Op donderdagavond 28 juli ontstonden en troken er een aantal onweersbuien langs Doetinchem op. Dit leverde een mooi schouwspel van wolken en licht op door het zeer actieve weerlichten wat erin plaats vond. Het fotograferen van het actieve weerlichten was moeilijk wegens een aantal omstandigheden: Er was nog redelijk veel schemer aanwezig en tevens had ik te maken met veel licht vervuiling van de stad Doetinchem in het oosten. Echter een paar opnames zijn min of meer toch nog gelukt die hieronder worden getoond. In de foto's zijn de tijdstippen van opname te vinden en tevens boven de foto's nog een beschrijving.
Van deze bui zijn ook drie filmpjes (tijdelijk) beschikbaar. Het zijn opname's gemaakt met het foto toestel, dus de opname's zijn niet van hoge kwaliteit. Wel geeft het een beeld van het nachtelijke gebeuren. Bekijken kan het beste door "doel opslaan als" te kiezen (rechtermuis knop op link)
Film 1 -- Film 2 -- Film 3
Gisteravond na de waarneming van 20:00 uur hadden de wolkenvelden de overhand en waren er nauwelijks opklaringen te vinden op een enkele na in het noordwesten en oosten. In het zuiden van het land hingen enkele regen en onweersbuien, vooral boven Tilburg waarvan de neerslag zich noordelijk uitbreidde (pic1). De bui kwam langzaam aan naar het noorden kruipen en uit de uitlopers daarvan begon het om 20:55 en om 21:30 uur even wat licht te spetteren. De neerslag die eruit viel was echter niet noemswaardig. Rond die tijd stierf het onweer boven het zuiden van het land langzaam een beetje uit, echter een deel bleef nog wel actief wat richting Udden en Boxmeer trok (pic2). Hieruit was rond 22:00 uur richting het zuiden weerlicht zichtbaar wat vrij frequent aan het oplichten was (circa 20 ontladingen per minuut). De uitloper van de bui, de grote ijskap (met lichte mammatus in het westen) trok over Doetinchem heen terwijl in het zuiden een opstaande wolkenmuur te zien was. Eerst schonk ik de volle aandacht daarop totdat mij ineens een groot ander schouwspel in het oog viel. Om 22:10 uur schoten de stapelwolken in het oosten ook ineens de lucht in. Deze ontwikkelden zich met een hoog tempo in een onweersbui die zeer frequent begon te weerlichten. Deze onweerscel begon te ontstaan boven de omgeving van Winterswijk. Deze onweersbui ontstond zo snel dat het nauwelijks opviel.
Omdat deze een stuk indrukwekkender aan het worden was heb ik die bui in het zuiden maar gelaten voor wat het was. De activiteit daarin begon toch langzaam aan minder te worden en om 22:30 uur was die ermee op gehouden en opgelost. De bewolking daarvan bleef hier nog wel een poos aanwezig, maar belemmerde mij het uitzicht op het onweer in het oosten gelukkig niet. De onweersbui in het oosten was om 22:15 uur al volwassen en zag er behoorlijk wit uit vergeleken met de rest van de donkere, schemerende omgeving. De grote bloemkolen bleven vooral aan de achterkant doorgroeien en vormden een grote pileus kap. De bloemkolen werden vrijwel elke 2 seconden totaal hel verlicht door de bliksems die erin zaten. Gerommel was niet te horen. De cel trok inmiddels Duits grondgebied op. Tussen 22:15 en 22:43 tientallen foto's geprobeerd te maken. De onweersbui bleef daarbij zeer actief aan het flitsen en het was werkelijk wonderschoon om te mogen aanschouwen. De bloemkolen bleven instant en het vervaagde niet, ook al zat de bui op een afstand van ruim 80 kilometer van Doetinchem (15 km oost van Enschede) om 22:45 uur (pic3). Zover ik weet heb ik het niet eerder zo mooi en zo actief zien weerlichten in een onweersbui. Hoogtepunt kwamen ongeveer wel aan de 55 ontladingen per minuut (zeer moeilijk telbaar), circa 1,5 ontladingen in de 2 seconden. Van een afstand bekeken leek de bliksem voornamelijk hoog in de buientop te zitten (CC) en kwamen deze niet zo vaak naar de grond (CG). Fotograferen van het actieve weerlichten was moeilijk wegens een aantal omstandigheden: Er was nog redelijk veel schemer aanwezig en tevens had ik te maken met veel licht vervuiling van de stad Doetinchem in het oosten. Echter een paar opnames zijn min of meer toch nog gelukt. Tijdens het bewonderen van het toneel aan de horizon begonnen hier langzaam aan opklaringen vanuit het zuidwesten binnen te schuiven. Om 22:50 uur begon de bui richting het noordoosten zich wat verder te verwijderen, het weerlichten bleef echter nog wel een lange tijd zichtbaar, al werd het wat minder duidelijk. Om 23:40 uur was het nog immers steeds zeer frequent aan het weerlichten in het noordoosten. Nu was ook nog een andere cel te zien wat verder naar het noorden die eveneens begon te weerlichten in de wolkentoppen. Na middernacht klaarde het hier op en trokken de buien snel naar noord Duitsland. Hierdoor was het weerlichten flink afgenomen maar heel soms nog wel wat te zien.
