tijd.
Lees ook hier onder :

Michelle ramt Cuba, Gaat niet naar Florida 4-11-'01

De orkaan Michelle is boven Cuba aangekomen. Ze is aangezweld tot een orkaan in categorie 4 op de Saffir-Simpson Schaal. Die schaal gaat van 1 tot 5. Alleen de allerzwaarste orkanen (zoals Andrew in 1992) halen de hoogste waarde. Maar Michelle heeft nu toch windsnelheden tot 260 kilometer per uur en is de zwaarste hurrican in 50 jaar die Cuba treft. Het Amerikaanse orkaancentrum in Miami heeft de orkaan als extreem gevaarlijk geclassificeerd. Ze trekt de komende 24 uur over het Cubaanse hoofdeiland, op weg naar de Bahamas. Hoofdstad Havana ligt ten westen van het pad van Michelle, maar zal toch veel regen en wind krijgen. De zuidkust van Cuba zal het echter zeer zwaar krijgen. Uit voorzorg zijn uit de hoofdstad Havanna 150.000 mensen geëvacueerd. Vooral het westen van het land loopt gevaar. In Cuba wordt plaatselijk 500 millimeter regen verwacht. In Honduras en Nicaragua waar Michelle als tropische depressie 15 voor veel regen zorgde, is het dodental opgelopen tot minstens twintig. Nog vijftig mensen worden vermist. De koers van Michelle is wat bijgesteld naar het noordoosten. Daardoor krijgen de "Florida keys", het staartje met eilanden onder Miami, slechts indirect met het slechte weer te maken te krijgen.
Lees ook hier onder :

Hurricane Michelle categorie 4, raast op Florida af  3-11-'01.

Hurrican Michelle De staart van het hurricane-seizoen heeft nog een bijzonder gevaarlijke en rampzalige hurricane opgeleverd, Michelle genaamd. Als de eerst tropische storm zorgde Michelle de afgelopen dagen voor een regenramp in Honduras. In Honduras was afgelopen woensdag de noodtoestand uitgeroepen in verband met overstromingen. De overstromingen waren veroorzaakt na regenval als gevolg van de tropische storm Michelle. Naar schatting viel hier zo'n 300 tot 400 millimeter. Tot nu toe heeft het slechte weer aan tien mensen het leven gekost. Meer dan 10.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven. De regenval had ook in Jamaica landverschuivingen tot gevolg. Inmiddels is Michelle in het zeegebied tussen Honduras en Cuba uitgegroeid tot een hurricane van de gevaarlijke categorie 4. De super Hurricane gaat gepaard met windstoten tot 225 kilometer per uur, Hurricane- en stormwaarschuwingen zijn van kracht voor Florida en Cuba en de Grand Cayman eilanden. Hier worden naast orkaanwinden neerslaghoeveelheden verwacht tussen 200 en 500 mm.


--- oktober ---

Tornado's in Zuid Frankrijk 20-10-'01

Tornado's hebben in Zuid-Frankrijk een dode en meer dan dertig gewonden veroorzaakt. Een tornado trok in de nacht van vrijdag op zaterdag over een camping in Argèles-sur-Mer, bij Perpignan. Caravans waaiden om en bomen knapten als luciferhoutjes af. Het noodweer ging met zware buien gepaard en duurde slechts enkele minuten. Door de regenval traden rivieren en beken buiten hun oevers. Op zaterdagochtend werd Villeneuve-les-Maguelone bij Montpellier getroffen. De waterstand in de rivier de Hérault heeft een kritische hoogte bereikt.

Extreem veel tornado's in Verenigde Staten. 17-10-'01

De NOAA heeft de eerste helft van oktober uitgeroepen tot een recordmaand voor wat betreft het voorkomen van tornado's. In totaal werden de eerste twee weken 83 tornado's waargenomen in het zuidoosten en het midden van de Verenigde Staten. Het record van de eerste helft van oktober stond op naam van 1998. In die eerste helft van oktober 1998 kwamen 47 tornado's voor. Tot nu toe was oktober 1997 het rijkst aan tornado's. In de hele maand kwamen 100 tornado's voor die de grond raakten. De maanden oktober en november zijn in de Verenigde Staten het tweede tornadoseizoen van het jaar. Het hoogtepunt van de tornadoactiviteit ligt altijd in april en mei.

Hurrican Iris 09-10-'01

De hurrican (orkaan) Iris heeft in Belize (midden-amerika) aan zeker negentien mensen het leven gekost. Zo'n honderdduizend mensen werden uit kustplaatsen geëvacueerd. De wervelstorm Iris raasde langs de kust met windsnelheden tot ruim 230 kilometer per uur. Het was de hevigste storm sinds Mitch, de orkaan die drie jaar geleden dood en verderf zaaide in Midden-Amerika. De storm ging gepaard met enorme regenval. Daken werden van huizen geblazen en strandhuisjes gingen verloren. In Guatemala en Honduras veroorzaakte Iris hevig noodweer. Iris raasde eerder al over de Dominicaanse Republiek, waarbij drie doden vielen. Midden-Amerika had de afgelopen maanden te kampen met grote droogte, waardoor veel oogsten verloren gingen.

Windhoos vernield grote schuur en veroorzaakt grote ravage 04-10-'01

Tussen Graauw en Paal (Zeeuws Vlaanderen) ontstond omstreeks 18:30 uur een zware windhoos.Daarbij sneuvelden aantal toppen van bomen, en raakte een 56-jarige vrouw uit Almere lichtgewond. Haar auto werd door de windhoos, omhoog gezogen en landde in een weiland. Een schuur aan de Meloweg raakte beschadigd. Het komt in de laatste jaren steeds vaker voor dat er in Zeeuws Vlaanderen windhozen ontstaan.Gisterenmiddag en avond vielen er ook plaatselijk zeer zware hoosbuien.Tussen Hulst en Clinge vielen er hagelstenen tot maar liefst 4 cm groot en in 10 minuten tijd viel er in Clinge 24 milimeter neerslag. Achter Hulst kwamen er ook zware windstoten voor. In Clinge noord viel er amper 8 mm tegen 24 mm anderhalve kilometer zuidwaards. In buien kunnen altijd grote verschillen vertonen, omdat buien een heel lokaal verschijnsel hebben. (Bron: Eddy de kort, Meteo Clinge en BN-De stem)


--- juni ---

Kentucky 02-06-'01

Zaterdag avond 2 juni trof een tornado een een kleine plaats in de amerikaanse staat Kentucky. De tornado trok midden door het dorp heen en veroorzaakte een flinke ravage. Er vielen in totaal 6 gewonden.


--- mei ---

Tornado 28-05-'01

Op 28 mei raast er bij Coldorado Springs (verenigde staten) een tornado over drie carvanparken en over een school heen. Er vielen 17 gewonden.