Storms pagina 2003
   
       
 


2003 Tornado Seizoen Verenigde Staten:

 maand:  aantal tornado's  3 jaar gemiddelde
 januari:  0  78
 februari:  11  36
 maart:  49  64
 april:  118  149
 mei:  562  254
 juni:  237  224
 maand:  aantal tornado's  3 jaar gemiddelde
 juli:  125  123
 augustus:  36  67
 september:  30  62
 oktober:  19  65
 november:  49  55
 december:  0  21
Bron: Storm Prediction Center.
 
 
Nieuws / bijzonderheden:          nieuws 2003 per maand:
  januari
februari
maart
April
  mei
juni
juli
augustus
  september
oktober
november
december
   
Ander weernieuws bij weeroverzicht 2003
 

Donkere zweedse kerst 26-12-'03

Door een sneeuwstorm zijn ruim vijfduizend Zweedse huishoudens gedwongen kerstavond en een deel van Kerstmis zonder elektriciteit door te brengen. De elektriciteitsmaatschappij van de staat slaagde er bij deze klanten nog niet in de stroomvoorziening te herstellen.
|
 
Maandag kwamen ongeveer 100.000 personen zonder stroom te zitten. Door hevige sneeuwval en felle wind waren bomen op elektriciteitsleidingen gevallen. De meeste gedupeerden wonen in het westen van Zweden en ten noorden van de hoofdstad Stockholm. (Bron: meteonet)
Sneeuwstorm houdt huis in Scandinavie 22-12-'03

De storm die in Noord Duitsland huishield, heeft in Zweden maandag voor grote chaos gezorgd. Zeker twee mensen zijn door sneeuw en harde wind om het leven gekomen. Bij ongeveer 100.000 Zweedse gezinnen viel de stroom uit doordat elektriciteitskabels het begaven onder het gewicht van de sneeuw. Ook het verkeer ondervond grote hinder van de sneeuw-stormen. In totaal waren er als gevolg van de sneeuwval zeker vijftig verkeersongelukken. Veel autowegen raakten geblokkeerd, doordat vrachtauto's met opleggers
gingen scharen. In het zuiden van Zweden belandde een jong stel wegens de gladheid met hun auto in een kanaal, waarna ze verdronken Ook het vliegverkeer en de veerdiensten op de Oostzee ondervonden ernstige hinder, waardoor grote vertragingen ontstonden. De sneeuwstorm zorgde ook voor overlast in Denemarken en Finland.In Finland veroorzaakte de sneeuwstorm zondagavond
|
 bijna honderd verkeers ongelukken, doordat al verijsde wegen met een laag sneeuw bedekt werden. Er vielen drie doden en twee gewonden. In Sodankyla in het noorden van Finland daalde de temperatuur in de nacht van zondag op maandag tot -35,8 graden. 30 graden lager dan normaal.
Amper stormschade in Oost-Gelderland 22-12-'03


De storm die het afgelopen weekeinde over Nederland is geraasd, heeft in de Achterhoek amper schade aangericht. De wind woei hier ook veel minder sterk dan in het noorden en westen van het land. Aan de Stationsweg in Aalten woei zondagochtend om ongeveer 9.50 uur een boom om. In de loop van de nacht waren hier ook al twee bomen omver gegaan. Aan de Keucheniusstraat in Zutphen was het voetpad zondagochtend door afgerukte takken geheel
|

 
geblokkeerd. In het centrum van Zutphen, aan het Stationsplein, bleek zondagochtend een bos klimop van een muur gewaaid, waardoor het voetpad werd geblokkeerd. Meer naar het westen in de provincie was de overlast groter. In Harderwijk viel zaterdagavond een afgerukte tak van een boom door de ruit van een auto.In Emst op de Veluwe waaide zaterdagavond een boom over de weg, die daardoor volledig werd versperd. (Bron: Gelderlander)
Storm zorgt voor schade in Noord Duitsland 21-12-'03

De storm die in Nederland meeviel, heeft in Duitsland meer schade aangericht. In het noorden van het land werden windstoten tot 110 kilometer per uur gemeten. Aan de kust van Helgoland en Ostfriesland werd gewaarschuwd voor windstoten tot 150 kilometer per uur. Vanuit Noord Duitsland werd gemeld dat een aantal mensen gewond
|
 
raakten, huizen hun dakpannen verloren en bouwwerken omvielen. Een aantal wegen raakten gesperd door omvallende bomen. In Niedersachsen kwamen door hagelbuien en windstoten auto's met elkaar in aanrijding. In het hogere gedeelte van Sauerland raakte het verkeer ontregeld door het winterse weer. (Bron: vwkweb)
Storm over Noord Nederland 21-12-'03 

Nederland is dit weekend in de ban geraakt van een stormdepressie. Boven de Britse Eilanden lagen zaterdagmiddag drie lagedrukkernen die samensmolten tot een uitdiepend lagedrukgebied boven de Noordzee. Zondagochtend was de luchtdruk gedaald tot 970 hPa. Op de Noordzee (K13) werden windstoten gemeten tot 110 kilometer per uur. Het booreiland F3 op het noordelijk deel van het Nederland continentaal plat, meldde zondagochtend tussen 8 en 9 uur een windstoot van 130 kilometer per uur.
Op het IJsselmeer kwam in de nacht van zaterdag op zondag een binnenvaartschip geladen met zout door harde wind in de problemen. Hoge golven sloegen over de boord en vulden de ballasttanks. De boot dreigde tussen Lemmer
en Urk te zinken. De reddingbrigade wist het binnengelopen water uit het schip te pompen.
|
 
De storm heeft op verscheidene plaatsen in Friesland bomen ontworteld en lichte schade aan gebouwen aangericht. De grootste schade werd veroorzaakt in Appelscha waar een boom op het dak van een woning viel. Bij Sneek waaiden platen van gebouwen en dreigde feestverlichting los te waaien. De storm veroorzaakte in Groningen geen grote schade. In plaatsen als Haren, Scheemda, Bellingwolde en de stad Groningen werden in totaal elf bomen omgeblazen. In Zoutkamp en in de gemeente Eemsmond raakten daardoor dakkappellen beschadigd. Het politiebureau in Zuidhorn werd getroffen door een boom. Zaterdagavond werd in Noordhorn een 24-meter hoge kerstboom omver geblazen. De boom was meters diep verankerd en met stalen kabels vastgezet. De storm moest toen nog beginnen.
Overstroming in Zuid Holland 21-12-'03

Waterschap Zeeuwse Eilanden is zondag enkele uren in staat van paraatheid gebracht in verband met een verhoogde waterstand in Vlissingen. Fase 1 van het draaiboek dijkbewaking was ongeveer drie uur van kracht. Fase 1 houdt in dat er op vier plaatsen meldpunten worden ingesteld. Als de waterstand in Vlissingen boven 3.70 meter NAP was uitkomen, had het schap dijkbewaking ingesteld. Vanaf 13.00 uur zondagmiddag werd de paraatheid weer ingetrokken omdat de omstandigheden verbeterden. Het hoge water veroorzaakte zondag in Rotterdam en Vlaardingen behoorlijke overlast. De politie is sinds het einde van de ochtend bezig om langs de rivier de Maas tientallen auto's van de kades weg te slepen en straten af te zetten, meldde een woordvoerder. Rechts ziet u één van de kades in Vlaardingen (met dank aan Marco).
gemeente-werken heeft op sommige plaatsen zandzakken neergelegd om te voorkomen dat het water enkele panden binnenloopt.
Met name op het Noordereiland, de Veerhaven en het stuk van de Erasmusbrug tot de Kralinger Esch ondervinden bewoners en bedrijven
|
 
hinder van het hoge water. De autoriteiten kwamen in actie toen het waterpeil steeg tot nabij de kritische hoogte van 2,80 meter boven
NAP (Bron: meteonet)
KNMI meet windstoten van 110 kilometer per uur 21-12-'03


Het KNMI waarschuwt sinds zondagochtend voor zeer zware windstoten. In het noorden en het oosten van het land kan de wind snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken. De storm heeft op verscheidene plaatsen in Friesland bomen ontworteld en lichte schade aan gebouwen aangericht. Er vielen geen gewonden. Een woordvoerder van de politie concludeerde rond twee uur zondagmiddag dat de gevolgen van de storm minder erg waren dan was gevreesd. De grootste schade werd veroorzaakt in Appelscha waar een boom op het dak van een woning viel. Bij Scharnegoutum blokkeerde een omgevallen boom de N354 enige tijd. In Drachten en Sneek waaiden platen van gebouwen en dreigde feestverlichting los te waaien. Waddenzee Ook op de Friese meren, de Waddenzee en de Noordzee hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan. Een woordvoerder van de Kustwacht sprak van een relatief rustig verlopen ochtend. Wel heeft een schip voor de kust van Callantsoog vier pontons verloren. Die zijn volgens de woordvoerder vrijwel onmiddellijk gezonken. Het schip is doorgevaren naar het Duitse Emden.

