Weer overzicht 2003
 
 
Nieuws / bijzonderheden:          nieuws 2003 per maand:
  januari
februari
maart
April
  mei
juni
juli
augustus
  september
oktober
november
december
   
nieuws over stormen bij storms pagina 2003
     
 

Zonnig jaar afgesloten met somber weer 31-12-'03

Het weerstation De Kooy in Den Helder heeft in 2003 ruim 2195 zonuren geregistreerd. Daarmee is Den Helder 170 uren zonniger dan het toch al zonnige De Bilt, waar ongeveer 2025 uren zonneschijn werden gemeten. Het oude record in De Bilt stamt uit 1959 (1986 zonuren) en werd op 10 december gebroken. Uniek was ook het aantal warme dagen, waarbij het kwik tot boven de 20 graden Celsius steeg. In 2003 gebeurde dit op 116 dagen (32 procent van het jaar). Gemiddeld was het in De Bilt 10,4 graden waarmee het jaar 0,6 graden warmer is dan het normaalgemiddelde over de periode 1971-2000. Het gemiddelde minimum bedroeg 5,2 (-0,5 graden lager)
|
 
en het gemiddelde maximum 15,3 graden (1,6 graden hoger). Vooral de maanden juni, maart en augustus verliepen erg warm, resp. 3,9 3,2 en 3,1 graden warmer dan normaal. Oktober, februari en september waren veel kouder, met een gemiddelde die resp. 3,7 2,4 en 2,2 graden lager lag. Hiermee was oktober de koudste oktober sinds 1974. In De Bilt viel 613 mm tegen normaal 793 mm. Daarmee eindigde het jaar op de tiende plaats in de rij van droogste jaren sinds 1901. Het droogst was 1921 met slechts 387 mm. Met name de zomer was zeer droog, in De Bilt zelfs de droogste in ruim honderd jaar.
(Bron: vwkweb, meteonet)
Wijziging stationscategorie VWK-stations 31-12-'03


Op 1 januari gaan de nieuwe richtlijnen van de VWK (vereninging voor weerkunde en klimatologie) in. De richtlijnen zijn nodig om onderlinge vergelijkbaarheid
mogelijk te maken. Een van de veranderingen is een aanpassing in de stationscategorie. Hierdoor veranderd ook de stationscode Van weerstation Dichteren. Vanaf
1 januari 2004 is het S-station gehandhaafd, en het P-station vervallen. Voor het P-station zijn twee nieuwe categorieën (de V en B) in de plaats gekomen. Samen gevat zijn de volgende categorieën vanaf 1 januari 2004 van kracht:
|

 
1. V-station (van Vrijliggend): ondervindt geen invloed
van bebouwing of beschutting
2. B-station (van Buiten en Beschut): niet helemaal een
S-station, en niet helemaal een V-station
3. S-station (van Stad): ondervindt invloed van bebouwing.

Voor Alle leden geld deze aanpasing. Alleen de stations in de steden kunnen de boel bij het oude laten. De stations categorie van weerstation Dichteren wijzigd van PtR in BtR vanaf morgen.
(Bron: vwkweb, weerstation dichteren)
Sneeuwval op Hawaii 30-12-'03

Op de Mauna Kea (4205 meter hoog) in Hawaii is het gaan sneeuwen. De Amerikaanse weerdienst heeft een serieuze winterwaarschuwing uit laten gaan voor het hoofdeiland. Voor de toppen van de Mauna Loa en Mauna Kea wordt 30 centimeter sneeuw verwacht. De sneeuwval wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied ten westen van Hawaii, dat ervoor zorgde dat het nulgraden niveau
|
 
daalde tot onder de 3700 meter. Wanneer de wind gaat liggen openen de inwoners van het eiland ongetwijfeld de skipistes. Zo af en toe wordt er op de vulkaantoppen wintersport bedreven. Er zijn geen faciliteiten zoals in de officiële wintersportgebieden, maar met wat klimmen kan er toch worden geskied. Hawaii ligt in de subtropen op 20 graden noorderbreedte.
Jubilieumwebsite KNMI 27-12-'03.

Het KNMI komt in januari met een speciale jubileumwebsite ter gelegenheid van haar 150 jarig bestaan. De website is nog niet operationeel, maar is straks te vinden op
|
 
http://www.knmi.nl/150jaar Eind januari wordt ook een speciale KNMI-postzegel onthuld. Het KNMI werd op 31 januari 1854 opgericht door Buys Ballot.
(Bron: vwkweb)
Kinderkamp Californië overvallen door modderstroom 26-12-'03

Een Grieks-orthodox jeugdkamp in de Amerikaanse staat Californië is donderdag getroffen door een modderlawine. Veertien mensen zijn gered, maar zeker tien mensen werden vrijdag nog vermist. De modderlawine deed zich voor ten noorden van San Bernardino,
|
 
in een gebied dat in oktober en november werd getroffen door bosbranden. De lawine, die het gevolg was van zware regenval, zou zich waarschijnlijk niet hebben voorgedaan, als de bossen in het bergachtige gebied niet waren verbrand.
(Bron: meteonet)
Hete kerst in australie 25-12-'03


Het is kerstmis in Australië en dat betekent afkoeling zoeken. De temperaturen in het continent overschrijden deze dagen in grote delen van het land de 40 graden grens. De allerhoogste temperaturen die de laatste dagen zijn gemeten schommelden rond de 46 graden in het westen van Australië. Ook in het altijd koelere zuidoosten was het warm. Sydney noteerde op eerste kerstdag een maximumtemperatuur van 39,0 graden. Aan de kust is het iets koeler. Voor de bevolking betekent dit de zee in gaan en feest vieren, maar met een eewatertemperatuur van 28 graden valt er weinig af te koelen. Ondertussen in het noorden van Australië de regentijd aangebroken.In Tindal (Golf van Carpentaria) viel de 22e december 284 millimeter in 24 uur tijd. De komende maanden valt in dit gebied meer regen.
  (Bron: vwkweb)
|

 











Berekoud in Zuid Duitsland 24-12-'03

Met een temperatuur van min 42,7 graden Celsius aan de
Funtensee bij Berchtesgaden in Beieren heeft Duitsland in de nacht van dinsdag op woensdag de op een na laagste temperatuur ooit beleefd. Het kouderecord staat op min 45,9 graden. Die temperatuur werd precies twee jaar
|
 
geleden eveneens aan de Funtensee gemeten. Het op 1601 meter boven de zeespiegel liggende meer is bekend om zijn extreem lage temperaturen. Ook in de rest van Beieren en in het aangrenzende Baden-Württemberg was het bitter koud, met minima tot min 27,1 graden.
(Bron: vwkweb) 
Chaos in Duitsland door winters weer 23-12-'03

Sneeuwval en bevriezing van natte wegen hebben dinsdag in tal van Europese landen een verkeerschaos veroorzaakt. Vooral in Duitsland en in de alpenlanden was het goed mis met verkeersdoden en talrijke aanrijdingen. In Duitsland
kwamen drie mensen om het leven door het winterse weer.
Alle slachtoffers vielen in de deelstaat Hessen, waar de wegen door ijzel spiegelglad werden. Zeventig mensen raakten
|
 
gewond bij 1500 ongelukken. In Nederland bleef het winterse weer beperkt tot een wit laagje die nauwelijks voor problemen zorgde. In Groot-Brittannië zijn door het koude weer de afgelopen week in Engeland en Wales meer dan 2500 mensen om het leven zijn gekomen. De meeste sterfgevallen werden veroorzaakt door ademhalings- en hartproblemen als gevolg van de kou en vochtigheid.
(Bron: vwkweb) 
Wind houd Europa in de greep 22-12-'03


De afgelopen dagen werd er gewaarschuwd voor een mogenlijke storm die Nederland op zaterdag / zondag zou aandoen. De wind nam uiteindelijk steeds meer toe doormiddel van drie samengegroeide en uitdiepende drepressie's boven de Shetland eilanden die vervolgens met de kern ten noorden van Nederland over de Duitse bocht heen trok. Uiteindelijk werd er in de nacht van zaterdag op zondag door het
|

 
knmi een weeralarm uitgegeven die van kracht was voor vooral de noordelijke kustgebieden en het oosten van het land. Dit betrof niet zo zeer om de mogenlijke storm, maar om de zeer zware windstoten die ermee gepaard konden gaan. Uiteindelijk werd het weeralarm zondagmiddag opgeheven en is het meegevallen met de wind. Uitgebreide berichten hierover zijn te vinden in het stormen overzicht van 2003.
2003 het zonnigste jaar ooit 10-12-'03


De zon heeft dit jaar langer geschenen dan ooit eerder in een jaar. Het vorige record van het aantal uren zon stond op naam van 1959 met in De Bilt 1986 zonuren. Tot en met dinsdag 9 december stond de jaarsom op 1983,8 zonuren. Vandaag werd het oude record overtroffen en werd het recordjaar 1959 van de troon gestoten. Er is zeker een reeële kans dat men in De Bilt nog over de 2000 uren heen zal komen. Het KNMI registreert de zonneschijnduur sinds 1901. Den Helder is dit jaar het zonnigste meetstation en hier heeft de zon inmiddels ongeveer 2160 uren geschenen. Dat is ruim 500 uur langer dan normaal en daarmee is Den Helder zonniger dan bekende zonovergoten badplaatsen in het gebied van de Middellandse Zee zoals Rimini in Italië.
De top vijf van zonnigste jaren ziet er nu als volgt uit:
1 2003 >1990
2 1959 1986,1
3 1947 1881,7
4 1949 1829,4
5 1995 1814,0                                            
(Bron: meteonet)
|

 












Dit jaar waren vrijwel alle maanden uitgesproken zonnig, vooral februari en maart die zonnigste waren van de meetreeks. Elk seizoen werd dit jaar door het KNMI gekarakteriseerd als zeer zonnig.
Op de foto hiernaast een pyranometer die de hoeveelheid globale straling meet die o.m. direct van de zon afkomstig is. Hieruit wordt met een aantal formules de hoeveelheid uren zon berekend.
Nieuwe overstromingen in Frankrijk 8-12-'03.

Na de overstromingen in het zuidoosten van Frankrijk zijn dorpen en steden langs de Loire aan de beurt gekomen. De rivier trad buiten zijn oevers na zware regenval in het Massif Central, waar de rivier ontspringt. Ongeveer 60.000 huishoudens zitten zonder drinkwater, een paar duizend mensen hebben ook
|
 
geen stroom of verwarming. In het zuiden, met name rond Arles, duurt het zeker tien dagen voor het water uit de noordelijke wijken is gepompt. Daar is de Rhône donderdag door zijn dijken gebroken op het ogenblik dat iedereen dacht dat een einde kwam aan de overstromingen.
(Bron: vwkweb) 
Costa del Sol bedekt door sneeuw 4-12-'03.