Al was het maar vaag. Tijdens het gebeuren bleef het in Doetinchem gewoon droog en stond ik mij peentjes te zweten door de warmte (24, later teruglopend naar 21 graden). In de rest van de nacht bleef het te Doetinchem rustig en droog weer. Geen nabije onweersbuien vielen er te vinden. Het was eerst in de nacht ook nog even helder, maar in de loop van de nacht trok de lucht weer snel dicht en raakte het bewolkt door een pak bewolking wat het land binnen kwam schuiven vanuit Frankrijk (ex onweersbuien). Hieruit bleef het gewoon droog. De temperatuur bleef gedurende de nacht vrijwel boven de 20 graden hangen en kwam maar tijdelijk even onder de 20 graden terecht. Om 3:24 uur werd een minimum van 19,6 graden bereikt. In de ochtend had de bewolking de overhand, maar kon ook de zon zo nu en dan flets of tijdelijk goed schijnen. Daarbij warmde het opnieuw flink op. Aan het eind van de ochtend kwam de temperatuur uit op een 25 graden. in de midag werd het weer wat dreigender aan de lucht en halverwege de middag vielen er soms even kortstondig enkele regendruppels. Ook dit stelde weer niet veel voor en neerslag van betekenis is dus niet gevallen. Na het gespetter klaarde het in de namiddag totaal op, op enkele stapelwolken na en kwam de temperatuur weer terug uit een dal van 22 graden en steeg naar een maximum van 26,9 graad. Nu 20:00 uur is het 23,8 graden en is de zon net verdwenen. Vanuit het zuidwesten neemt de hogere sluierbewolking toe en komen er tevens weer wat wolken binnen drijven.
In de avond was er eerst niet veel bijzonders aan de hand. Het was rustig weer met veel bewolking en warmte. Het kwik stond op een 26 graden.
Op de grens van Brabant en Limburg hing een felle onweersbui die veel ontladingen gaf. Deze bui was hier ook goed te zien met ontladingen en weerlichten. De bui groeide ook in deze richting, maar stierf jammer genoeg uit.
Ik kreeg snel wat anders in de smiezen. Ten oosten van mij schoot met een razend tempo een flinke stapelwolk de lucht in die zeer actief begon te weerlichten. Schitterend om te zien.
De desbetreffende wolk schoot dus flink de hoogte in en stak erg wit af vergeleken met de rest van de omgeving. Het was erg aan het schemeren en daardoor was het weerlichten in de bloemkool (die geheel oplichte) maar moeilijk te fotograferen!
Richting Winterswijk / Enschede boven de Duits Nederlandse grens hing deze en trok langzaam naar het noordoosten toe. Het aanzicht bleef schitterend en het bliksemde aan een toer door. Zoiets zie je niet vaak jammer genoeg.
Nog weer even een blik richting het noordwesten. Momenteel liggen wij onder de kap van de onweersbui boven Limburg.
Soms wat weerlicht, maar sterk afnemende.
Uiteindelijk werd het langzaam aan donkerder en kon het felle weerlichten iets beter vastgelegd worden.
Helemaal lukken wil het niet wegens de korte duur van een ontlading.
De bui begint steeds meer af te platten en word volledig omgeven door een pileus kap!
Het is nu min of meer donker geworden op dit late tijdstip. Ontladingen kwamen vrijwel elke 1 á 2 seconden voor.
Het was een ware stroboscoop, uniek om te mogen aanschouwen!
uitsnede van foto boven
mooi verlichte buienwolk die nog steeds wit afsteekt tegen de omgeving.
Helaas veel last van lichtvervuiling van Doetinchem wat daar in het oosten gelegen is.
uitsnede van foto boven
uitsnede van foto boven
uitsnede van foto boven
De bui verwijderd zich steeds meer en daardoor wordt deze voor het toestel steeds beter zichtbaar.
Mede door de vele licht vervuiling. Voor het oog bleef het tot ver na middernacht nog een schouwspel.