De dienstregeling naar Ameland en Schiermonnikoog blijft gewoon van kracht. Wel moeten passagiers rekening houden met mogelijk kleine vertragingen. "Als er een bui met uitschieters overdrijft, blijven onze veerboten nog even voor de wal. Maar we varen zeker uit'', aldus directeur G. van Langen van rederij Wagenborg. "Alleen bij hoge waterstanden zouden wij diensten moeten schrappen. Maar dat is nu niet aan de orde.'' De schuiven van de Oosterscheldekering zijn in verband met de storm gesloten. Dit liet het hoofd van de dienstkring Deltakust van Rijkswaterstaat, ing. De Jager weten. Door de storm en het opkomende water wordt er zondagmiddag een waterstand verwacht van ruim 3 meter boven NAP. In verband met deze stormvloed zijn de schuiven tot tegen de avond gesloten. Volgens de Jager is het zeven jaar geleden dat er voor de laatste keer zo'n hoge waterstand werd gemeten. De schuiven van de stormvloedkering zijn sinds de opening in 1986 in totaal 24 keer gesloten geweest. Schiphol Luchthaven Schiphol kampt zondag ook met problemen.
|

 


Er zijn vertragingen bij het binnenkomend verkeer van andere Europese luchthavens en verwacht dat dit de hele dag zal aanhouden. Van de drie banen die het zondag zou gebruiken, konden er zondagochtend vanwege de storm twee daadwerkelijk worden ingezet, aldus een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland. Rond elf uur werd de derde baan alsnog in gebruik genomen maar verwacht wordt dat dit zondagmiddag weer moet worden ingetrokken. Voor zondagmiddag verwacht de luchthaven meer wind en slecht zicht door neerslag. De vertragingen voor binnenkomend verkeer lopen op tot maximaal twee uur, aldus de zegsvrouw. De vliegtuigen krijgen "een
volgnummer'' en moeten op de luchthaven waar zij vertrekken wachten tot ze op Schiphol aan de beurt zijn. Er zijn nog geen vluchten geannuleerd. Intercontinentale vluchten hebben geen vertraging door het weer. Uitgaande vluchten hebben nagenoeg geen last van de weersomstandigheden. Schiphol heeft zondag wat drukte betreft een "normale dag''. Dat betekent dat er in totaal ongeveer duizend vluchten worden verwerkt.

Het oosten van Nederland, met uitzondering van Groningen, heeft volgens een meteoroloog van het KNMI het ergste al achter de rug. In het oosten zijn in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een regenstorm al windstoten met een maximumsnelheid van 110 kilomter per uur gemeten. Door de storm kan het waterpeil voor de Nederlandse kust door opstuwing flink gaan stijgen. "In feite heeft de situatie wel iets weg van de luchtdrukverdeling die op 1 februari in 1953 in het zuidwesten van Nederland tot de watersnood leidde'', meldde Meteo Consult zaterdagavond. Het weerbureau maakte daarbij wel de kanttekening dat de voorgeschiedenis toen heel anders was. "De storm was destijds veel zwaarder en ook langduriger dan zich nu laat aanzien. Verder was er toen sprake van springtij en nu niet. En de dijken van toen en die van nu zijn in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken. Tot problemen zal de storm waarschijnlijk dan ook niet leiden, maar wel dus tot een sterk verhoogde waterstand aan de Nederlandse kusten.'' (Bron: Nu.nl)

Vijf doden door tornado in Brazilië 13-12-'03

Vier kinderen zijn donderdag in Zuid Brazilië om het leven gekomen, nadat hun schoolgebouw door een tornado werd verwoest. Een vijfde persoon kwam even verderop om het leven, nadat brokstukken op de zijn auto kwamen.
|
 
Twaalf kinderen in de school raakten gewond. Het noodweer zorgde voor stroomstoringen en kapotte telefoon-verbindingen, waardoor uit het gebied weinig bekend is. (Bron: vwkweb)
Aantal stormen boven Groot-Brittannië is in 50 jaar verdubbeld 10-12-'03

Volgens een onderzoek van het Britse Hadley Centre voor klimaatonderzoek is het aantal stormen boven Groot-Brittannië in de laatste 50 jaar verdubbeld. De luchtdruk in de traditionele lagedrukgebieden bij IJsland is in die tijd met ongeveer 3 hPa gedaald, terwijl tegelijk de druk in de even traditionele hogedrukzones bij de Azoren met zo'n 3 hPa
|
 
is gestegen. Gevolg: groter luchtdrukverschil, meer wind in de streken. Ook de trajecten van de stormen zijn enigszins verschoven. Bij IJsland werden minder stormen waargenomen, boven Groot-Brittannië juist meer. Engeland ligt net ten zuiden van het gemiddelde traject, Schotland precies midden in de stormroute. (Bron: vwkweb)
Sneeuwvoorspelling Verenigde Staten komt uit 7-12-'03 (vervolg)

De sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten heeft voor een dik pak sneeuw gezorgd. Zaterdag viel in grote delen tientallen centimeters sneeuw. In Boston was het de zwaarste decembersneeuw in dertig jaar tijd. Veel sneeuw is gevallen in de stad New York. In Riverdale (Bronx) werd een nieuw record gevestigd met 58 centimeter sneeuw. Suffolk (46 centimeter), Central Park (33 centimeter). Ook elders lag veel sneeuw. In Essex County (Massachusetts) lag 30 centimeter. De sneeuwval hing samen met een lagedrukgebied die langs de oostkust naar het noordoosten trok. Achter het lagedruk-gebied kwam arctische lucht uit Canada in botsing met zachte vochtige lucht uit het zuiden. In grote delen van New England had het openbare leven last van de sneeuwval. In de staat New Jersey kwamen bij verkeers-ongevallen twee mensen om. In totaalzijn acht mensen om
|
 
het leven gekomen door de sneeuwstorm. Het vliegverkeer raakte ernstig gestoord. De Nor'easter is de eerste grote sneeuwstorm in de eerste tien dagen van december sinds de metingen in 1869 begonnen. (Bron: vwkweb)
Sneeuwstorm New England zet door 6-12-'03.

De sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten gaat onverminderd door. De vroege Nor'easter zorgde zaterdag voor veel sneeuwval. Dit ging gepaard met windkracht 8. Grote delen van New England zijn getroffen door de sneeuwval. In Pittsburgh bedroeg zaterdagochtend het sneeuwdek 18 centimeter. Naar verwachting valt er dit weekend plaatselijk in
|
 
Massachusetts 60 centimeter sneeuw. New York was op voorhand op het ergste voorbereid. In de stad stonden 3000 mensen klaar om de wegen sneeuwvrij te houden. Daarvoor is 200.000 ton zout ingeslagen. De sneeuwstorm werd voorafgegaan door een sneeuwdepressie die in North Carolina, Virginia en West Virginia voor een wit sneeuwtapijt zorgde. (Bron: vwkweb)
Veel sneeuw in Noordoosten Verenigde Staten 5-12-'03.

Inwoners in het noordoosten van de Verenigde Staten hebben te maken gekregen met flinke sneeuwval. De afgelopen maand was het al stormachting in dit gedeelte van de Verenigde Staten, maar dit keer is er sneeuw bij gekomen Een nor'easter ontwikkelde zich boven de kust van North Carolina en zorgde in de noordelijke staten voor winters weer. Een nor'easter is een sneeuwstoring die ontstaat doordat vochtige warme lucht uit de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan in botsing komt met arctische lucht uit Canada. Meestal gaat deze met veel sneeuw en harde wind gepaard. Voor Philadelphia, New York en Boston wordt 40 centimeter sneeuw verwacht.
In Maryland viel vrijdag al 20 centimeter sneeuw. In Philadelphia viel sneeuw, regen en ijzelde het. (Bron: vwkweb)
|
 


 

 

 

 

 

Eerste blizzard van seizoen treft Toronto 30-11-'03.

De eerste grote blizzard van het seizoen heeft vrijdag in de omgeving van Toronto voor uitgebreide stroomuitval gezorgd. Ongeveer 80.000 huishoudens kwamen zonder elektriciteit, nadat door een zware sneeuwstorm bomen omvielen. Elektriciteitslijnen raakten daardoor beschadigd. IJzel en sneeuwval zorgden ook voor veel auto-ongelukken. De weerdienst noteerde plaatselijk
|
 
30 millimeter neerslag aan ijzel. De autoriteiten registreerden ruim 400 aanrijdingen. Een 51-jarige vrouw kwam daarbij om het leven. In de bergen van British Colombia (West Canada) kwam de elektriciteits-voorziening eveneens tot stilstand. In de bergen was een gasleiding vernield door een aardverschuiving. Deze was een gevolg van hevige regenval. (Bron: vwkweb)
Tornado's slaan toe in Louisiana 28-11'03.