De bergen van Zuid Spanje aan de Costa del Sol zijn donderdag verrast door een sneeuwstorm. De politie moest tientallen autobestuurders bevrijden uit hun voertuigen. De bergen
|
 
rond het stadje Ronda, vlakbij Marbella en Torremolinos, zijn volledig ondergesneeuwd. Talrijke provinciale wegen waren enkel berijdbaar met sneeuwkettingen.
(Bron: vwkweb) 
Frankrijk vreest 'vloed van de eeuw' 3-12-'03

In het zuidoosten van Frankrijk zorgt noodweer nog steeds voor grote problemen. Vooral in het Rhône-dal, tussen Lyon en Marseille zijn er zware overstromingen. Een regerings-woordvoerder sprak over de 'vloed van de eeuw'. Tussen 30 november en 2 december viel in La Souche 393 millimeter. Loubaresse rapporteerde 380 millimeter en Barnas 367 millimeter. Het regengebied wordt gevoed door een aanvoer van vochtige warme lucht uit het Middellands Zeegebied en koudere lucht aan de achterzijde van de depressie in het westen. Tal van dorpen zijn door het water van de buitenwereld afgesloten. Ook de stad Orange is vrijwel geheel door water omringd. In het Rhône-dal zijn vierduizend mensen geëvacueerd. Het noodweer in ZuidFrankrijk heeft
|
 













aan vijf mensen het leven gekost. (Bron: vwkweb, meteonet)
 
Melbourne getroffen door hevig noodweer 3-12-'03.

Zwaar noodweer heeft enkele voorsteden van Australische stad Melbourne getroffen. Volgens de autoriteiten was het onweer in de nacht van dinsdag op woensdag het ergste in 100 jaar. Volgens een eerste schatting is sprake van miljoenen dollars schade. Melbourne zelf bleef grotendeels gespaard, maar de voorsteden in het noorden en oosten kwamen minder goed weg. Op sommige plaatsen viel 109 millimeter regen zoals in Ivanhoe. In Melbourne op het vliegveld werd 2,6 millimeter afgetapt. Een tweede station in Melbourne registreerde 37,8 millimeter. Ook viel er hagel met een grootte van 5 centimeter. In sommige gebieden hebben bomen door de hagelval al hun blad verloren.
|
 
Ook autoruiten sneuvelden door de grote hagelstenen. Een ooggetuige meldde dat de bodem compleet wit werd en de lucht zwart. De hagel maakte tijdens het vallen veel kabaal. Woensdag later op de dag werden in de Blue Mountains ten westen Sydney vijf wandelaars getroffen door de bliksem. Ten noorden van Melbourne werd 's ochtends bij nieuw onweer ook een man door de bliksem getroffen. De man had een boom uitgezocht als schuilplaats op een golfbaan. Zo'n veertig aanwezigen waren ooggetuige van de blikseminslag. Alle zes getroffen personen overleefden de blikseminslag.
(Bron: vwkweb) 
Rampsituatie in Frankrijk 2-12-'03


Hevige regens hebben voor veel overlast gezorgd in het zuidoosten van Frankrijk. Tussen maandagochtend 6 uur en dinsdagmiddag 12 uur vielen grote neerslagsommen.
In 17 departementen is verhoogd alarm afgeroepen.
In Aubenas-Barnas (Ardèche) viel 214 mm en in heylard 233 mm. Andere plaatsen met grote eerslaghoeveelheden waren Montélimar (177 mm), St Symphorien sur Coise (150 mm) en Col de la république (186 millimeter). De regenval werd veroorzaakt door een stagnerend koufront boven het Rhonedal
|

 


De regen die vooral in de bergen viel, stroomde naar dit dal waarna overstromingen voorkwamen. Ten westen van Lyon en in Marseille vielen drie doden. In Marseille werden circa duizend mensen geëvacueerd. Ook noordelijker in het departement
Loire werden mensen geëvacueerd als gevolg van het wassende water. Veel wegen, waaronder de autosnelwegen werden door waterstromen afgesneden. In Cruas-Meysse werden twee kernreactoren stilgezet, doordat de Rhone buiten de oevers dreigde te treden. (Bron: vwkweb) 

Winter Siberië zit goed in het zadel 1-12-'03

De vorst in Siberië heeft zich duidelijk gevestigd. Van het Oeralgebergte tot het uiterste oosten is de temperatuur 's nachts lager dan 30 graden onder nul. Het koudst is het uiteraard in Oymyakon waar het al dagen onder de -50 graden is. Afgelopen donderdag daalde de minimum-thermometer op het weerstation tot -54,4 graden. Normaal is het in november zo'n 41 graden onder nul. Opvallend is dat ten westen van de Oeral de temperatuur razendsnel oploopt.In westelijk Rusland is het gemiddeld rond het vriespunt. Met dit soort relatief hoge temperaturen in het westen, is de winter voor ons ver weg.
(Bron: vwkweb) |
 










Kyoto-protocol in zwaar weer 1-12-'03


Het is steeds minder zeker dat de afspraken in het Kyoto-protocol ooit bindend worden. Dat is gebleken op de negende klimaatconferentie die maandag in Milaan is begonnen. In Kyoto werd afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2010 met 5 procent terug te dringen tegenover 1990. Het verdrag gaat echter in als
|

 
landen die goed zijn voor 55 procent van de uitstoot, het hebben geratificeerd. Tot nu hebben 120 landen Kyoto geratificeerd. Die zijn goed voor 44 procent van de uitstoot. Sinds de Verenigde Staten Kyoto afgewezen hebben, is de ratificering door Moskou onontbeerlijk. Het ziet er niet naar uit dat dit snel zal plaatsvinden.
(Bron: vwkweb) 
Hoeveelheid methaan in atmosfeer stabiliseert 26-11-'03

Volgens Australische onderzoekers is een eind gekomen aan de stijging van de hoeveelheid methaan in de atmosfeer. Na stijgingen van 15% in de laatste twintig jaar en 150% sinds pre-industriële tijden, is de concentratie aan methaan sinds 1999 min of meer gelijk gebleven. De onderzoekers trekken een parallel met de
|
 
chemische stoffen die zorgden voor afbraak van ozon. Deze stoffen stabiliseerden in het midden van de jaren negentig en namen sindsdien met 7% af, dankzij wereldwijde verboden. Methaan is een sterker broeikasgas dan bijvoorbeeld kooldioxide. Maar de toename van dat laatste gas is nog steeds gaande.
(Bron: vwkweb)  
Oktober wereldwijd record warm 26-11-'03

De temperatuur van oktober 2003 was wereldwijd 0,67°C boven het gemiddelde over 1880-2002. De maand was daarmee de warmste oktober sinds het begin van deze waarnemingen. Te warm was het vooral in het westen van de VS, Alaska, Algerije, Argentinië en Turkije. Te koud was het daarentegen in Europa, centraal Mexico, het oosten van China en het zuiden van Australië. Over de periode januari-oktober 2003 lag de temperatuur 0,56° boven het gemiddelde, waarmee
|
 
2003 tot dusver op de derde plaats komt van warmste jaren. Meer dan normaal neerslag viel in Spanje, delen van India, noordoosten van de VS, Thailand en Singapore. Veel te droog was het in het grootste deel van zuidoost-Azië, het zuiden van de VS, Ierland en IJsland. In een groot deel van het equatoriale deel van de Stille Oceaan was de temperatuur van het zeewater iets boven normaal, een mogelijke aanwijzing voor een zwakke El Niño situatie.
(Bron: vwkweb)
Van alles wat in de Verenigde Staten 22-11-'03

Stormachtig weer boven Maine (Verenigde Staten) samenhangend met een lagedrukgebied boven de oceaan heeft de afgelopen week aan negen mensen het leven gekost. De staat in het Noordoosten kreeg ook te maken met flinke regenval en overstromingen. In Illinois reageerden boeren juist verheugd op de regenval. Hier viel afgelopen week tussen de 50 en 125 millimeter regen. Sinds begin september was
|
 
regen een zeldzaam verschijnsel in dit deel van de Verenigde Staten. Ondertussen is de kou uit Canada verder doorgedrongen naar het zuiden. Op de Plains vertoont het weer winterse trekjes. Heldere luchten en windstil weer zorgden vrijdagochtend in Williston, North Dakota dat de temperatuur daalde tot -19.4 graden. Beduidend kouder dan de gemiddelde nachttemperatuur van -6,9 graden.
(Bron: vwkweb) 
Tweede totale maansverduistering zondagnacht 7-11-'03

In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 november kunnen we voor de tweede maal dit jaar een volledige maans-verduistering waarnemen. Een maansverduistering ontstaat wanneer de maan door de schaduwkegel van de aarde trekt. De aarde bevindt zich precies dan tussen de maan en de zon in. Tijdens een periode van enkele uren kan er dan geen rechtstreeks zonlicht op de volle maan vallen. Toch wordt de maanschijf niet volledig onzichtbaar. Onze aardse atmosfeer buigt immers nog een aantal rode zonnestralen richting maan. Het is dit rood (koperkleurig)
licht dat de
|
 
maan haar typisch rood-oranje uiterlijk geeft. Op zaterdag avond 8 november zal men vanaf 23.15 uur kunnen vast-stellen dat de linkerrand van de maan zwakker lijkt dan de andere rand. Om 0.33 uur treedt de maan de kern-schaduw van de aarde binnen. De totaliteit begint om 2.06 en is afgelopen om 2.31 uur. Om 4.04 uur is de maan weer geheel uit de kernschaduw van de aarde. Bij helder weer is het verschijnsel goed waar te nemen aangezien het goed donker is en de maan tijdens de totaliteit op ca. 47 graden boven de Nederlandse horizon in het zuidwesten staat.

(Bron:
meteonet)
Grootste zonuitbarsting ooit! 5-11-'03


Wetenschappers hebben dinsdag de tot nu toe grootste
gaseruptie op de zon waargenomen. Nooit eerder registreerden ze een ontploffing van dergelijke omvang, zo meldde de BBC woensdag. Door de explosie werd een wolk van miljarden tonnen superheet gas de ruimte ingeslingerd. Grote zonuitbarstingen worden doorgaans ondergebracht in de zogenoemde 'X'-schaal. Vorige week waren er al uitbarstingen die een X7 en een X10 meekregen. Die van dinsdag kwam ruim boven de X20, waarmee de ontploffing zelfs de uitbarstingen van 2 april 2001 en 16 augustus 1989 voorbijstreefde. De eruptie was zo
|

 
hevig dat de satellieten de grootte ervan niet meer konden meten. Onderzoekers noemen de activiteit op het oppervlakte van de zon, dat nu al tien dagen voortduurt, het meest dramatische en intense dat ooit is waargenomen. Een van de mogelijke gevolgen van zon-erupties zijn 'geomagnetische stormen' op aarde die satellieten kunnen ontregelen, communicatie kunnen verstoren en stroomstoringen kunnen veroorzaken. Erupties op de zon kunnen ook noorder- en zuiderlicht veroorzaken wanneer de vrijgekomen elektrisch geladen deeltjes de dampkring binnenkomen.
(Bron: nu.nl) 
Al zestig jaar lang verhoogde zonneactiviteit 31-10-'03


Volgens een Duits-Fins onderzoek is de zon sinds ongeveer 1940 veel actiever dan voorheen. De onderzoekers zeggen in staat te zijn de activiteit van de zon in kaart te kunnen brengen met terugwerkende kracht tot rond 850. Ze gebruiken daarvoor niet alleen opgetekende waarnemingen van zonnevlekken (al sinds de uitvinding van de telescoop), maar ook boorkernen uit ijs van de beide polen. In die kernen is Beryllium-10 te vinden, een isotoop met een halfwaardetijd van anderhalf miljoen jaar. Dit isotoop ontstaat wanneer veel energierijke deeltjes van de zon in de aardatmosfeer doordringen en atoomkernen van stikstof en zuurstof afbreken, waarna het beryllium uiteindelijk op de grond terechtkomt.
|

 
Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal zonnevlekken sinds zo'n 60 jaar groter is dan ooit tevoren in de onderzochte geschiedenis, en 2,5 keer zo groot als het gemiddelde over al die tijd. Een andere periode van verhoogde activiteit vond plaats tussen ruwweg 1100 en 1250, een tijd waarin de aarde relatief warm was en de Vikingen bloeiende nederzettingen op Groenland hadden. De onderzoekers concluderen dat de huidige opwarming van de aarde derhalve ook mede een gevolg kan zijn van een actievere zon. Toch kan ook volgens hen de zon niet als enige factor worden aangewezen, de versnelde opwarming sinds met name 1980 moet toch meer aan het broeikaseffect worden toegewezen.
(Bron: vwkweb) 
Groots Noorderlicht in deel van Nederland 31-10-'03.


