Onweer met shelfcloud en forse windschade (Bow Echo/Bookend Vortex) 14 juli 2010
Wegens de grote van het verslag is deze opgedeeld over meerdere pagina's, het laden daarvan kan even tijd kosten:

Pagina/Page 1 -- Pagina/Page 2 -- Pagina/Page 3 -- Pagina/Page 4 -- Pagina/Page 5 -- Pagina/Page 6
Foto's aankomst Shelfcloud/Bow Echo te Doetinchem/Wehl
Op deze pagina staan de foto's die zijn gemaakt aan de Slageweg ten westen van Dichteren in het Wehlse Broek. Foto's zijn gemaakt tussen 18:25 en 19:00 uur. Op de foto's is snelle binnenkomst van de bui te zien. Al snel kwam er een indrukwekkende arcus uit het zuiden richting Doetinchem gestoven waarbij de luchten bruin/groenig kleurden. Uiteindelijk passeerde de "shelfcloud" met veel geweld waarbij het tot een wolkbreuk kwam met beste windvlagen die de auto deden schudden. Vanuit dit standpunt is met enige regelmaat gefotografeerd richting het zuidoosten. Toevalligerwijs is dit in de richting van Vethuizen waar het tot zeer ernstige schade kwam door heftige valwinden (downburst). De richtingen waarin de foto's zijn genomen zijn in de foto aangegeven. Op een gegeven moment zie je de zuidoostelijke horizon (richting Vethuizen) verdwijnen achter een massieve regenmuur. De zichtlijnen op Vethuizen vanuit de fotostandplaats aan de Slageweg zijn in onderstaande interactieve kaart weergeven (de blauwe lijnen).

Moet overigens zeggen dat ik al ruimschoots voor de passage van de Arcus weer in de auto moest plaats nemen. De regen werd er namelijk al vroeg onderdoor "geblazen". Ook de ontladingen maakten het niet echt veilig. Die kwamen vrijwel allemaal uit de hoge basis voor de Arcus langs naar beneden (normaal zit het onweer er achter). Uiteindelijk ging tijdens de bui de mais plat, ging de regen gewoon horizontaal door de lucht heen, waardoor boven de weiden een soort "regenwolk" ontstond (slecht over te brengen op foto). Voor de verandering kon ik tijdens het nemen van de foto's het autoraam aan de noordzijde gewoon open laten gezien er een regenluwte ontstond aan die zijde van de auto (zie ook pagina 1).

Tussen de foto's zijn een drietal panorama's opgenomen. Indien erop wordt geklikt wordt een grotere versie vertoond.

Op onderstaande kaart is de fotostandplaats weergeven (naast Dichteren) waarbij de blauwe pijlen de zichtlijn richting Vethuizen weergeven.
Op de foto's is in deze richting regelmatig gefotografeerd. Het gebied rond Vethuizen was niet toegankelijk voor schade analyse.
Voor een volledige legenda, open de kaart in een nieuw venster.
Beelden aankomst van het "natuurgeweld"

Panorama 1: Klik op de afbeelding voor een grotere weergave! Top van de foto laat de lucht zien richting het zenit (vrijwel recht boven):Panorama 2: Klik op de afbeelding voor een grotere weergave! Top van de foto laat de lucht zien richting het zenit (vrijwel recht boven):Panorama 3: Klik op de afbeelding voor een grotere weergave! Top van de foto laat de lucht zien richting het zenit (vrijwel recht boven):