Het zuidwesten van Louisiana is woensdagavond getroffen door een aantal tornado's. In totaal werden 25 huizen vernield. Er waren enkele lichtgewonden. Een F2-tornado trof de plaatsen Beauregard en Vernon. Hier trok een tornado over een huis buiten het dorp. Twee kinderen en hun grootouders kwamen met de schrik vrij toen de tornado het huis vernielde. De vier scholen in de kelder, waarbij de kinderen het meeste
|
 
schrokken van de angst die de grootouders uitstraalden. Enkele kilometers verder vernielde de tornado een mobiele woning. Die werd tientallen meters verplaatst. Volgens ooggetuigen was de tornado 200 meter breed en trok deze gedurende 30 minuten (30 kilometer) door de staat. Later in de nacht kwamen in Louisiana drie tornado's voor. Hier raakten enkele inwoners licht gewond. (Bron: vwkweb)
Tornado vernielt huizen in Australië 21-11-'03

Een tornado heeft twaalf daken en een campingkantine vernield in Cullulleraine in het noordwesten van Victoria (Australië). De hevige bui ging gepaard met hagel en duurde 30 minuten. Het noodweer zorgde voor een miljoen Australische dollar aan schade. Op een camping werden drie caravans omgeblazen.
|
 
Ook een jachthaven liep schade op. De grootste schade kwam voor aan het gewas. Later op de dag werd Melbourne getroffen door onweersbuien. De hagel en regen waren zo intensief, dat overstromingen voorkwamen. Op veel plaatsen in Victoria werd tussen de 20 en 28 millimeter neerslag gemeten. (Bron: vwkweb)
Tornado's treffen Texas, Louisiana en Mississippi 18-11-'03

Zestien mensen zijn maandagmiddag gewond geraakt, toen zes tornado's door Texas trokken. Vooral het gebied rond Houston werd getroffen. De slachtoffers vielen toen een dak van een appartement werd opgetild.
|
 
In de buurt werden ook bomen ontworteld. Dinsdag werden zo'n tien huizen vernield in Mississippi en Louisiana. De zuidkust van de Verenigde Staten beleeft in november meestal een tweede tornadoseizoen. (Bron: vwkweb)
Mini Tornado in Hessen 4-11-'03


Een mini-tornado heeft afgelopen maandag in de buurt van Marburg een spoor van vernieling achtergelaten van enkele 100.000-en euro's. De storm trok,geheel onaangekondigd, van west naar oost door het plaatsje Kirchhain, waar overigens niemand gewond raakte. De tornado richtte vooral schade aan in tuintjes waar ondermeer tuinhuisjes weggeblazen werden. Enkele tientallen auto's werden beschadigd door rondvliegende ongecontroleerde voorwerpen en werden talrijke
|

 
daken afgerukt. Het zwaarst getroffen werd een schuur, het dak van de lokale supermarkt en hoe toepasselijk, het dak van een dakdekkerbedrijf. De dakpannen van de schuur kwamen 50 meter verderop weer op de aarde terecht, anderen belandden op een 10 KiloVolt-kabel van een transformatorhuisje. Ook de spoorwegen hadden danig last van de puinhoop, waardoor deze enige tijd het baanvak blokkeerde tussen Kirchhain en Nieder-Ofleiden. (Bron: meteonet)
Tornado's trekken door Texas 10-10-'03

Restanten van de tropische stormen Olaf en Nora zorgden donderdagochtend voor zwaar weer in Texas. Een kerk, een school en enkele gebouwen werden beschadigd door tornado's. De tornado's kwamen voor in een klein plaatsje ten westen van Houston. Ooggetuigen meldden even na 9 uur dat hun oren dicht raakten door de snel veranderende luchtdruk. Daarna viel het puin rond hen neer. Ramen sneuvelden en een deel van een kerkdak stortte in. Vlakbij zag een schooldirecteur een witte slurf naderen en
|
 
waarschuwde hij via de intercom dat de school zou worden getroffen door een tornado. Hij was net klaar met omroepen of het fenomeen trok over de school. Alleen het dak raakte beschadigd. Volgens de lokale weerdienst ging het om een tornado van het F0-type, de zwakste soort. Elders werd een schuur vernield door een andere tornado en stroomden straten onder. Het noodweer ging gepaard met hevige regen. In Houston viel 92 millimeter.
(Bron: vwkweb)
|
Twee doden door orkaan in Canada 30-9-'03

De orkaan Juan heeft in de nacht van zondag op maandag voor grote overlast gezorgd in de Canadese provincie Nova Scotia. Juan ging gepaard met windsnelheden tot 143 kilometer per uur en trof de stad Halifax. Veel bomen en elektriciteitsmasten waaiden om.Verkeersborden vlogen door de straat. Een ambulancechauffeur kwam om het leven toen zijn voertuig door een boom werd geplet. Een tweede persoon werd eveneens gedood door een omvallende boom.In de haven zonken tien schepen door de hoge golven. Elders moesten mensen de nacht in opvangcentra doorbrengen. In de stad stortte ook een appartementen gebouw in.
Voor het gebied rond Halifax is Juan de zwaarste orkaan in veertig jaar tijd. (Bron: vwkweb)
|
 


Enorme schade in Wijk aan Zee na een stevige windhoos 28-9-'03

Een krachtige windhoos heeft dinsdagochtend aanzienlijke schade aangericht aan gebouwen en auto's langs de Relweg in Wijk aan Zee. Daarbij werden daken losgerukt van vakantieverblijven en loodsen. De hoos ontstond rond het middaguur boven zee en trok bij de noordelijke strandingang landinwaarts. Enkele gebouwen tussen het dorp en het strand liepen flinke schade op. Brokstukken van asbestdakplaten en rode dakpannen vlogen door de lucht
|
 
en kwamen honderden meters verder in het duin terecht. De achtergevel van een huis liep eveneens forse schade op. Een complete dakrand werd honderd meter verderop teruggevonden. Niemand raakte gewond. Een ooggetuige maakte melding van gigantische herrie van brokstukken die tegen en dóór de ramen heengingen. Dat de slurf krachtig geweest moet zijn, blijkt uit het omverwaaien van een metalen cementmolen. (Bron: vwkweb)
Orkaan Juan trekt richting Canada 27-9-'03

De Atlantische orkaan Juan is onderweg naar Canada. De orkaan is afgelopen week op vrij noordelijke breedten ontstaan en activeerde nog tot zaterdag. Vooral doordat het zeewater bij de Amerikaanse Oostkust behoorlijk warm is.

|
 
Voorlopig zit Juan ten oosten van Bermuda, maar volgens de huidige inzichten trekt het systeem naar Nova Scotia en New Foundland. Juan veroorzaakt op open zee windstoten tot 170 kilometer per uur. (Bron: vwkweb)
Windhoos in Niedersachsen 23-9-'03

Een windhoos heeft in de afgelopen nacht huisgehouden in Stuhr gelegen in het westen van Niedersachsen. Volgens de politie werden ettelijke daken van de huizen gerukt en beschadigden rondvliegende dakpannen en takken meerdere auto's. Bij een autobedrijfhandelaar werd
|
 
een kleine personenauto opgetild en verderop weer neergesmeten tegen een aantal andere auto's. Verder moesten twee verkeerslichtinstallaties uitgezet worden omdat zij in de verkeerde richting wezen. De schade wordt op €1.000.000 geschat. (Bron: meteonet)
Relatief weinig neerslag door snelle trek Isabel 19-9'03

Het dodental in de Verenigde Staten door de orkaan Isabel is opgelopen tot 29. De meeste slachtoffers vielen door vallende bomen en verkeers-ongelukken. In de staat Virginia werden veertien mensen gedood. Vierenhalf miljoen huishoudens en bedrijven zaten sinds de passage van de orkaan zonder stroom.
|
 
De grootste schade bestaat uit tienduizenden ontwortelde bomen. Doordat de orkaan snel trok bleven de neerslag-hoeveelheden beperkt. In Richmond viel 109 millimeter regen in 18 uur tijd. In de noordelijke staten viel meer regen, doordat de treksnelheid daar lager was. (Bron: vwkweb)
Nieuwe apparatuur wordt getest bij Isabel 19-9-'03

Het National Center for Atmospheric Research (NCAR) uit de VS stuurde de afgelopen dagen drie van de allernieuwste mobiele dopplerradar installaties naar de kust waar Isabel aan land is gekomen. Ook zijn uit Florida mobiele platforms met geavanceerde windmeters gestuurd, die bestand waren tegen orkaankracht. De wetenschappers van NCAR hoopten zo veel gedetailleerdere beelden te krijgen
|
 
van het innerlijk van de orkaan. Tegelijk draaide op het hoofdkwartier van de NCAR een nieuw experimenteel voorspellingsmodel overuren. Dit weermodel (WRF geheten) werkt met een atmosfeerpatroon van 4 bij 4 kilometer, en dat is veel fijnschaliger dan de modellen die normaal worden gebruikt. De wetenschappers hopen hun weermodellen met Isabel goed te kunnen testen. (Bron: vwkweb)
Isabel heeft de kust bereikt 18-9-'03