Op de zon heeft zich afgelopen dinsdagochtend een van de zwaarste uitbarsting voorgedaan van de afgelopen tientallen jaren. De uitbarsting op dinsdag was niet de enigste, want op enkele dagen daarvoor waren ook al kleinere uitbarstingen op de zon. Soms waren met het blote oog in de avonden de vlekken op de zon zichtbaar als de zon door het ondergaan niet fel meer was.
Door deze grote uitbarsting is in de Verenigde Staten op woensdagochtend al een zeer krachtig noorderlicht zichtbaar geweest. Tot op 35 graden oorderbreedte (Californië) werd poollicht gemeld. In Nederland werd aan het begin van woensdagavond ook op diverse plaatsen poollicht, onderander uit Doetinchem en het noorden van het land. Dit betrof zwak groenig noorderlicht.Later op de avond nam de bewolking de
|

 


foto: Wilber Thus overhand. Op Donderdag avond is op plaatsen in het oosten van het land krachtig en groot Noorderlicht waargenomen tijdens plotseling helder weer. Dit poollicht bedekte zowat de gehele hemel en had diverse kleuren en structuren, en leek de boel wel in brand te staan. Dit noorderlicht was niet geheel verwacht. Kijk bij dagoverzicht voor het weerpraatje en bij fotografie voor foto's uit Doetinchem
(Bron: weerstation dichteren) 

Hagel treft zuidoosten van Australië 27-10-'03

In een groot gebied in de omgeving van Brisbane (Australië) hebben vrijdag flinke onweersbuien huisgehouden. Het onweer ging gepaard met windstoten tot 100 kilometer per uur en hagelstenen zo groot als golfballen. In een uitgestrekt gebied werd schade gemeld. Zo'n honderd huizen liepen schade op. 35000 mensen raakten door het noodweer zonder elektriciteit. Auto's hadden door de zware hagelval gebroken ruiten. Het
|
 
noodweer werd veroorzaakt door sneltrekkende onweers-buien. Noodweer heeft ook in Sydney voor overlast gezorgd. Hier kwamen 40.000 mensen zonder stroom te zitten. Een wandelaar in de Blue Mountains overleed, nadat een boom op hem kwam. Hier lag de hagel plaatselijk 10 centimeter hoog, na een hagelbui die 20 minuten duurde. De hagel zorgde ervoor dat bomen kaal werden.
(Bron: vwkweb) 
Warme zomer, veel Ozon 27-10-'03

De ozonvervuiling in Europa was deze zomer de ergste in tien jaar. De stoffen die de ozonvervuiling veroorzaken, zijn het afgelopen decennium al met dertig procent teruggedrongen. Tot 2010 moet eenzelfde verbetering gerealiseerd worden. Pas dan zou de zomersmog opgelost zijn. De cijfers van het Europees Milieu-agentschap kunnen geen verrassing genoemd worden. De uitzonderlijk warme en hete zomer bracht vele dagen een overschrijding van de
|
 
ozonnormen mee, zoals in Frankrijk, België, Italië, Spanje en Duitsland. De Europese Unie heeft nochtans al veel inspanningen geleverd om de oorzaken van ozonoverschrijding tegen te gaan. De uitstoot van de vluchtige stoffen die aan de basis van de vervuiling liggen, is tussen 1990 en 2000 met 30 procent gedaald, en nieuwe normen zullen zorgen voor een verdere daling met 30 procent tussen 2000 en 2010.
(Bron: meteonet)  
Winter zorgt voor chaos in Midden-Europa 24-10-'03


In Midden-Europa heeft de vroege inval van de winter vrijdag tot grote chaos geleid op de wegen. In grote delen van Duitsland en Oostenrijk viel een dik pak sneeuw en was sprake van ijzel. In Beieren viel twintig centimeter sneeuw. Een aantal snelwegen werd tijdelijk gesloten. Bij het Duitse Biberach kwam een persoon om het leven. In Graz (Oostenrijk) kregen honderden huishoudens geen
|

 
stroom, doordat bomen door het gewicht van de sneeuw bezweken en op elektriciteitsleidingen vielen. Ook Polen en Rusland is de winter volop aanwezig. In het noordoosten van Polen werd een temperatuur gemeten van 12 graden onder nul. Alleen langs de kust komt de temperatuur overdag nog boven nul. In Moskou vroren vrijdag vijf mensen dood.
(Bron: vwkweb) 
Winter in Nederland 24-10-'03


Vrijdagochtend is uit diverse plaatsen sneeuw gemeld. De sneeuw werd veroorzaakt door een klein lagedrukgebiedje, waarvan een neerslaggebied na flinke nachtelijk afkoeling vanuit de Noordzee binnentrok. De sneeuw die soms met grote vlokken viel, bleef in het binnenland plaatselijk liggen. Het is zeer uniek dat zo vroeg in het winterseizoen al een sneeuwdek ontstaat. Lokaal kwam een sneeuwhoogte tot 5 centimeter voor. Op de Veluwe heeft korte tijd 2 tot 3 centimeter gelegen, en ook In Brant en zuidholland was het raak met de sneeuw. Zo'n uitgebreide sneeuwsituatie was in oktober sinds 1975 niet meer voorgekomen. Toen viel de sneeuw al op 13 oktober, de vroegste sneeuwval in het najaar ooit. vrijwel heel het land werd 's ochtends verrast door enkele centimeters sneeuw en midden op de dag wezen de thermometers 2 à 3 graden aan. Ook op 18 oktober 1973 viel er sneeuw. Niet alleen de sneeuw speelde
op deze dag een rol,
|

 


maar ook de temperatuur afgelopen nacht: In de nacht van de 23e op de 24e koelde het flink af. De temperatuur in Twenthe daalde tot -8,4 graden. Deze temperatuurwaarde is zeer bijzonder!! Het absolute oktoberrecord staat op naam van Winterswijk: -8.5 graden en werd gemeten op 28 oktober 1931. Ook De Bilt meldde een minimum-temperatuur van -5,9 graden en dat is nog nooit zo vroeg in het winterhalfjaar voorgekomen. Ook op Terschelling vroor het en alleen in Vlissingen bleef de temperatuur iets boven het vriespunt. Op vele plaatsen werden records gebroken: Twenthe, Gilze- Rijen, Maastricht, Eindhoven en Deelen Aan de kust viel de neerslag vrijdagochtend als regen en verder landinwaarts kwam ijzel voor. De temperatuur aan de kust steeg snel door het binnenkomen van zachte noordzeelucht. In de loop van de dag veroverde deze ook het binnenland.
(Bron: vwkweb en meteonet)  

Eerste sneeuw in de Eifel 21-10-'03

De eerste sneeuw in de Eifel is gevallen. In de loop van
de dag kleurde het landschap boven de 600 meter wit. Bewoners zagen rond 8.45 uur sneeuwvlokken vallen, die blevenliggen.
|
 
Om 12.00 uur lag er plaatselijk zo'n 3 centimeter en was de weg slecht te rijden. De temperatuur was niet laag genoeg, om te voorkomen dat de sneeuw in blubber veranderde.
(Bron: vwkweb,) 

Gletsjer Oostenrijk deze zomer 30 meter korter 20-10-'03


De grootste gletsjer van Oostenrijk, de Pasterze op de
Grossglockner, is de afgelopen zomerperiode dertig meter korter geworden. Het smelten is zorgwekkend voor de toeristenindustrie. De Franz-Josef-hoogte aan de voet van de gletsjer is de belangrijkste
|
 
attractie van het land en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De Pasterze-gletsjer is niet de enige gletsjer die smelt. Wereldwijd worden veel gletsjers kleiner. Dit wordt veroorzaakt door een toename van de temperatuur.
(Bron: vwkweb,) 
Nieuw wereldwijd temperatuurrecord voor september 20-10-'03


Met een temperatuur van 0,6 graden boven normaal is september wereldwijd recordwarm verlopen. De drie warmste septembermaanden sinds 1880 kwamen allemaal
|

 
na 1997 voor. In de Bilt verliep september iets koeler dan normaal, maar de andere stations in Nederland waren ook warmer.
(Bron: vwkweb,) 
Storm en regen in Spanje 16-10-'03

Stormen en wolkbreuken hebben vandaag tot flinke verkeersopstoppingen geleidt. Op het vakantie-eiland Mallorca konden verschillende veren door het weer niet uitvaren. Zware regenval heeft gisteren in Palma de Mallorca hele straten en laag gelegen huizen helemaal onder water gezet. De autoriteiten op de Balearen
|
 
en langs de Middellandse-Zeekusten van het vaste land deden waarschuwingen uitgaan omtrent het noodweer. Aan de Costa Brava sloegen de 5 meter hoge golven op de kusten. Een flinke tegenvaller voor alle vakantiegasten die nog even de zon wilden meepikken in de herfstvakantie.
(Bron: meteonet)
Eerste sneeuwstorm treft Europa 8-10-'03

Zwitserland en het zuiden van Duitsland hebben woensdag te maken gehad met de eerste sneeuwstorm van het seizoen. In Zwitserland werd vooral het gebied rond Zürich en Basel getroffen en in Duitsland waren de problemen het grootst in Beieren. De sneeuwstorm veroorzaakte grote verkeersoverlast. Door gladheid en omgewaaide bomen moesten wegen tijdelijk worden afgesloten, waaronder ook delen van Duitse snelwegen. In Zwitserland bereikte de wind snelheden tot 130 kilometer per uur. In de hogere gedeeltes haalde de wind uit tot 180 kilometer per uur. De sneeuwstorm ging gepaard met een plotselinge daling van
|
 
de temperatuur. Hierdoor werd het de Zwitsers in een keer duidelijk dat de zomer was afgelopen. Twee maanden terug was het nog 41,5 graden in het land. Vooral het midden en oosten van Zwitserland kregen te maken met de koude inval. Op de bergtoppen daalde de temperatuur tot onder de -15 graden. In de lagere delen was het rond het vriespunt. Boven de 600 meter viel de neerslag als sneeuw. In de hogere delen viel zelfs 50 centimeter.
(Bron: vwkweb en meteonet) 
Klimaat laat Nederlanders koud 8-10-'03.