Orkaan Isabel heeft donderdagmiddag North Carolina aan de oostkust van de Verenigde Staten bereikt.
De krachtige windstoten en zware regenval waarmee Isabel gepaard ging, hebben in grote delen van Virginia en North Carolina al geleid tot stroomuitval. De media maakte melding van enkele doden. Het systeem had op zee windstoten tot 205 kilometer per uur. Boven land was dit al een stuk minder. In North Carolina op Ocracoke Island werd een windstoot tot 168 km/uur gemeten. President Bush verliet volgens Amerikaanse media het Witte Huis. Hij vluchtte naar Camp David, dat verder landinwaarts ligt. (Bron: vwkweb)
 
Hurricane Isabel begin van de avond aan land in North Carolina 18-9-'03


Het oog van Isabel komt vandaag in het begin van de avond Nederlandse tijd bij de Amerikaanse oostkust in North Carolina aan land, niet alleen met winden van orkaankracht maar ook met hevige regenval, naar schatting tussen 150 en 250 mm. De hurricane kan ook vergezeld gaan van tornado's en de nodige warnings en watchings zijn daarvoor ook al uitgegeven. Verder kan de zee flinke golfslagen leveren. Isabel is inmiddels afgenomen tot een klasse 2 hurricane met windsnelheden van rond 170 km/uur. Eerder was Isabel een categorie 5 hurricane, sinds
Mitch in 1998 is dat niet meer voorgekomen. De hurricane vervolgt zijn weg in noordelijke richting over land naar Canada waar de Isabel verder uitdooft. De wind is in de laatste uren flink toegenomen en de meeste mensen zijn uit het gebied vertrokken. Enkele mensen zijn gebleven waaronder de media en de hurrican chasers. Eerste kleine
|

 


stroomstoringen zijn al gemeld en de eerste schade's zijn al voorgekomen. (16:30 uur)
(bron: weerstation dichteren, knmi)
Isabel bereikt morgenochtend North Carolina 17-9-'03


Hurricane Isabel die momenteel nog immers door het Caribisch gebied koerst op de Atlantische oceaan in de richting van de Ammerikaanse oostkust is wat in kracht afgenomen maar is nog steeds sterk genoeg om voor flink wat storm en waterschade te zorgen. Isabel zal morgenochtend Nederlandse tijd bij de Amerikaanse oostkust (North Carolina) aan land komen als een kracht 2 hurrican (windsnelheden tussen 153-176 km/h), dat gaat gepaard met hevige regenval van circa 200 millimeter. Mogenlijk trekt ze nog weer iets aan in kracht voordat de kust wordt bereikt. De gevolgen van Isabel gaan al merkbaar worden over een aantal uren, natuurlijk nog niet de wind, maar wellicht we de neerslag die al deels klaar ligt op de oceaan. Bewoners worden gevacueerd en huizen worden dicht getimmerd, boten gaan op wal en het leger verscheept al het materiaal uit het gebied. Aan de kust is de kracht al merkbaar door de woeste golfslag. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.(bron: weerstation dichteren)
|

 
Isabel bereikt waarschijnlijk donderdag vaste land VS 15-9-'03


Hurrican Isabel die nu al enige dagen net boven de eilanden Bahama's hangt is op weg naar de Amerikaanse oostkust. Isabel is iets afgezwakt van een kracht 5 hurrican naar een kracht 4, maar ondanks dat is het nog steeds een flinke storm. Isabel komt waarschijnlijk aan land op Donderdag nacht of ten laatste Vrijdagmorgen Amerikaanse tijd, ergens tussen North Carolina en Virginia, maar geheel
|

 


Zeker is dit nog niet want er kunnen nog koers-veranderingen optreden. Deze storm zal dan nog windsnelheden hebben van rond de 185 tot 245 km/h (kracht 3/4 hurrican) en dat gaat gepaard met zeer veel neerslag en mogenlijk de nodige overstromingen en schade's. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. (bron: weerstation dichteren)

Amerikanen al beetje nerveus voor Isabel 12-9-'03


De zware orkaan Isabel is opgewaardeerd tot categorie 5
op de schaal van Saffir-Simpson. Het systeem had vrijdag een gemiddelde windsnelheid van 250 kilometer per uur. Daarbij kwamen windstoten tot 305 kilometer per uur voor. In de kern had Isabel een luchtdruk van 921 hPa. De orkaan is een zware jongen, die bij ongewijzigde koers over een week in Florida wordt verwacht. Deze verwachting zorgt voor de hoogste alertheid bij orkaandeskundigen.De laatste keer dat een orkaan van dit kaliber rondtrok was in 1998. Mitch verdween uiteindelijk in de Caribische Zee en zorgde toen voor verwoesting en veel slachtoffers in Nicaragua, Honduras en Guatemala. Daarbij kwamen 11.000 mensen om het leven. De laatste categorie 5 orkaan die de Amerikaanse Kust trof was Andrew. Deze trok in 1992 over Florida. (Bron: vwkweb, noaa)
|

 
Zware Hurricans (orkanen) op de wereldbol 11-9-'03

Twee zware orkanen maken deze dagen de wereldzeeën onveilig. De categorie 4 Hurrican Isabel trekt richting Florida en de categorie 5 orkaan Maemi richting Zuid Korea.Van Isabel is nog niet zeker waar ze heen gaat. Voorlopig volgt ze de onschuldige route die Fabian eerder deze maand volgde. Maar onzeker is of weer een noordelijke koers wordt ingezet naar Bermuda, of dat dit keer wel Florida wordt bezocht. Het systeem diept
|
 
voorlopig uit en heeft een kerndruk van 930 hPa. Aan de andere kant van de wereld is Maemi over haar hoogtepunt heen. Het systeem bij Taiwan ging gepaard met windstoten tot ruim 330 kilometer per uur en had een kerndruk van 885 hPa. Maemi koerste donderdagavond richting Korea en komt binnenkort boven land. Maemi is wel een stuk zwakker dan woensdag. De luchtdruk is opgelopen tot 904 hPa. (Bron: vwkweb)
Ex-orkaan Fabian kost drie man het leven 9-9-'03

Drie opvarenden van een jacht zijn maandag op de Atlantische Oceaan verdronken, nadat hun boot omsloeg. De drie kwamen in zwaar weer terecht dat werd veroorzaakt door de ex-orkaan Fabian. Windkracht 11 en golven tot 17 meter hoogte zorgden op 600 kilometer ten oosten van Newfoundland voor een onstuimige zee. De boot met drie Israëliërsaan boord was uit Boston vertrokken en via Europa onderweg naar Israël. Hulpdiensten reageerden verbaasd dat de kleine jacht ondanks de vele waar-schuwingen recht de voormalige orkaan was ingevaren. Fabian trekt volgens de voorspelling recht op Groenland af, waarna een koers-
|
 


wijziging naar het zuidwesten wordt verwacht. (Bron: vwkweb)
Diversen windhozen gesignaleerd in Nederland 8-9-'03


Op veel plaatsen verliep het weekeinde droog. Maar op die plaatsen waar wel een bui viel, viel gelijk ook een flinke bui met plaatselijk veel water. Hierbij ook wateroverlast in Brabant, Bleiswijk en Gouda (onder weeroverzicht meer). Zondagmiddag werden 700.00 duizend bezoekers van de Super Bikes 2003 op het circuit van Assen niet alleen op een fantastisch motorspektakel getrakteerd, maar was vanaf de tribune ook ineens een donkere slurf te bewonderen. Volgens Mike Sommers zag het er best beangstigend uit. “Het was roetzwart. De surf was ongeveer 100 meter breed en tot hoog in de lucht te zien. Na enkele minuten brak de slurf in 2-en”. Veel toeschouwers met een camera legden de windhoos bij Assen vast. Aan de andere kant van het land werden ook een aantal windhozen gesignaleerd.Walter van Luik fotografeerde een hoos bij Ridderkerk rond kwart voor twee. Verder heeft Kees Uittenbogaard in Alblasserdam een hoos waargenomen ”Het was rond kwart voor drie. Toen ik met mijn vriendin naar de auto liep, hoorden we plotseling een heel hard geluid. Even laten zagen we onder een dreigende lucht een tiental plastik
|

 


dakplaten de lucht in vliegen boven het voormalig terrein van Giessen de Noord. Die platen vlogen wel 40 meter de lucht in. Het hele spektakel duurde wel 5 minuten en er zijn meer mensen die het hebben meegemaakt. Waarschijnlijk hebben we twee surfen gezien. De tweede was horizontaal georiënteerd en was wel 100 meter lang”. Ook in Nieuw Lekkerland nam Trudy Groen een hoos waar rond 14:45 uur en ze zoekt nog mensen die ook de hoos hebben gezien in de buurt van Nieuw lekkerland. foto's daarvan en verslag daarvan zijn te vinden op haar site. Voor meer foto's van de hoos in Assen klik op deze link. (Bron: meteo consult, stormjagers.nl, knmi, weersite Trudy groen)

"Treintje" komt op gang 8-9-'03

Op de Atlantische Oceaan is de vierde orkaan van dit seizoen geboren. Volgens het National Hurricane Center in Miami in Flordia is "Isabel" via de 14e breedtegraad met gemiddeld windsnelheden van 185 km/u langzaam naar het west-noordwesten aan het verplaatsen. Vanmiddag groeide Isabel tot de tweede 'major hurricane' uit en lag ca. 2000 km ten oosten van
|
 
de Bovenwindse Eilanden. Isabel is van een categorie 3. De koers van Isabel loopt nu nog bijna hetzelfde als één van haar voorgangers,"Fabian", die afgelopen vrijdag vermoedelijk het leven heeft gekost aan 4 mensen op de Bermuda's. "Fabian" trok verder de noordkant van de Atlantische Oceaan op en bedreigt daar nu een aantal belangrijke scheepvaartroutes. (Bron: meteonet)
Fabian zwaarste orkaan in tachtig jaar voor Bermuda 6-9-'03


De Hurrican Fabian heeft vrijdagavond en zaterdagnacht flink huisgehouden op Bermuda. Daarbij zijn vier mensen om het leven gekomen. De hurrican ging gepaard met windstoten tot 213 kilometer per uur en richtte voornamelijk materiële schade aan. Honderden bomen werden omver getrokken, stroomleidingen werden vernield, daken waaiden van huizen en gebouwen (ook hotels) stonden op hun grondvesten te schudden. Een strandpaviljoen werd door de verwoestende golven verzwolgen. Uit voorzorg waren tweeduizend inwoners van het eiland geëvacueerd. Inwoners zagen de golven over de huizen van 8 meter hoog heen komen. Ze noemden het een angstaanjagend gezicht. Het vliegveld mat rond 23.00 uur onze tijd een windsnelheid van 167 km/uur met uitschieters tot 213 km/uur. Even later werd nog een windstoot van 124 knopen (230 km/uur) gemeten voordat de windmeters stuk waaiden. Dat is dus veel meer dan een windkracht 12. Fabian was de zwaarste hurrican op Bermuda sinds 1926.
|

 

Mede door verkenningsvluchten werd om 11.00 uur vanochtend nog windsnelheden van 185 km/uur gemeten zodat Fabian nog steeds een categorie 3 is. Het systeem is nu onderweg naar West Europa. (Bron: vwkweb , meteonet)
Bermuda bedreigt door orkaan (Fabian) 3-9-'03

De Atlantische orkaan Fabian is afgezwakt tot een categorie 3-type. De orkaan lag woensdag op 22 graden Noorderbreedte, ten noorden van het Caribische Gebied en vormt een bedreiging voor de Bermuda-eilanden. Fabian is een volwaardige orkaan met een luchtdruk van 947 hPa in het centrum.
|
 
Daar staat ook een gemiddelde windkracht van 210 kilometer per uur en zijn stoten waargenomen tot 260 kilometer per uur. De orkaan zorgt voor een onzekerheid in de weersverwachting voor Europa.
Weermodellen weten niet altijd goed raad met een dergelijk systeem. (Bron: vwkweb)
Categorie 4 orkaan maakt Atlantische Oceaan onveilig 1-9-'03

De orkaan Fabian op de Atlantische Oceaan is opgewaardeerd tot een categorie 4-orkaan. Het systeem vormt een serieus gevaar voor de scheepvaart. De wind die gemiddeld 222 kilometer per uur is, haalt regelmatig uit tot 270 kilometer per uur. Fabian heeft een kerndruk van 940
|
 
hPa en lag op 1 september op 19 graden Noorderbreedte. Nog steeds op een respectabele afstand van het Caribische
gebied, maar nadert de komende dagen wel. De verwachting is dat het ten noorden van Bermuda langstrekt. Vandaaruit zet het koers naar oude noordelijke wateren. (Bron: vwkweb)
Tornado treft kroeg en boerderij in Michigan 24-8-'03


Een tornado heeft donderdagavond in Michigan schade aangericht. Daarbij zijn geen mensen gewond geraakt. Een koufront boven Indiana en Ohio met matig onweer wist aangekomen in Michigan een tornado te produceren. Het noodweer ging gepaard met hagel en wind en verdreef warme lucht van rond de 36 graden. In Leroy township trof de tornado twee huizen, een boerderij en een café. De aanwezigen in de kroeg zochten gedurende vijf minuten beschutting op de grond, waarna ze weer terugkeerden naar de bar. De boerderij werd ernstig vernield, waarbij een deel van het vee omkwam. Een ooggetuige maakte melding van harde regen uit een
|

 
groene lucht. Later kleurde deze oranje. Plaatselijk viel vijftig millimeter regen. Het schadespoor bleef beperkt tot een lengte van zes kilometer en enkele honderden meters breed. (Bron: vwkweb)
Tropische storm Erika Golf van Mexico gepasseerd 18-8-'03

Een gebied met zware buien en onweer dat de afgelopen week van oost naar west over het zuiden van Florida trok, had zich omgevormd tot de tropische storm Erika.
Tijdens de passage over Miami werden spectaculaire waterhozen gezien. Deze tropische storm trok geheel naar verwachting snel verder naar het westen en daar kwam ze zondag aan land, op de grens van Mexico en de VS-staat Texas. In de Golf van Mexico werd een gemiddelde windkracht 11 gehaald. Op land zwakte ze snel in kracht af. Verder is het momenteel nog relatief rustig op de Atlantische Oceaan. (Bron: B-forum, vwkweb)
 

Prachtige waterhoos aan de kust van Florida

Update Hurricane voorspelling 10-8-'03

NOAA heeft gisteren een update uitgebracht van haar Hurricaneverwachting. Verwachtte men in mei nog 6-9 Atlantische stormen, waarvan er 2 tot 4 "major", nu denkt
|
 
men aan 7-9 Hurricanes, waarvan 3 tot 4 categorie 3
of hoger. Sinds mei schijnen de atmosferische condities steeds gunstiger te zijn geworden. (Bron: vwkweb)
Zand- en stofhozen in Nederland 3-8-'03


Zowel vrijdag als zaterdag werden op het hooswaarnemings-formulier van de vwk (vereninging voor werkunde en klimatologie) stofhozen gemeld. Vrijdag meldde een waarnemer uit Ouddorp (Goeree-Overflakkee) dat om 14.00 uur hooi en stro tot 60 meter hoogte werd opgevoerd. De waarnemer was tien meter verwijderd van de stofhoos.
Ook in Arcen werd vrijdag om 16.53 uur een zandhoos waargenomen. Dit keer op een plaats waar zand lag opgeslagen van een zandafgraving. Deze zandhoos
duurde 1 minuut. Zaterdag meldde weeramateur
|

 
Johan Effing het volgende: Een boerin uit de omgeving van Losser bracht de mannen op het land rond 3 uur thee, die bezig waren met het inkuilen van gras. Het blad met thee had ze op een baal stro neergezet toen plotseling een (windheks) stofhoos ontstond, die het blad de theekan en de kopjes opnam en een eind verder neerkwakte. Alles wat overbleef was een blad met scherven en natuurlijk een lege theepot. De boerin was zeer onder de indruk van het gebeurde. Ook een hoos waargenomen? Geef deze door aan VWK en het KNMI via het hooswaarnemingsformulier.
(Bron: vwkweb)
Danny is de weg kwijt 19-7-'03

De tropische storm Danny (1005 hPa) is vrijdagochtend boven de Atlantische Oceaan ontstaan en gelijk de weg kwijt geraakt. Het systeem trok activerend naar het noorden en haalde een windkracht 11. Daarbij werden windstoten gemeten tot 148 kilometer per uur. Danny is in zijn jonge levensdagen al behoorlijk ver van de Evenaar af. Het systeem bevindt zich op 43 graden Noorderbreedte, tussen New York en Lissabon in. De verwachting is dat Danny een rondje maakt rond een hogedrukgebied van 1030 hPa dat op de oceaan ligt. Uiteindelijk trekt het systeem in activiteit afnemend naar het zuiden. Onduidelijk is of daar nieuwe
|
 
klik voor vergroting
klik voor grotere kaart   activiteit ontstaat en Danny daarna gewoon richting de Verenigde Staten koerst. (klik op de foto voor grotere kaart)
(Bron: vwkweb, noaa)
Orkaan Claudette veroorzaakt schade in Texas. 16-7-'03