Het Nederlandse publiek ervaart in grote meerderheid (70 procent) klimaatverandering niet als een dringend probleem. Dat blijkt uit een opinieonderzoek naar klimaatverandering dat het NIPO in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft uitgevoerd. De meeste mensen (73 procent) zijn wel van mening dat de temperatuur op aarde stijgt door toedoen van de mens. Het merendeel (66 procent) verwacht ook extremer weer in de toekomst. Deze algemene en breed gedragen kennis leidt echter niet tot een breed draagvlak voor een daadkrachtige aanpak van het
|

 
klimaatprobleem. Slechts 43 procent van de Nederlanders vindt, dat de overheid meer moet doen dan ze nu van plan is. De uitkomsten van het onderzoek verontrusten het WNF. Slechts drie op de tien Nederlanders maakt zich ongerust over het klimaat in ons land, terwijl alle klimaatmodellen en grafieken laten zien dat de weerextremen zoals droogte en zeer zware regenval in de laatste decennia zijn toegenomen. Klimaatdeskundigen zijn het er wereldwijd in meerderheid over eens dat dit het gevolg is van de snel stijgende temperatuur op aarde.
(Bron: vwkweb,) 
Mammoetcomputer is doorbraak in lange termijnverwachting 7-10-'03

Een nieuwe Japanse mammoetcomputer die veertig keer sneller rekent dan de huidige supercomputers, geeft de komende jaren betere lange termijn voorspellingen af.
Hierdoor zijn landen beter in staat in te spelen op de veranderende weersomstandigheden. Afgelopen zomer werd de Franse regering nog overvallen door de gevolgen van een hittegolf. De nieuwe mammoet-computer neemt evenveel ruimte in als vier tennisvelden en verplaatst de data door 83000 hogesnelheidskabels. Professor Julia Slingo
|
 
van het Natural Environment Research Council's Centre for Global Atmospheric Modelling noemde de resultaten verrassend. Voor het eerst kunnen berekeningen worden gemaakt met een resolutie waarbij zwaar weer wordt voorzien. De huidige supercomputers zijn in staat het lange termijn weer te verwachten in een gebied van 250 vierkante kilometer. De nieuwe computers rekenen tot op 10 vierkante kilometer, zodat flinke onweersbuien en orkanen zichtbaar worden.
(Bron: vwkweb,) 
Weer een droge en zonnige maand achter de rug 30-9-'03

September 2003 is zeer zonnig en relatief droog verlopen. De maand was in De Bilt aan de koele kant, terwijl het elders juist warmer dan normaal was.
Het aantal dagen boven de 20 graden bedroeg in de Bilt 16. Daarmee kwam het totaal voor deze zomer uit op 116. De recordjaren 1921 en 1947 telden 113 warme dagen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg in september 13,9 graden, 0,3 graden minder dan normaal. De landelijk hoogste temperatuur van 31,2 graden werd
|
 
op de 20e gemeten in Beek. De laagste temperatuur was 1,3 graden en werd een paar dagen later op de 25e gemeten in Woensdrecht De zon scheen gemiddeld over het land circa 210 uren, 77 uur meer dan normaal. Daarmee was de maand alweer aan de zonnige kant en zijn we een stap dichterbij het zonnigste jaar sinds 1901. Mett gemiddeld 53 millimeter neerslag was het een droge maand. De meeste neerslag viel in het noordoosten van het land. (Bron: vwkweb,) 
Rijn loopt verder leeg 28-9-'03

De waterstand van de Rijn bij Lobith heeft zondag opnieuw een historisch dieptepunt bereikt: 6.91 meter boven NAP. Het extreem lage waterpeil is het gevolg van de droge zomer. Het oude record van voor 2003 stond op naam van 1947. Toen daalde het water bij Lobith tot 7.22 meter boven NAP. Ook in Duitsland blijft het water zakken naar niet eerder voorgekomen standen. In Worms is de waterstand 15 centimeter. In Duitsland wordt voorlopig weinig neerslag verwacht. (Bron: vwkweb,)
 
Blikseminslagen 23-9-'03

In de omgeving van Koblenz hebben in de afgelopen nacht blikseminslagen één persoon verwond en materiele schade veroorzaakt. Een 43-jarige man werd in Rheins door de bliksem getroffen toen hij buiten op straat wandelde. De bliksem trof hem bij z'n schouder en verliet via zijn heup zijn lichaam weer. Volgens de politie is de man stabiel maar kritisch en is nog niet aanspreekbaar.
|
 
In Hunsrück gemeente Buch, sloeg om 18:05 uur de bliksem in een schuur en stond daarna in brand. Schade na het blussen: €150.000. In Simmern op de Hunsrück sloeg de bliksem in een woonhuis. Hier moest de brandweer delen van het dak verwijderen om de verborgen brandhaarden te kunnen blussen. De materiele schade wordt rond de €10.000 geschat. (Bron: meteonet,)
Europese zomer heetste in 500 jaar 23-9-'03

De zomer van 2003 was de warmste in Europa sinds 1757. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bern. 1757 is opmerkelijk, omdat toen veel koude schaatswinters voorkwamen. Het zwaartepunt lag in dat jaar wel in het

|
 
zuiden van Scandinavië, Oost-Europa en West-Rusland. Het afgelopen decennium 1994-2003 was ook de warmste in 500 jaar. De afgelopen 26 jaar is de zomertemperatuur met 2,8 graden gestegen. (Bron: vwkweb,)
Gat ozonlaag Zuidpool groter dan ooit 17-9-'03

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is groter dan ooit tevoren. Klimatologen verwachten de komende jaren een verdere groei van het gat, omdat er zich nog steeds een grote hoeveelheid CFK-gassen
|
 
in de atmosfeer bevindt. Het gebruik van CFK's in de wereld is weliswaar sterk afgenomen, maar de afbraak ervan in de atmosfeer duurt vijftig tot honderd jaar. (Bron: vwkweb,)
Oceanen matigen globale opwarming 10-9-'03

De oceanen nemen al tientallen jaren een deel van de globale opwarming in zich op, zodat de temperatuurstijging in de atmosfeer enigszins wordt gematigd. In het Global Climate Model (GCM) van de NASA, waarmee klimaat-veranderingen worden berekend, houden onderzoekers sinds kort veel beter rekening met de werking van de oceanen. Volgens de onderzoekers Sun en Hansen werd in 1951 door de oceanen 0,2 Watt per vierkante meter aan warmte geabsorbeerd. In de afgelopen vijftig jaar is dit opgelopen tot ongeveer 0,75 Watt/m². Naar verwachting gaat de komende vijftig jaar de oceaan nog meer warmte opnemen. Daarmee rekening houdend berekenen de
|
 
onderzoekers tegen 2050 een wereldwijde stijging van de luchttemperatuur tussen de 0,4 en 1,2 graad Celsius. Eerder had een rapport van de IPCC cijfers genoemd van tussen 0,6 en 2,5 graad tegen 2100. De onderzoekers verwachten dat het water vooral warmer wordt in het oostelijk deel van de Stille Oceaan ten westen van de Verenigde Staten. Boven het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan wordt veel meer neerslag verwacht. In andere onderzoeken werd gesuggereerd dat dit tot een wijziging in de Golfstroom kon leiden met eventueel een kouder Europa. Sun en Hansen vinden daarvoor geen aanwijzingen in de uitkomsten van hun model. (Bron: vwkweb,)
Buien zorgen voor overlast in Zuid Holland 8-9-'03

Buien die zondagmiddag in Zuid Holland ontstonden hebben flinke overlast veroorzaakt. In het centrum van Gouda kwam wateroverlast voor. Sommige straten en stegen stonden uren lang blank. Mede door de langzame afvoer liep het water in de huizen, kelders en schuren. Een tunnel onder het spoor,
|
 
een van de belangrijkste toegangswegen van het centrum, moest toen lange tijd worden afgesloten. Vanuit Nieuw Lekkerland en Rozenburg werden tuba's en één windhoos gemeld. (meer daarover bij storms) De meeste neerslag werd ge
meld uit Hoogvliet. Hier viel ruim 13 millimeter.
(Bron: vwkweb,
)
Wolkbreuk in Tilburg 6-9-'03

Door een wolkbreuk zijn zaterdagavond rond 20.30 uur enkele woningen in Goirle en Tilburg-Zuid onder water gelopen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor en evacuatie was niet nodig. De brandweer was met twintig man aanwezig om het water weg te pompen.In hetzelfde gebied stonden ook een aantal wegen en kruispunten tijdelijk onder water.De zware regen hoorde bij de passage van een koufront die ter hoogte van Tilburg een scherpe knik vertoonde. onder dagoverzicht is meer te lezen over deze dag.(Bron: vwkweb,)
 
Augustus hittegolf was uniek 6-9-'03

De hittegolf die Nederland in augustus meemaakte was klimatologisch gezien uniek. In een week tijd werd op vijf verschillende dagen ergens in Nederland de 35 gradengrens overschreden. In 1911 en 1947 gebeurde dit ook, maar waren de 35-ers verspreid over de hele zomer. Het KNMI-weerstation in Arcen kwam door de hittegolf op de 3e, 4e en 5e plaats te staan van de warmste plaatsen ooit. Alleen Maastricht en Warnsveld gingen Arcen voor.
|
 
De waarnemingen uit Maastricht en Warnsveld zijn daarbij niet volgens de huidige normen gemeten. In Maastricht werd de meting uitgevoerd op 20 meter hoogte, onder de voet van de toenmalige H.B.S. In Warnsveld stond in 1944 de weerhut in een be
schutte tuin van de plaatselijke huisarts. De temperaturen van deze zomer in Arcen, zijn de hoogste temperaturen die met een officiële opstelling in Nederland is gemeten. (Bron: vwkweb,)
Dijkdoorbraak Wilnis gevolg van droge zomer 26-8-'03

De dijkdoorbraak in Wilnis lijkt te zijn veroorzaakt door de droogte. Dat zei ir.Van Baars van de Technische Universiteit in Delft dinsdagavond in het programma Twee Vandaag. De dijk bestaat voornamelijk uit veen dat water opzuigt, waardoor de grond zwaar wordt. Door de aanhoudende droogte is de dijk echter zo licht geworden dat die is
|
 
gaan schuiven en een grote wijk onder water liep. Afgelopen nacht ontstond een gat van 60 meter in de dijk. Van Baars hoopt bovendien meer te horen over de problemen vorig jaar augustus rond de dijk speelden. In die zomer werden verzakkingen en scheuren op de dijk geconstateerd. Op de verzwakte dijk is toen een noodreparatie uitgevoerd. (Bron: vwkweb,)
Rivier Berlijn stroomt verkeerde kant op door droogte 24-8-'03