De tropische storm Claudette is de Amerikaanse staat Texas binnengetrokken. De storm (995 hPa kerndruk) werd in de laatste uren iets sterker en veroorzaakte veel schade in de kustgebieden. Bomen werden omver geblazen, daken vlogen van huizen en boten sloegen van hun ankers. Plaatselijk werden windsnelheden tot 130 kilometer per
uur gemeten. De windsnelheid was niet zo hoog en zwakte landinwaarts weer snel af. Toch was de wind voldoende
|
 
sterk om flinke schade te veroorzaken. Veel mensen namen hun voorzorgsmaatregelen, nadat duidelijk was dat de orkaan op Texas afstevende. In het stadje Brownsville werden 'minder gevaarlijke' gedetineerden uit de gevangenis vrijgelaten, omdat het gebouw misschien niet bestand zou zijn tegen de storm. Op zee was nog sprake van een orkaan met windsnelheden tot 166 kilometer
per uur. Er vielen twee doden. (Bron: vwkweb, noaa)
Tornadocamera vernield door tornado. 12-7-'03

Een camera die speciaal was ontwikkeld om beelden te maken van een tornado is vernield door een tornado.
De camera was gemaakt door de televisiezender National Geographic en eind juni in het pad gezet van een grote tornado die in de buurt van Manchester
|
 
(South Dakota) rondtrok. De camera werd na enkele seconden weggeblazen toen de tornado passeerde en in onderdelen honderd meter verderop teruggevonden. De camera was ook intern vernield, waardoor de filmopnames zijn mislukt. (Bron: vwkweb)
Nederland en Engeland tellen meeste hozen van Europa 12-7-'03

Nederland en Groot-Brittannië tellen het grootste aantal windhozen van Europa. Dat meldde de BBC vrijdag op haar internetsite op basis van een Duits onderzoek. Zo zou Nederland elk jaar door gemiddeld 35 hozen worden getroffen, Groot-Brittannië door vijftig. Volgens het KNMI zou het Nederlandse aantal kunnen kloppen als ook alle zeer kleine wind- en waterhozen zijn meegeteld. Windhozen ontstaan in onweersbuien als de lucht in een klein deel van een wolk snel opstijgt. Een rotatie in de aangezogen lucht wordt dan versterkt en kan snelheden bereiken van een paar honderd kilometer per uur. Als de opstijgende lucht vochtig is, wordt de omhoog wervelende lucht zichtbaar als een trechtervormige uitstulping onder de wolk. Door het voortbewegen van de wolk met slurf en al kan een schadespoor ontstaan van soms kilometers lengte. Dat beeld zien Amerikanen veel vaker dan Europeanen. In de Verenigde Staten doen zich jaarlijks gemiddeld 1170 tornado's of 'twisters' voor met een vaak verwoestend karakter. Ze zijn veel krachtiger dan de Europese voorkomen dan men denkt. Dit Duitse onderzoek bevestigt die veronderstelling." 
|

 
windhozen. Volgens het KNMI komen in Nederland alleen windhozen voor en geen tornado's zoals in de VS. "Het gaat bij ons vaak om hozen van klasse 2 en wind- en waterhozen van een nog lichtere klasse", zegt KNMI-voorlichter Harry Geurts. Het KNMI houdt alleen de zwaardere gevallen bij. "In de 20e eeuw hebben we dertig hozen van klasse 2 geteld. Dat het Duitse onderzoek tot 35 op jaarbasis komt, kan alleen als ze ook alle zeer kleine hozen en waterhozen hebben meegeteld. Het is voor ons verrassend als de Duitsers dat zouden hebben gedaan. Het zou namelijk voor het eerst zijn", aldus Geurts. De ergste windhozen van de laatste tientallen jaren in Nederland met dodelijke slachoffers waren bij Chaam en Tricht (1967), Ameland (1972), Moerdijk (1981) en Ameland (1992). Gemiddeld enkele malen per jaar veroorzaken minder zware windhozen zeer plaatselijk enorme ravage. Vorig jaar augustus, toen onder meer Praag werd getroffen door overstromingen, was er in de Tsjechische hoofdstad toevallig een conferentie over zwaar weer. Geurts: "Tijdens die conferentie zeiden deskundigen al dat er in Europa vaker windhozen
(bron: de telegraaf)
Opnieuw grote hagelsteen in Nebraska: 17,8 cm 6-7-'03


De grote hagelsteen in Aurora (Nebraska) is zoals nu blijkt, enkele dagen later opgevolgd door een nog grotere hagelsteen. Deze tweede hagelsteen viel op 25 juni in Hastings (Nebraska) en had een grootte van 17,8 centimeter. Dit meldt de National Weather Service op haar website na onderzoek in het gebied. In Nebraska trokken tussen 22 en 25 juni zware buien over de staat. Daarbij viel plaatselijk 300 millimeter regen in korte tijd en werden veel tornado's waargenomen. Ook kwamen gigantische hagelstenen voor. De hagelsteen in Hastings had een omtrek van 47,6 centimeter. Die van Aurora was 44,1 centimeter in omtrek. De hagelstenen in Hastings bestonden uit samenklonteringen van kleinere hagelstenen en sloegen kraters tot 8 centimeter diep in de grond. De kraters waren 30 centimeter breed. (Bron: vwkweb)
|

 Tropische storm Bill in de VS met 400 mm regen 1-7-'03


De tropische storm Bill is een echte regenmaker gebleken.
De storm trok dinsdag de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana binnen en liet veel water achter. Bill vervolgde zijn weg naar Mississippi en Alabama. In Pascagoula (Mississippi) viel 200 millimeter en bij de grens met Alabama rond de 400 millimeter. De regen die in korte tijd viel, zorgde in een deel van de staat Mississippi dat de noodtoestand
|

 
werd uitgeroepen. Tropische stromen in dit deel van de Verenigde Staten zijn berucht om hun grote hoeveelheid neerslag. Neerslag die een gevolg is van de warme vochtige Golf van Mexico. De storm kwam aan land met windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Deze windkracht zwakte snel af. Wel gingen de regenbuien gepaard met een aantal tornado's. Vier mensen raakten gewond. (Bron: vwkweb)
Minnesota getroffen door tornado's 26-6-'03


De Verenigde Staten zijn dinsdagavond opnieuw flink getroffen door tornado's en ander noodweer. Dit keer kwam het noodweer vooral voor in Minnesota, waar zes tornado's rondtrokken. Een tornado van volgens ooggetuigen ruim anderhalve kilometer breed, passeerde het dorpje Buffalo Lake in het zuiden van Minnesota. Ooggetuigen maakten
melding van een gitzwarte brede tornado die recht op de stad afkwam. Veertig huizen werden beschadigd of vernield.
Er waren geen doden in Buffalo Lake, doordat al een uur van tevoren was gewaarschuwd voor het noodweer.
|

 
De 770 inwoners wisten een veilige schuilplaats te vinden. Een bewoner die buiten de stad woonde zag de tornado hoppend over de stad trekken en meerdere keren de grond raken. Uit zware buien elders in Minnesota werd plaatselijk 200 millimeter regen gemeld. Ook vielen hagelstenen tot 7 centimeter grootte. Veel schade ontstond door hevige valwinden, waardoor bomen het moesten ontgelden. De temperatuur daalde daarbij 15 graden. In Nebraska, South Dakota en Iowa kwamen ook tornado's voor. In Nebraska
voor de derde dag op een rij. (Bron: vwkweb)
Enorme hagelsteen tijdens tornado's 24-6-'03

In de Amerikaanse staat Nebraska is zondagavond een hagelsteen gevallen met een doorsnede van 16,5 centimeter. Bij de buien die met zeven tornado's
gepaard gingen, viel plaatselijk 300 millimeter neerslag. Ooggetuigen in het noordwesten van Aurora zeiden dat de het leek alsof er volleyballen uit de lucht kwamen vallen. De hagelstenen sloegen gaten in daken en kraters in tuinen. Een man vertelde dat in zijn dak een gat was ontstaan, waar hij doorheen kon kruipen. De nationale weerdienst (NWS) heeft maandag de hagelstenen onderzocht
en bevestigde de grootte van de hagelsteen, die een persoon in de vriezer had bewaard. De hagelsteen lijkt te bestaan uit meerdere kleine hagelstenen, die aan een grote is gesmolten. Elders in de stad vielen hagelstenen van 11 centimeter. De hagelsteen is de grootste die ooit is waargenomen in Nebraska en op enkele millimeters na een van de grootste ooit in de Verenigde Staten.De allergrootste hagelsteen viel op 3 september 1970 in Coffeeville (Kansas).Die steen was slechts 14,4 centimeter in doorsnede,
|
 
Hagel van 16,5 cm

maar door alle uitsteeksels groter in omtrek. De NWS houdt de hagelsteen uit Kansas aan als de allergrootste van de Verenigde Staten. Bij het noodweer in Nebraska kwam één man om het leven. Verschillende huizen en elektriciteitsleidingen raakten beschadigd. Wegen raakten overstroomd. (Bron: vwkweb)
Windhoos in Meppel en Duitsland 8-6-'03

In het Gehele land kwamen deze zondag pittige buien voor. De buien activeerden in het oosten tegen de middag in de warme lucht. Daardoor kwam in Meppel een windhoos voor. Waarnemer K.J. van der Ploeg schreef: "Om 13:00 uur zag ik een tuba onderaan een bui, die zich razend snel vormde tot een windhoos.Slecht 5 minuten later zag je onderaan de slurf puin optrekken, wat even later
in
|
 
mijn achtertuin gedeponeerd werd. Dit bestond uit takken, en bladeren" De Duitse ARD had zelfs belangstelling voor deze windhoos. Meer over deze dag bij weeroverzicht 2003. Klik hier voor de foto van de windhoos. Ook in Duistland werd in Meppen een windhoos waargenomen. Op het eiland Amrum haalde de wind topsnelheden tot 133 km per uur.
(Bron: vwkweb, K.J. van de Ploeg)
Stofhoos laat gebouw instorten 21-5-'03.

Een zware stofhoos heeft maandag in Lebanon (Maine, VS) op een heldere dag een autowinkel verwoest. Daarbij kwam één persoon om het leven. De dode was de eigenaar van de winkel. In eerste instantie werd gedacht dat het gebouw ontplofte, maar een ooggetuige zag hoe om 13.20 uur een wervelwind naderde. Op de parkeerplaats werd een auto opgetild, waarna de ooggetuige onder een andere auto beschutting zocht. De wervelwind trok over het gebouw,

 
waarvan het dak werd losgerukt. De 51-jarige eigenaar was daar aan het werk en op slag dood. Delen van het metalen dak werden tot op 100 meter afstand teruggevonden. Stofhozen ontstaan vrijwel elk voorjaar in Maine wanneer de temperatuur snel stijgt en een zwakke wind waait. Volgens de meteorologische dienst was deze stofhoos naar schatting honderd meter hoog en ontwikkelde ze een windsnelheid van 80 kilometer per uur. (Bron: vwkweb)
F0 windhoos in Starnberger See Duitsland 20-5-'03


Na een zomerse dag in het zuiden van Duitsland ontstonden er felle onweerscomplexen gepaard gaande met hagel en windstoten. Er zat in de buien een flinke onweersactiviteit. In een relatief klein en smal gebied, aan vooral de voorkant van de buien, werden binnen twee uur 5000 tot 6000 ontladingen geregistreerd. De buien
|

 
zorgden plaatselijk voor 40 millimeter neerslag en hebben flinke schade achtergelaten. Het noodweer trok vanuit Zuid Duitsland naar het Noordoosten, een spoor van vernieling achterlatend. Kelders stonden onder water en diverse huizen en auto's werden verwoest. Op een aantal plaatsen werd een sterke windhoos waargenomen. (Bron: vwkweb)
Mogelijke F1 of F2 tornado in Duitsland 10-5-'03


Niet alleen in de Verenigde Staten komen tornado's voor maar ook op Europees vasteland. Tijdens flinke onweersbuien in het zuiden en oosten van Duitsland afgelopen donderdag (8-5) werd op diverse plaatsen hagel gemeld met een doorsnede van soms 5 cm waardoor de omgeving soms uren wit bleef en er een laag nevel
|

 
bleef en er een laag nevel laag aan de grond hing. Er ontstond daardoor veel schade. Te Reutlingen is een tornado ontstaan die is gefilmd door een tornadochaser. Het is nog steeds onduidelijk of er schade is ontstaan en wat voor een kracht hij had. Schattingen gaan uit van een F-1 of F-2 tornado.
Grote tornado uitbraak in de VS, tientallen doden 7-5-'03

Maar liefst 82 tornado's hebben zondag de drie Amerikaanse Staten Kansas, Missouri en Tennessee getroffen. Daarbij zijn 36 mensen om het leven gekomen en
honderden mensen gewond geraakt. Alleen al in Missouri vielen twintig doden. De regio rond Lawrence County
in het zuidwesten van Missouri is het zwaarst getroffen. Daar werd de kleine stad Pierce City (1400 inwoners) met de grond gelijk gemaakt. Het is de ergste schade sinds jaren. De plaats Mossy Grove in Tennessee werd ook met de grond gelijk gemaakt. De tornado's lieten een spoor van verwoeste huizen achter. De zwaarste tornado was 500 meter breed. Meerdere huizen werden van hun fundamenten losgerukt, geparkeerde wagens werden in de lucht geslingerd. Windmeters registreerde windsnelheden tot 330 km/u. Ook in de staten Nebraska, South Dakota, Mississippi, Alabama, Ohio and Pennsylvania kwamen tornado's voor.
|

 


 

 

 

 

 

Ook vandaag (woensdag) kamen weer een aantal tornado's voor in de staten Louisiana, Missouri en Mississippi waarbij gewonden zijn gevallen en veel schade is veroorzaakt (zie foto) (bron: vwkweb en cnn).

Kermis Geldrop opgeschrikt door windhoos 27-4-'03


Om 16.00 uur raasde een vermoedelijke windhoos door Turnhout in Belgie. Verschillende woningen liepen schade op, doordat dakpannen van de daken werden gerukt.
In Oud-Turnhout werden verschillende bomen ontworteld. Een andere korte en hevige windhoos heeft 37 minuten later in het centrum van Geldrop schade veroorzaakt om 16:37 uur. Van tientallen woningen vlogen de pannen eraf waaronder het gemeentehuis grote schade opliep. Ook waaide veel bomen om. Dakpannen, rondvliegende boomtakken en stoelen zorgden zij voor flinke schade. Tientallen auto's raakten beschadigd en fietsen vlogen in de rondte. Op de Geldropse voorjaarskermis zijn verschillende attracties omgewaaid of vernield. Daarbij zijn 5 personen lichtgewond geraakt, aldus een woordvoerder van de politie. Bewoners die zich enkele straten buiten het centrum bevonden, merkten niets. Ook in het vlakbij gelegen Aarle-Rixtel was veel schade. Verschillende dakpannen kwamen neer en van platte daken was de dakbedekking afgewaaid. Rond half zes werd het Noord-Limburgse plaatsje Beringe ook door een windhoos getroffen. Daarbij stortte het dak van een champignonkwekerij in. Het dak bestond uit platen asbest, die in een aantal weilanden terecht kwamen. Ook kwam er een hoeveelheid landbouwplastic terecht in hoogspanningsleidingen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
|

 

Om 18:25 uur arriveerde dit buienlijntje Doetinchem met een donkere bruine lucht en een flinke windtoename nadat het de gehele dag deels windstil was verlopen. Ook de neerslag intensiteit nam tijdelijk toe en het kwik daalde een paar graad. Wolkenluchten raazden over, maar er was geen spoor meer te bekennen van een eventuele windhoos.
Het noodweer ontstond aan de zuidzijde van een lagedrukgebied waar grote wind-scheringscondities voorkwamen. Ter plaatse was sprake van golfvorming in het koufront. De lage wolkenbasis heeft ook bijgedragen aan het ontstaan van het noodweer.
(bron: nu.nl, weerstation Dichteren en vwkweb)

Zware buien in Zuid Mississippi 27-4-'03

Zware buien met een F3-tornado hebben donderdagavond in Brandon (Zuid Mississippi) een totale chaos veroorzaakt. De tornado die door de voorstad van Jackson trok, liet een schadespoor achter van 20 kilometer lengte en 600 meter breed. Bewoners maakten melding dat het noodweer om 21.00 uur niet langer dan 30 seconden duurde. Bewoner John McDonald volgde de tornado op televisie. Daar zag hij
|
 
dat zijn huis in het pad van de tornado lag. Samen met de familie werd tijdens de passage van de tornado in de hal van het huis geschuild. De buien trokken verder naar het oosten waar vrijdagochtend in Alabama ook een tornado voorkwam. Volgens meteorologen volgde de tornado van donderdag-avond het spoor van de laatste zware F3-tornado uit 1992. Toen waren er na afloop acht doden. (Bron: vwkweb,)
Veel hurricans verwacht voor Atlantische seizoen 12-4-'03.