De droogte in West-Europa heeft in Berlijn voor een merkwaardig verschijnsel gezorgd. In de Spree stroomde het water de verkeerde kant op. Het verschijnsel werd veroorzaakt doordat sluizen in de stad het water zoveel mogelijk vasthielden. Daardoor was de rivierstroming afgesneden. Het lagere gedeelte van de rivier liep niet leeg, want beekjes vulden
|
 
het water aan en ook de rivier de Havel deed daaraan mee. Het gevolg was dat het lagere gedeelte van de Spree volliep en de rivier over een beperkt gebied de verkeerde kant opstroomde.De Spree is niet de enige rivier die laag stond door aanhoudende droogte. Vrijdag werd in Hamburg in de Elbe een waterstand van 55 centimeter gemeten. (Bron: vwkweb,)
Augustus wellicht droogste augustusmaand ooit 22-8-'03

Het KMI verwacht dat augustus 2003 de droogste augustusmaand wordt sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Deze maand is er in Ukkel 1,8 millimeter gevallen. De vorige droge augustus was 1983 met 10,4 millimeter in de hele maand. Trokken in Ukkel de zwaarste buien nog vlak langs, in De Bilt bleven ze
|
 
op zeer grote afstand. Het KNMI registreerde tot nu toe 1 millimeter regen. In de hele zomer is er in de Bilt 65 millimeter gevallen. De droogste zomer tot dusver was in 1921: 86 millimeter neerslag. In Ukkel is het
zomertotaal opgelopen tot 108 millimeter.
Woestijnstad Las Vegas getroffen door zeldzaam noodweer 20-8-'03

Zware onweersbuien hebben voor overstromingen gezorgd in de woestijnstad Las Vegas. In 90 minuten tijd viel 75 millimeter. Daarvan viel alleen al 58 millimeter in 20 minuten tijd. De regenval veranderde straten in rivieren, waardoor automobilisten en motorrijders werden overvallen. Die konden geen kant weer uit. Tijdens de zware bui viel in delen van de stad ook flinke hagel,
|
 
waardoor de gestrande automobilisten zeer angstig werden. De burgemeester en de NWS (National Weater Service) liet in een eerste reactie weten dat een bui als deze, eens in de 100 jaar voorkomt in Nevada. De vorige bui trad echter op in 1999 en kostte de stad 20 miljoen dollar. Toen kwamen twee mensen om het leven. (bron: meteonet, vwkweb)
Deze zomer de topper? 21-8-'03


In ons land is het nog de vraag of we de topzomer van 1947 gaan evenaren. Het wordt nog spannend de komende dagen. In Nederland was de veertien dagen durende hittegolf tussen eind juli en half augustus het hoogtepunt van de zomerse hitte. Ook in ons land zijn uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten maar het landelijk record van 38,6 (Warnsveld, 23 augustus 1944) is overeind gebleven. Arcen in Limburg bereikte met 37,8 graden op 7 augustus de hoogste temperatuur. Heel bijzonder deze zomer is het aantal warme en zomerse dagen in De Bilt. Half augustus was het aantal zomerse dagen al op 40 uitgekomen. Alleen in de zomers van 1947 (46 zomerse dagen) en van 1976
|

 
(41 zomerse dagen) was dat aantal hoger. Het aantal warme dagen is bijna een record geworden: totaal zijn er (t/m 20 augustus) al 74 geboekt, in 1976 waren dat er 76 dus nog slechts 3 te gaan om dit te overtreffen. Om het aantal zomerse dagen van 1947 te overtreffen hebben we deze maand dus nog 7 dagen nodig met in De Bilt 25,0 graden of meer.
De eerste decade van augustus was op één na de warmste sinds het begin van de 20e eeuw. In De Bilt werd gemiddeld over het tijdvak 1-10 augustus 22,4 graden berekend. Alleen in 1975 was dit tijdvak met 23,6 graden nog warmer. Gemiddeld staat augustus nu op 21,0 graden (t/m 19 augustus). (bron: meteonet)
Noodweer in Spanje en Frankrijk na extreme droogte 8-8-'03


Na extreme hitte in Spanje en Frankrijk wat die landen enkele maanden teisterden, brak er zondag eerst in het oosten en noorden van spanje nnodweer los en werd de zinderende hitte onderbroken. Samengeclusterde onweersbuien met slagregens en een windhoos zorgden voor veel wateroverlast, ontwortelde bomen, neergehaalde elektriciteitsmasten en storingen in het treinverkeer.
In Barcelona werd de lucht zondagmorgen om 11 uur plotseling zwart, waarna de regen in een half uur tijd de straten blank zette. Er viel 15 millimeter. Ook in de rest van Catalonië en in het aangrenzende Valencia in Spanje was het noodweer. Hier viel 77,4 millimeter. Zaterdagavond vielen in Alcaniz hagelstenen met een grootte van zes centimeter. Later op de dag (zondag) zijn die buien de grens tussen Spanje en Frankrijk overgestoken en hebben daar in het zuidoosten van Frankrijk ook nog flink huisgehouden. Een 28-jarige man verdronk in het meer van Charavines nadat zijn boot omsloeg door hevige windstoten. Het
|

 


noodweer was aangekondigd door Meteo France.
Vanuit Spanje trok het naar het noordoosten en bestreek het een groot deel van Zuidoost-Frankrijk. Vooral de departementen Hérault en Gard werden getroffen. De regenval was indrukwekkend, plaatselijk viel 70 millimeter in 2 uur tijd. Ook de wind was heftig. In Grau-du-Roi in het departement Gard werd een windsnelheid tot 135 kilometer per uur gemeten. Door de wind is grote schade aangericht aan bomen en hoogspanningsleidingen en gebouwen. In het hele zuidoosten van Frankrijk zijn diverse wegen geblokkeerd door omgewaaide bomen. Twee brandweermannen op wacht in de Alpen raakten in een shock, toen de bliksem vlakbij insloeg. Ondertussen heeft de Franse overheid bekend gemaakt dat het aantal overleden personen ten gevolge van de historische hittegolf van de afgelopen weken, is opgelopen tot 5000. Een pluspuntje van de buien is dat de al weken woedende branden in zuidoost Frankrijk zijn geblust door de buien. (Bron: Weerstation Dichteren, vwkweb, B-forum)

Grote zorg over lage waterstand rivieren 8-8-'03


De snel dalende waterstand in de grote rivieren baart toenemende zorgen. In Den Haag wordt topberaad gehouden over maatregelen wegens de dalende water en de snelle watertemperatuur stijging. Deze maatregelen zullen niet alleen de scheepvaart raken. Verwacht wordt dat er in elkgeval een laagwaterregime zal worden ingevoerd. Dat gebeurde het laatst in 1995 en daarvoor in 1949. Door de warmte wordt het Rijnwater bij Lobith per dag een graad warmer. Het komt nu al op 26 graden uit en verdampt extra veel water. Schippers hebben rekening te houden met aanmerkelijk geringere doorvaarthoogten en dat heeft weer consequenties voor de belading. Uit metingen van 120 meetpunten van Rijkswaterstaat blijkt onder andere dat de stand van de Rijn bij Lobith nog maar 7.75 meter boven NAP is. De afvoer van water uit Duitsland daalt dagelijks met ongeveer 35 kubieke meter per seconde. Uit Deventer wordt een stand van de IJssel gemeld van slechts 2.40 meter. Maatregelen zijn dat dat binnen-vaartschepen in konvooi door schutsluizen te gaan
|

 
De waal in Nijmegen waar nog maar weinig water is te vindenen worden ze minder geopend. Zwemmen
in de rivieren is gevaarlijker dan ooit, omdat zwemmers
door de lage water-stand gemakkelijk zonder het te merken buiten de kribben kunnen komen. Daar staat sterke stroming. Gevolgen zullen er tenslotte zijn voor elektriciteitscentrales die minder warm koelwater op de rivieren mog
en lozen. De productie moet daarom op een lager pitje worden gezet. Het laagwaterregime heeft volgens het RIZA geen gevolgen voor het drinkwater. Het laagwaterregime blijft gelden totdat het in Duitsland en Zwitserland flink gaat regenen, zeggen de deskundigen. (Bron: de Gelderlander)
Heetste dag van de zomer en landelijk hittegolf 7-8-'03


De temperaturen zijn donderdag opnieuw hoog opgelopen. Arcen noteerde een maximum van 37,8 graden en Deelen kwam tot 37,2 graden. Ulft gelderland meldde 37,7 graden. In Zeeland waar het gisteren 34 tot plaatselijk 37 graden was, bleef vandaag het kwik steken bij 25 graden. Een westenwind zorgde voor afkoeling. De weersverwachting voor België mislukte. De verwachte 40 graden werd niet bereikt, doordat onverwachte regenbuien de zon temperden. Plaatselijk steeg na afloop van de regen de temperatuur tot 37 graden. De allerhoogste temperatuur in Nederland staat vooralsnog op naam van Warnsveld, waar het op 23
|

 
augustus 1944 38,6 graden werd. De Bilt (knmi) heeft de derde tropische dag genoteerd en daarmee is de landelijke hittegolf een feit.
Temperaturen Gelderland: In Gelderland was het donderdag het warms van het land met in Ulft dus 37,7 graden en Doetinchem de vijverberg 37,0 graden. Dichteren kwam tot 36,6 (record) en Silvolde tot 36,4 graden. In Borculo en Well was het maar 34,9 graden. Dieren 36,3 en Winterswijk 35,3 graden. Niet overal in Gelderland is al sprake van een hittegolf. maar dat zal na vrijdag wel overal het geval zijn. (Bron: vwkweb weerstation dichteren)
West Europa zucht onder tropenzon 6-8-'03

De temperatuur is woensdag naar flinke waarden gestegen. Voor donderdag worden nog hogere temperaturen verwacht.
Voorlopige cijfers: In Nederland steeg vooral in Limburg en Zeeland de temperatuur tot boven de 35 graden. In Hoensbroek werd het 36,5 graden. In Hulst 37,2 graden. Ook in de omringende landen was het woensdag warm.
Belgie: In Rijmenam werd het 36,7 graden. Ook het westen was heet. Voor donderdag worden temperaturen van 38 graden in de Kempen en in Luxemburg verwacht. (Frank de Boosere)
Duitsland: In Trier werd het 37,6 graden. De Duitsers denken dat de hittegolf zijn hoogtepunt heeft gehad. Maandag was het in Mannheim 39,8 graden en bleef de temperatuur 0,4 graden onder het absolute Duitse record van 40,2 steken.
|
 