Amerikaanse onderzoekers verwachten dat het Atlantische hurricanseizoen twee keer zo zwaar verloopt, dan in 2002. De onderzoekers verwachten acht hurricans, tegen vier afgelopen jaar. Van de acht bereiken drie hurricans de categorie 3-sterkte. Ze baseren hun
|
 
conclusie op wereldwijde aanwijzingen in het
weerbeeld. Daarbij is vooral gekeken naar de situatie van El Niño en de afwijkingen van de zeewatertemperatuur. Een privé-weerdienst in Houston verwacht zes hurricans.
(Bron: vwkweb,)
Miami getroffen door een tornado 29-3-'03


Zware buien met tornado's tot gevolg hebben afgelopen donderdag in Miami aan één persoon het leven gekost. De buien gingen gepaard met windstoten tot 100 kilometer per uur en flinke hagel. Een vrachtauto waaide om en kwam neer op een personenauto. De buien zorgden voor veel schade aan bomen en huizen. In het noorden van Miami zorgde een F2-tornado aan het eind van de middag, dat een boom op een huis kwam. De bewoner, James White, zat tijdens het slechte weer voor het raam, toen zijn vrouw voorstelde naar de andere kant van het huis te gaan. Het volgende moment kwam een grote boom door het raam naar binnen.
Toen zijn vrouw omkeek, zag ze haar man onder de vloer liggen. De man was het eerste dodelijke slachtoffer in
|

 
Zuid Florida sinds de twintiger
jaren. Tornado-spotters namen deze dag in totaal zes tornado's waar, die voor veel schade zorgden. De eerste werd in het zuiden waargenomen rond 15.00 uur. Drie uur later was dit in Miami het geval. (Bron: vwkweb,)
Tornado's zogen voor doden in Georgia 21-3-'03

Een tornado in het zuiden van Georgia heeft donderdag flinke schade aangericht in de plaatsjes Bridgeboro en Camilla. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten twaalf mensen gewond. Enkele tientallen verspreid staande huizen werden beschadigd of verwoest. Bomen en elektriciteitsleidingen braken af. Ook elders in Georgia kwam een tornado voor. Vorig jaar duurde het
|
 
tot eind april voordat het eerste dodelijke slachtoffer in de Verenigde Staten viel. Eerder in deze week op de zeventiende kwamen ook al een aantal tornado's voor in Oklahoma, Texas en Kansas tijdens een "mini-outbreak" volgens Bernard Hulshof. Het was geen duidelijke tornado-situatie, maar dankzij de low level shear ontstonden er toch een aantal supercells. (Bron: vwkweb, vwkforum)
Eerste tornado's in de VS 18-2-'03 

De eerste Tornado's van dit jaar in de Verenigde staten zijn reeds binnen gekomen en ook af te lezen in de tabel hierboven. Tijdens zware sneeuwval. De sneeuwval werd veroorzaakt door een lagedrukgebied, die de afgelopen dagen langzaam van Tennessee de Atlantische Oceaan optrok. De vochtige lucht uit de Golf van Mexico ten zuiden van de depressie kwam boven Pennsylvania in aanraking met zeer koude lucht uit Oost-Canada. Op de grens vielen enorme hoeveelheden
|
 
sneeuw waar meer over te lezen is bij weeroverzicht 2003. Ten zuiden van het lagedrukgebied kwamen hevige onweersbuien voor, waarbij in Noord Florida een tornado een huis vernielde en nog verdere schade aanrichte. Naast de tornado waren ook in andere gebieden stormachtige winden tot kracht 9. De komende maanden zal de kans op tornado's langzaam aan weer meer gaan toenemen met een maximum rond april, mei en juni. (Bron: vwkweb, en eigen)
Hozen in Belgie en Nederland 4-2-'03.

In de afgelopen dagen was er sprake van twee waarschijnlijke windhozen, of dit zeker is wordt nog nagezocht. De een vond plaats op maandagochtend (3feb) in het Belgisch-Limburg en de andere op dinsagochtend in Sexbierum in Friesland. In het Belgisch-Limburg is om 6 uur veel schade aangericht in en om Hasselt, Stevoort, een deelgemeente van Hasselt, en de buurgemeente Herk-de-Stad werden getroffen. Enkele mensen raakten daarbij licht gewond. De materiŽle schade is aanzienlijk; veel daken zijn weggewaaid of vernield en bomen zijn ontworteld. Onderzoek door deskundigen aan de hand van radarbeelden en radiosonde-oplatingen laat zien dat tussen 5 en 7 uur forse buien overtrokken.
|
 
De achterkant van een bui met hoge neerslagintensiteit passeerde tussen 06.15 en 06.30 uur. In Friesland kwam een dag later een waterhoos aan land en die heeft op dinsdagochtend om half elf voor miljoenen euro's schade aangericht aan drie kassen van een komkommer- en paprikateler in Sexbierum. Het dak van de kas werd door de windhoos zes meter omhoog gezogen en klapte daarna terug. Door het geweld stortte een deel van de kas in en raakten vier mensen gewond, waarvan twee naar het ziekenhuis werden gebracht. Zware stalen goten en poten braken als luciferhoutjes af. Ongeveer 10.000 ruiten zijn gesneuveld en 3,5 hectare kas is vernield.
(Bron vwk, NOS journaal)
Windhoos treft Roosendaal 31-1-'02

Roosendaal is donderdochtend getroffen door een windhoos. Tientallen huizen raakten hun dakpannen kwijt, vuilnisbakken werden opgetild en een enkel tuinhuis gekanteld. Getuigen zagen een inktzwarte slurf naderen, die in twintig seconden de wijk op de kop zette. Volgens de getuigen duurde de windhoos hooguit twintig seconden."We zagen vanuit het westen een inktzwarte slurf op ons af-komen en even later zagen we de dakpannen en net geleegde vuilnisbakken door de lucht vliegen", vertelt Ad van Dorst uit de Meesberg. De familie Heijblom aan de Madeliefberg zag tot haar stomme verbazing hoe de windhoos het tuinhuisje achter de woning optilde, waardoor het honderden kilo's zware gevaarte op zijn kant tegen het hek aan kwam te staan. "Ongelooflijk, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Ad Heijblom. De brandweer moest er aan te pas komen om het tuinhuisje weer op zijn plaats te krijgen. Het KNMI zeg in een eerste
reactie dat aan de beschrijving te horen is, dat het echt om een windhoos ging.
|
 
"Windhozen komen in de winter in ons land ook niet zo vaak voor. Maar aan de beschrijving te horen was dit er wel eentje. Dat kan ook wel, want het weer was gisteren erg onstabiel. Een erg koude bovenlaag en hogere temperaturen aan de grond, vaak gepaard gaand met onweer." (Bron vwk, BN DeStem)
Kleine depressie lokt veel wind uit 3-1-'03

In de kolkende rivier van lucht hoog in de atmosfeer (5-10 km hoogte), de overbekende straalstroom genaamd, deed zich gisteravond laat een kleine depressie voor die veel wind uitlokte in het zuiden en midden van het land. Het lagedrukgebied trok met de kern over Nederland naar het oosten. Aan de zuidzijde van de depressie nam de wind fors toe. In Duitsland ging de wind afgelopen nacht nog heftiger tekeer. Daar ontstond ook veel schade en viel een dodelijk slachtoffer, in Nederland gebeurde op dat vlak niets. De windvlagen, die in het midden en zuiden van Duitsland orkaansterktes bereikten, ontwortelden veel bomen en er werden tientalen daken afgerukt. Op de wegen onstonden veel ongevallen. In Baden-Württemberg kwam een 13-jarige jongen om het leven, toen op de auto waarin hij zat een boom viel. In München stortte een festivaltent in, er raakte niemand gewond.De zuidwestelijke wind nam in Nederland rond 19 uur in Zeeland merkbaar toe. Om acht uur waaide het al stormachtig met kracht 8 in het Zeeuwse kustgebied. Daarna ging het ook op de Zuid-Hollandse eilanden flink tekeer en het windveld breidde zich over Brabant, Limburg en een deel van Gelderland uit. Tot storm kwam het niet, wel waren er zware windstoten van meer dan 75 km/uur. Rond middernacht was de meeste wind voorbij en maakte men zich in Duitsland op voor de onrust. Tot in het laagland kwam het in Zuid-Duitsland tot hoogste windsnelheden van meer dan 120 km/uur. In de bergen waaide het nog feller
|
 
met rukwinden van 180 km/uur. Ook het noordoosten van Frankrijk (Vogezen) pakte het sterkste windveld mee. De gemeten windvlagen komen overeen met orkaan kracht 12. Bergachtig gebied in combinatie met de positie van de straalstroom lagen ten grondslag aan de opspelende wind. Veel schade ontstond in het oosten van Frankrijk waar windstoten van meer dan honderd kilometer per uur voorkwamen. Drie mensen raakten in Haut-Savoie zwaargewond toen een boom op hun auto viel. In Bourgondië en de Elzas kwamen bijna 280.000 woningen zonder stroom te zitten.Ook in Zwitserland zorgden stormen met soms orkaankracht voor veel schade, vooral in het kanton Basel. Veel vluchten vanaf vliegveld Bern-Belp zijn geannuleerd of worden omgeleid. De boosdoener, een lagedrukgebied, trekt vandaag verder naar het oosten van Europa, maar de straalstroom verandert weinig van plaats. Daardoor zal de wind de komende dagen nog steeds af en toe een zorgenkindje zijn, zeker voor het Alpengebied.
(Bron meteo consult, gelderlander, telegraaf)