Frankrijk: Het zwaartepunt van de extreme hitte is naar het noorden getrokken. Maandag was het 42 graden in zuid-west Frankrijk, dinsdag 41 graden in Midden Frankrijk en woensdag 40 graden in de omgeving van Parijs. De hoogste temperatuur kwam woensdag voor in Auxerre, waar het 40,9 graden werd. In het zuidwesten van Frankrijk is het met temperaturen tussen de 32 en 36 graden een stuk koeler geworden. Dinsdag was het daar nog boven de 41 graden.
Engeland: De Engelsen zien al dagen aankomen dat het absolute record van 37,1 graden wordt gepasseerd. Dit staat op naam van 3 augustus 1990 en werd in Cheltenham bereikt. Woensdag werd het in Gravesend-Broadness 36,4 graden en in Londen op het weercentrum zelf 35,7 graden.
(Bron: vwkweb,)
Superzomer 2003 weet niet van wijken 5-8-'03

Terwijl in grote delen van Europa de temperatuur
is gestegen tot boven de 30 graden, is er geen zicht op enige verkoeling. De zomer van 2003
|
 
is daarmee nu al bijzonder en de kans is groot dat de zomer zich schaart bij de mooiste zomers in ruim honderd jaar. (Bron: vwkweb,)
Bliksem treft stalen bed 29-7-'03


Een Noors stel is behoorlijk uit zijn slaap gehouden door het onweer. Het stalen bed van de twee werd het afgelopen weekeinde getroffen door de bliksem. Zelf bleven ze ongedeerd, waarschijnlijk door de matrassen waarop ze lagen, maar ze besloten de rest van de nacht op de bank door te brengen.
|

 
Plotseling lichte de kamer he op en daarna werd alles zwart, vertelt de 28-jarige Idar Roenningen. De stopcontacten rookten. De schrik zit er goed in bij Idar en zijn vriendin Charlotte Amundsen. :ik ben nu echt bang voor onweer geworden", aldus de 28-jarige Idar. (bron: gelderlander)
Nederland en Achterhoek rekenen af met de hitte 22-7-'03

Buien ten noorden van de grote rivieren hebben woensdag avond plaatselijk flink huisgehouden. Uit Overijssel en Noord Holland werden windhozen gemeld. (nog niet bevestigd). Vooral in het gebied tussen Zutphen en Winterswijk hebben zich zware onweersbuien voorgedaan. In Ruurlosebroek werd volgens het KNMI om 21.04 uur een windhoos waargenomen, maar dit moet eerst worden onderzocht. Tijdens de buien zijn windstoten tot ongeveer 127 kilometer per uur gemeten op diverse plaatsen in de Achterhoek (Ruurlosebroek). Plaatselijk kwamen wolkbreuken voor en viel flinke hagel. Hoeveelheden van 50 tot 70 millimeter neerslag zijn geen uitzondering. In Lichtenvoorde viel hagel tot 3 centimeter grootte. Hier waaiden ook bomen om en werden gewassen plat geslagen. Op Schiphol sloeg de bliksem in. In Krommenie en Zaandam raakten woningen in brand. Ook in de achterhoe
k werden diverse inslagen gemeld. vooral op de lijn Zutphen -Winterswijk in bomen en gebouwen. In de nacht was het rond de regio Doetinchem ook raak,
|
 












inslagen in Hummelo, kepel, loerbeek, didam en Wehl verzorgden vooral bij boeren bedrijven voor problemen. Ook de dagen daarna kwamen er weer plaatselijke flinke buien voor zoals maandagnmiddag In de achterhoek met veel water, hagel tot 3 cm en omgewaaide bomen. zondag was het ook raak in het noorden van het land. (Bron: vwkweb, knmi, weerstation Dichteren, diverse fora's, Jan Besselink)

'Het noodweer was over, toen kwam die knal'

Het noodweer was achter de rug toen de bliksem alsnog genadeloos toesloeg. In het huis van de familie Tankink in Drempt. Een deel van het dak werd weggevaagd, de schade aan de inboedel is enorm. Met galgenhumor houden ze de moed erin. "We waren aan wat anders toe, we krijgen nu een plat dak", zegt Hans (60) tegen een passerende automobilist die sterkte wenst en naar de deels weggevaagde daknok wijst. "We hebben pas nieuwe bedden. Dat zijn vannacht waterbedden geworden", vult broer Frans (58) aan. "Tja, natuurlijk zijn we ontdaan. Maar de situatie wordt er niet anders door."Het is de ochtend na de blikseminslag met brand aan de Hoefkensestraat in Achter-Drempt. De blijken van medeleven doen de broers Tankink goed. Ook Diny, de vrouw van Frans, heeft niets dan lof voor de buren, die direct met koffie klaar stonden, de brandweer die binnen een kwartier stond te spuiten en loco-burgemeester Minkhorst en gemeentesecretaris Starreveld die tot diep in de nacht zijn gebleven om ze een hart onder de riem te steken. "We lagen net op bed", vertellen Frans en Diny. "Het zal rond kwart voor twee zijn geweest. De regen en de storm waren al uitgewoed, we dachten dat ook het onweer over was. We probeerden te slapen toen we twee enorme donderslagen hoorden. De laatste knal hoorde bij de bliksem die ons huis trof, maar dat beseften we pas later. Dat er iets loos was, merkten we aan de stroom die uitviel." Frans ging naar beneden om de elektriciteit weer in te schakelen toen hij gestommel hoorde. Hij dacht aan z'n broer die in de andere helft van het dubbele woonhuis woont. Eenmaal buiten zag hij rook onder de nok van het dak vandaan komen. Dat betekende groot alarm en iedereen het huis uit. Diny moet er niet aan denken dat de bewoners in diepe slaap zouden zijn geweest. "Hoe vaak lees je niet dat mensen stikken door de rook." Terwijl de calamiteitenploeg van De Zon en aannemer Reusken het gapende dakgat wind- en waterdicht maken, herinnert Diny Frans eraan dat er iets met kleren geregeld moet worden. "Wat binnen ligt kunnen we niet meer aan. Het is of verbrand of drijf- en drijfnat. We hebben geen idee wat we zullen aantreffen." Diny zit ook in over de dierbare familie-foto's die waarschijnlijk even drijfnat zullen zijn geworden als de rest. Dat geldt ook, zo vult Frans aan, voor de tv- en radio-apparatuur en de computer. Toen het noodweer losbarstte zijn veiligheidshalve de stekkers uit de stopcontacten getrokken, maar daar lag het niet aan. Hans, Diny en zoon Alouis bewonen het voorhuis dat het zwaarst is getroffen. Zij kunnen er voorlopig niet meer wonen en hopen dat de vervangende wooncontainer vandaag nog arriveert. Broer Frans heeft minder schade, hij denkt zijn deel van het huis weer snel te kunnen betrekken. De nachtelijke uren die volgden op het 'brand meester' hebben ze buiten in de tuinstoelen zitten napraten. "Je kon op dat moment weinig anders. Eigenlijk gek, het was toen weer lekker buiten." De schade? "Moeilijk te schatten. Aan een paar ton euro zit je zo. Het dak zal vernieuwd moeten worden. En dan volgt de huisraad nog. Voorlopig is er heel wat te regelen." Onweer en windstoten hielden in de nacht van woensdag op donderdag danig huis in de Achterhoek. In Zieuwent en Groenlo sloeg de bliksem in een woning in. In een huis aan de Dorpsstraat in Laag Keppel vloog na blikseminslag de wasmachine in brand. Vijftig kinderen in een tentenkamp op camping 't Ibink in Ruurlo moesten geëvacueerd worden. In het gebied tussen Vorden en Winterswijk waaiden tientallen bomen om. Er werden windsnelheden gemeten tussen de 90 en 127 km per uur.
(bron Gelderlander)
|

Eerste officiële tropische dag in Nederland 15/16-7-'03

In navolging van de rest van Europa is het in Nederland tropisch warm geworden. De zomer verliep al mooi, maar de echte hitte bleef lange tijd ten zuiden van ons land. Nederland lag vaak net aan de koele kant van een oververhit Zuid Europa. Dinsdag werd het in de Bilt officieel 31,2 graden en Maastricht kwam tot 32,4 graden. In Limbricht werd het 33,7 graden. In België werd het dinsdag massaal 33 graden, met in Klein Brogel 33,6. Parijs was het warmst in Frankrijk met 36,6 graden. Ondertussen schijnt de zon al dagenlang aan een strakblauwe hemel en alleen met een zonnebril is vaag enige vocht in de lucht te zien. In dichteren werd het Dinsdag 31,1 graden. Woensdag 16 juli is zonder twijfel de warmste dag van 2003 geworden.Veel
stations in Nederland rapporteerden maxima boven de 33 graden. In Molenhoek (Limburg) werd het 37,2 graden. In Arcen (KNMI) werd het 35,8 graden, in Volkel (KNMI) steeg de temperatuur tot 35,2 graden. De Bilt meldde 34,3 graden. Amper 24 uur ervoor werd hier voor het eerst dit jaar de 30 graden bereikt. Zelfs in het altijd koele Den Helder was het tropisch.
|
 


Dichteren
haalde ook
een record en
kwam uit op
34,4 graden,
warmer is het
hier nog niet
gweest sinds
de metingen
vanaf 1999.
's middag was het in België dankzij opkomende bewolking en een winddraaiing door de passage van een vore een stuk koeler. Alleen in Klein Brogel tegen de Nederlandse grens werd het 35,8 graden. Genk kwam nog tot 35,6 graden. In Koln-Nielh en Krefeld werd het respectievelijk 38,6 en 38,3 graden volgens de WDR. De DWD kan dit niet bevestigen. Vanuit Duitsland wordt gemeld dat de Rijn een extreem lage waterstand heeft. Een waterstand die hooguit in de nazomer voorkomt. Het is de laagste waterstand in 27 jaar.
(Bron: vwkweb weerstation Dichteren)

Doetinchem: Dak ingestort door overvloedig water 4-7-'03


Gisteren zorgden tientalle buien in de middag in en rondom Doetinchem plaatselijk voor overlast. De buien gingen gepaard in de regio gepaard met onweer, wolkbreuk achtige regens en veel water. Deze buien waren meest klein in omvang, maar doordat ze meer in buienstraten leken voor te komen konden ze over een dag veel water achterlaten. Zo is gisteren op diverse plaatsen in zuidoostenlijk Achterhoek het neerslag record gebroken. Te Dichteren kwam 34,4 millimeter naar beneden en werd het
|

 
vorige 24 uurs record van 33,2 mm gebroken. Doetinchem de vijverberg kwam aan 35,1 mm en Ulft zelfs op 45,2 mm en Silvolde zat er met 44,7 mm niet ver vandaan. De rest van Gelderland kwam meest onder de 25 mm uit. Te Doetinchem storte een deel van het dak in van Dream Style. Daarbij raakte een werknemer licht gewond, deze was in het magazijn aan het werk toen het voorval plaatsvond. Het bedrijf produceerde dekbedden. Meer informatie onder dagoverzicht. (Bron: weerstation Dichteren)
Steeds vaker extreme weersituaties de komende jaren 3-7-'03

De komende jaren komen wereldwijd steeds vaker extreme
weersituaties voor. Dit stelt de World Meteorological Organization (WMO). De WMO zegt dat uitzonderlijke klimaatverschijnselen zoals tornado's of hittegolven de laatste jaren toenemen. De hoge temperaturen in Frankrijk
en de heetste juni in Zwitserland in 250 jaar zijn daarvoor aanwijzingen. De 562 tornado's in mei in de Verenigde Staten en de hittegolf in India noemt WMO andere aanwijzingen. WMO zegt niet te weten of er verband bestaat met de toegenomen temperatuur aan het aardoppervlak. Die is volgen
|
 
recente rapporten sinds 1861 toegenomen. Vorige eeuw bedroeg deze stijging 0,6 graden Celsius. Het is voor het noordelijk halfrond de grootste stijging in één eeuw van de afgelopen duizend jaar. Voor Nederland betekent dit volgens het KNMI dat de gemiddelde temperatuur aan het eind van de eeuw drie graden stijgt. In het zuiden van Europa is dat vijf graden. Een woordvoerder van het KNMI zegt dat niet de conclusie moet worden getrokken, dat he
t Zuid-Franse klimaat optrekt naar ons land. Het KNMI schat in dat de grotere neerslag in de winter de belangrijkste uitdaging is voor Nederland. (Bron: vwkweb)
10.000 ste bezoeker op deze site 19-6-'03


De 10.000ste bezoeker bezocht op donderdag avond 19 juni om 21:18 uur deze webite, die vanaf 11 juni 2001 online en in de lucht is. Sinds dien is de site alweer vele malen uitgebreid, en de nieuwste aanwinst is dan
|

 
ook het actuele weer wat om de 30 minuten wordt vernieuwd. Ik hoop dat U het de moeite waard vind om Weerstation Dichteren nog vele malen een bezoekje te brengen.
Duitsland gisteren doorgeblazen 24-6-'03

Zware noodweer (Unwetter), vergezelt gaande met windstoten van orkaansterkte, hagel en hevige regenval, zijn de afgelopen uren over het noorden en oosten van Duitsland heen getrokken. De windstoten bereikten op sommige plaatsen de 140 km/u. In Norderstedt woedde een heuse tornado en richtte zware schade aan in de omgeving. Bomen werden afgebroken en huizen beschadigd. Ook Beieren kreeg een veeg uit de pan, Oberpfalz werd na een hete zomerdag van 35°C getrakteerd op donder, bliksem en orkaanwinden.
|
 
Ook daar hadden de spoorwegen een hoop vertraging opgelopen doordat de bliksem insloeg op de baanvakken en de elektronica ontregelde. In Berlijn trok om 20:00 uur een front over de stad. Samen met een muur van zand en stof trok deze met een vaartje van 130 km/u door de stad en ontrok al het licht aan de hemel. Na het passeren werd er aanzienlijke schade gemeld door de brandweer. Het televisiesignaal was korte tijd niet te ontvangen. Kort voor het passeren werd zelfs zwaarste alarmfase 1 afgekondigd door de brandweer. (bron: meteonet)
Onweersbuien verdrijven opnieuw warmte 8-6-'03


Onweersbuien hebben sinds zondagochtend Nederland in de greep. Voorafgaand aan een koufront trok een thermische vore van Zeeland naar Groningen. Vooral in het zuidwesten van het land waren de buien intensief. Deze werden voorafgegaan door mooie shelfclouds. In het midden van het land en Noord Holland was de buiigheid rond 12 uur
minder. De wolkenvormen zoals in het zuidwesten, waren door lagere bewolking niet altijd meer te zien. Windhoos.
In het oosten van het land kwamen plaatselijk pittige buien voor. De buien activeerden in de warme lucht. Daardoor kwam in Meppel een windhoos voor. Waarnemer K.J. van der Ploeg schreef: "Om 13:00 uur zag ik een tuba
onderaan een bui, die zich razend snel vormde tot een windhoos. Slecht 5 minuten later zag je onderaan de slurf puin optrekken, wat even later in mijn achtertuin gedeponeerd werd. Dit bestond uit takken, en bladeren"
De Duitse ARD had zelfs belangstelling voor deze windhoos. Grote hagelstenen. Ook boven Oost Brabant ontstond aan het begin van de middag een actief nieuw onweersgebied. De temperatuur was opgelopen tot rond de 28 graden en tot 30 graden in het zuiden van Limburg. In het Brabantse Geldrop vielen rond het middaguur en later ook in Venlo hagelstenen met een doorsnee van 2 tot 3 centimeter. In Venlo ondervond het verkeer
|

 


hinder van omhoog kolkend water uit afvoeren; putdeksels werden opgelicht. In Belgie heeft een blikseminslag brand veroorzaakt in verschillende huizen. Ook liepen kelders onder. In Lummen werd een feesttent weggeblazen. Tien mensen probeerden de tent nog op de grond te houden, maar er was geen houden aan. De tent van 40 bij 15 meter werd volledig vernield.In Ham ging een dak van een woning de lucht in. De brandweer van Beringen kreeg dertig oproepen voor omgewaaide bomen en wateroverlast. In Duitsland vielen door het onweer 12 doden en was er veel schade. In Berlijn kwam een omgewaaide stellage op drie mensen terecht. In Mönchengladbach kwam zondagmiddag een vijfjarig meisje om het leven, toen een luchtballon plotseling opsteeg. Het kind was in de zitplaats van de ballon geklauterd op een feestterrein in het NAVO-hoofdkwartier Rheindahlen. Felle windstoten rukten de verankeringen los en dreef de ballon met kind 65 kilometer ver weg. Daar botste de ballon tegen een boerderij. Op het eiland Amrum werden topsnelheden tot 133 km per uur bereikt. In het Duitse Meppen werd een windhoos waargenomen. Het noodweer overspoelde autowegen en kelders. Neerstortende takken en afknakkende bomen verwondden talrijke mensen en blokkeerden straten.

(Bron: vwkweb)

Onweersbuien geven overlast 4-6-'03

Een onweerscomplex is woensdagmiddag langs de westkust naar het noorden getrokken. In de warme en onstabiele lucht boven Nederland kwamen verschillende zware onweersbuien tot ontwikkeling. De buien hebben op veel plaatsen voor overlast gezorgd. Rotterdam in het donker. De brandweer in het Rijnmondgebied kreeg honderden meldingen van omgewaaide bomen en schade door grote hagelstenen. De buien hulden Rotterdam kortstondig in het aardedonker. In Hellevoetsluis kwamen een aantal mensen vast te zitten op een strand. De toegangswegen waren door omgewaaide bomen afgesloten. De buien gingen met zware windstoten tot 100 kilometer per uur gepaard. In Brielle viel 23 millimeter in 10 minuten tijd!!! Tevens werden hagelstenen waargenomen van 1,5 centimeter grootte. De brandweer Haaglanden riep mensen op niet naar 112 te bellen voor wateroverlast. Door de vele telefoontjes kwamen
|
 
de echte noodoproepen er niet door. De brandweer adviseerde om problemen met wateroverlast zelf op te lossen of een loodgieter te bellen. In Den Haag en omgeving was sprake van afgewaaide daken en gesprongen rioolbuizen. Windhozen in het oosten. In Almelo liepen drie huizen flinke schade op door het noodweer. In Wierden
raakte een huis beschadigd. Bomen waaiden om, waarvan er een aantal op auto's terecht kwam. In het Drentse Nieuw-Schoonebeek veroorzaakte een windhoos aan het begin van de avond een grote ravage. Een groot aantal bomen waaiden om, waarvan een enkele op een huis viel. In Limburg ging het er woensdagmiddag hevig aan toe. Brandweer en politie in Noord- en Midden-Limburg moesten uitrukken voor blikseminslag, omgewaaide bomen, omhooggekomen putdeksels en ondergelopen kelders. De overlast was vooral groot in Weert, Venlo, Tegelen, Roermond en Koningsbosch. (Bron: vwkweb)
Hevige buien verdrijven hitte 2-6'03

Felle buien in het midden en oosten van het land hebben voor flinke overlast gezorgd. De buien verdreven in de loop van de middag de hitte uit Nederland. Door hevige regenval, zware windstoten en blikseminslagen liepen straten
onder water en werden bomen ontworteld. De materiele schade is aanzienlijk. Plaatselijk kwamen daarbij flinke wolkbreuken voor. Vooral de Noordoostpolder kreeg de volle laag. Het KNMI-weerstation Marknesse kreeg maandag middag tussen half drie en vijf uur liefst 111 mm in de regenmeter. Marknesse registreerde een windvlaag van 96 km/uur. Luttelgeest kwam tot 70 millimeter en Bant tot 65 millimeter. In Emmeloord zouden ijsbrokken zijn gevallen. De brandweer van Kampen was enorm druk na het noodweer. Kelders en straten liepen onder en bomen waaiden om. De brandweer rukte uiteindelijk niet meer uit voor ondergelopen kelders, maar alleen voor huizen die onderliepen. Dat was in heel Kampen het geval. In IJsselmuiden viel 62 millimeter uit twee achtereenvolgende buien. In Lemmer viel 54 millimeter. Hier werden
hagelstenen van 2 centimeter waargenomen. Veel
wind in Zutphen. In Zutphen werd het treinverkeer naar
|
 
Deventer ontregeld door blikseminslag. Op een ander traject vanaf Zutphen naar Winterswijk reed een trein op een boom. Er waren een aantal bomen op de rails gevallen. In Zutphen werd een Asielzoekerscentrum ontruimd, nadat het dak werd weggeblazen. Ook bij een woning waaide een dak eraf. In het Twentse Haaksbergen is een boerderij volledig uitgebrand. Volgens de politie zette een hevige blikseminslag de boerderij in brand. De brandweer
kon het gebouw niet meer redden. Ook omvallende bomen in het Zuiden. In Helmond moesten vooral bomen het ontgelden. Auto's raakten beschadigd door afgebroken takken. De brandweer kreeg zestig meldingen van omgevallen bomen. Ook viel een boom op een huis. De hevige regen zette de Henry Dunanttunnel in Helmond enige tijd blank. In Geldrop liepen kelders onder water. Geen Sky Radio Door blikseminslag in de zendmast op het Media Park in Hilversum is Sky Radio maandag-middag anderhalf uur uit de lucht geweest. De bliksem sloeg om 15.50 uur in de mast. Daarbij werd een satellietontvanger geraakt en
de programmadoorvoer voor Sky Radio gestoord. Om 17.19 uur was het euvel verholpen. (Bron: vwkweb)
Onweer zorgt voor overlast in Limburg en Duitsland 31-5-'03


Hevige onweersbuien hebben vrijdagavond en zaterdag in Duitsland en ook in Limburg overlast bezorgd. In Limburg konden Riolen het vele regenwater niet aan, waardoor straten en kelders onderliepen. In Dilsen (B) stond het water veertig centimeter hoog. De brandweer van
Maasmechelen rukte uit om kelders leeg te pompen. Plaatselijk waaiden dakpannen van huizen af. De brandweer van Luik kreeg 200 oproepen te verwerken. Ook in Nederland zorgden buien voor overlast. De voetbal-wedstrijden van MVV in Maastricht en Fortuna in Sittard moesten tijdelijk worden gestaakt vanwege regen, bliksem en hagel. Vooral in de oostelijke mijnstreek vielen
een paar stevige onweersbuien. Auto's reden stapvoets met de alarmlichten aan. Anderen stopten langs de weg. Plaatselijk viel 20 millimeter neerslag. Hevig onweer werd gemeld uit Koln, Aachen en Dortmund. De buien die 25 millimeter regen afleverden zorgden ook hier voor overstromingen. In Koln was het vrijdag 31,8 graden. In Murlebach vlakbij Gerolstein trad een beekje buiten de oevers en liepen straten tot 30 centimeter onder water.
|

 
radar vrijdagavond Zaterdagochtend heeft blikseminslag
in het
Duitse Hessen het leven gekost aan een 63-jarige voetganger. De man maakte een boswandeling en zocht beschutting onder een boom. Nadat de bliksem
in de boom sloeg, overleed de man.
In Fulda sloeg de bliksem in drie huizen, waarna brand uitbrak. Door hevige wind vielen in Vogelsberg bomen op de straat. Hevige regen in korte tijd zorgde voor het onderlopen van kelders. De buien waren gisteravond in het westen van Duitsland ontstaan en overleefden de nacht. In Mainz kwam het zaterdag tot overstromingen. (Bron: vwkweb)
Hevige regenval in Australie 16-5-'03.


Hevige regenval in delen van Australie zorgt voor overlast, vooral in New South Wales en Zuid Queensland. In veel gebieden is halverwege de maand de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen. In Wollongong ten zuiden van Sydney viel tussen de 10e en de 15e mei maar liefst 280 millimeter regen. De regenval is de zwaarste in 40 jaar. De regen wordt veroorzaakt door een noordoostenwind
|

 
die vochtige lucht over zee aanvoert.Bij de oostelijke bergen van Australië ontstaan stijgingsregens en onweersbuien.
De brandweer van Sydney is al dagen bezig met het leegpompen van laag gelegen gebieden en ruimtes. Dagelijks pompt deze 65.000 liter water weg.
Diverse wegen in New South Wales zijn afgesloten. (Bron: vwkweb)
Bliksem veroorzaakt paniek in school Ipswich 15-5-'03

Leerlingen van een school in Ipswich (Engeland) zijn zich
woensdag wild geschrokken, toen de bliksem in het gebouw sloeg. De bliksem raakte om 12.30 uur de historische toren van het 150 jaar oude schoolgebouw. Het onweer volgde na flinke hagelval. De leerlingen zagen
ineens een blauwe lichtflits, gevolgd door een enorm scheurend geluid. Het hele gebouw dreunde op zijn grondvesten,
|
 
waarna paniek uitbrak
. Leerlingen dachten aan een aanslag. Delen van het gebouw waren beschadigd, waarbij het dak voor 25 procent stuk raakte. Uit de telefoon- en computerapparatuur kwam vervolgens rook. Het muzieklokaal in de toren was het ernstigst beschadigd. Leerlingen hadden net een kwartier voor de inslag dit lokaal wegens lunchpauze verlaten. (Bron: vwkweb)
Achterhoekse weerdag op weerstation Lichtenberg 3-5-'03


Komende weekeinde vind op weerstation Lichtenberg de Achterhoekse weerdag plaats met een kijkje op het weerstation wat is gevestigd in Silvolde. Tijdens die dag is niet alleen een kijkje in de weerkamer mogelijk maar komen er ook diverse bedrijven en instellingen hun produkten tonen en demostraties geven. Zo zal onderandere Meteo Consult aanwezig zijn met drie meteorologen om een aantal keer een praatje te houden over wat ze doen en over andere meteorologische aspecten. Het bedrijf Wittich en Visser laat haar assortiment zien meteorologische instrumenten zien en demonstreert hoe een automatisch weerstation werkt. Vereniging van Weerkunde geeft uitleg over de vereniging die zo’n 900 leden telt, ook deze nemen instrumenten mee. Ook zijn er weerhutten te zien en te koop, en is Fouteshirts aanwezig waar men T-shirts kan zien die bedrukt zijn met een logo van bijvoorbeeld weerstation lichtenberg of uw eigen logo/plaatje. De
|

 
Heidesmid uit Halle laat een deel van haar collectie zonnewijzers en windvanen zien. Provincie Gelderland laat u zien hoe het gladheidsmeldstysteem (GMS) werkt. Er wordt uitleg geven hoe men te werk gaat bij gladheid waarbij een fietspadstrooiwagen te zien zal zijn. Verder is er op deze middag een mogelijkheid voor een hapje en drankje. En aan het einde van de middag zal er een ballonnen wedstrijd worden gehouden. Verder is er de rest van de middag een kinderhoek waar de kinderen informatie kunnen krijgen hoe men met eenvoudige spullen bijvoorbeeld al een windmeter kan maken. De dag vind plaats op 10 MEI van 10:00 tot 16:00 uur op weerstation Lichtenberg aan de Lichtenberg 6 te Silvolde en is makkelijk te combineren met de landelijke molendag die dan ook plaats vind. Tevens is alles van 9:00 tot 13:00 alles te beluisteren via de lokale radio Optimaal FM 94.7 Er wordt op locatie uit gezonden met veel info over het weer.
(bron: weerstation Lichtenberg)
Op een na droogste voorjaar 27-4-'03

De afgelopen voorjaarsdroogte komt volgens cijfers van de Klimatologische Dienst van het KNMI op de tweede plaats sinds de gegevens bekend zijn en dat is sinds 1911. In het begin van de maand viel er nog neerslag maar vanaf 11 april overheerste in het grootste deel van het land de droogte. Het neerslagtekort berekend uit het verschil tussen neerslag en referentie-gewasverdamping is in De Bilt in veertien dagen opgelopen tot 38 mm. Alleen in 1942 was het neerslagtekort in dezelfde periode van het jaar nog groter en berekende De Bilt een tekort van 46,2 mm. Op de derde plaats staat het
|
 
voorjaar van 1914 met in deze periode een neerslagtekort van 35,5 mm. Zowel in maart als april kwamen een aantal extreem droge dagen voor met een bijzonder lage relatieve vochtigheid van 20%. Ook in De Bilt zijn deze waarden gemeten en hier is dat een evenaring van het aprilrecord sinds 1901. De zon schijnt net als de vorige maanden februari en maart bijzonder vaak. De tweede decade van de maand was in De Bilt met 104,4 uren zon op één na de zonnigste sinds het begin van de metingen in 1901. Alleen de tweede aprildecade van 1942 was met 111,3 uren zon nog zonniger. (bron: meteonet en knmi)
Droogte zorgt voor vele branden 15-4-'03


De droogte van de afgelopen maanden heeft al vele heide en bermbranden in het land veroorzaakt. Voorlopig lijkt er volgens de weermodellen nog geen einde aan de droogte te komen en wordt de kans op branden nog steeds groter. Normaal komen zulke branden pas in de zomer voor, maar dit jaar ligt dat anders. Nederland heeft telkens te maken met hogedrukgebieden die de depressies op een kleine afstand houden. Tevens blijven deze hogedruk gebieden lang opdezelfde plaats hangen. Daardoor kan de zon veelvuldig schijnen en valt er weinig neerslag. De huidige droogte is uitzonderlijk, maar niet uniek. "De maand maart van dit jaar staat niet in de top-10 van droogste maart maanden van de afgelopen honderd jaar", zegt meteoroloog Rob Sluijter van het KNMI. "De maand februari ook niet." De cijfers tonen wel aan dat de neerslag in februari en maart minder dan normaal was. In februari viel er gemiddeld 21 millimeter, terwijl het gemiddelde gewoonlijk 47 millimeter is. En in maart viel er gemiddeld 23 millimeter, terwijl dat de laatste jaren gemiddeld 65 millimeter was. April is voorlopig ook droger dan doorgaans, maar Sluijter durft niet te voorspellen of dat zo blijft. De droogte in de natuur hangt niet alleen van de neerslag af, maar dus ook van de zon. Want hoe warmer het weer, hoe meer water er verdampt en hoe droger het dus wordt. Uit cijfers van Rob Sluijter blijkt dat de gemiddelde verdamping in maart één millimeter per dag is en in april bijna twee. Tijdens droge en zonnige aprildagen loopt dat nu op tot boven de drie millimeter. Een verdamping die normaal bij een zomerse juli hoort. "Dat betekent dus meer verdamping en dus ook meer verdroging in deze tijd van het jaar." Het gevaar voor branden blijft de komende weken dus nog bestaan en is alarmfase rood afgekondigt. Boven de Veluwe wordt met vliegtuigjes
|

 
gepatrouileerd vanwege brandgevaar. De Veluwe wordt dagelijks vanuit een vliegtuig in de gaten gehouden, zodat de blusbrigade in geval van brand zo gauw mogelijk uit kan rukken.
Het is verstandig om in elk geval niet in het bos te roken, zeker géén open vuur aan te steken en ook geen glas te laten slingeren. Wist u dat merendeel van de bosbranden door stukjes glas worden aangestoken? Het glas kan als het ware als een brandglas werken wanneer daar de zon vanuit de juiste stand doorheen schijnt. Vooral het warme en drogende weer kan in combinatie met een beetje wind dan al voldoende te zijn om een aantal hectaren in vlammen op te laten gaan.

Enkele grote branden die zich hebben voorgedaan zijn:
 

--



--


--
--
--
--

Natuur- en waterwingebied Meijendel in Wassenaar. 4,5 hectare met bomen en struiken afgebrand Meijendel is in totaal 1875 hectare groot met duinen, bossen en grasvlakten. (11 april)
In het Drentse Schipborg vloog een groot deel van het politie-oefenterrein De Strubbe in brand. Het gebied bestond uit heide en bos. (11 april)
Bermbranden langs spoortrajecten (april/maart)
Duinen Den Helder van 18 hectare (eind maart)
Heide tussen Hilversum en bussum
Tientalle andere branden (maart/april)

  (bron: meteonet, weerstation dichteren, gelderlander)
Zware sneeuwval ontwricht delen van Europa 7-4-'03.

Onverwacht hevige sneeuwval heeft in heel Duitsland tot honderden verkeers-ongelukken geleid, waarbij drie doden zijn gevallen. Vooral in het zuiden, rond München, sneeuwde het hard. Ook in andere delen van Europa heeft het winterweer onverwacht toegeslagen. In Polen raakten veel wegen door sneeuw en hagel onbegaanbaar. In het zuidoosten van Bulgarije werd de noodtoestand uitgeroepen. In delen van
|
 
Oekraïne viel de elektriciteit uit door het winterse weer. In Italië kreeg Venetië te kampen met een sneeuwstorm. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië, waar normaal 20 graden is, viel in een paar uur tijd dertig centimeter sneeuw. Ook in de havenstad Bari en op de Vesuvius bij Napels viel sneeuw. In de Apennijnen waren talrijke straten en autosnelwegen alleen berijdbaar met winteruitrusting. (Bron: vwkweb)
Hogedruk hier, depessies in het zuiden 18-3-'03

Een kleine, maar venijnige depressie die tot op grote hoogte in de atmosfeer is gevuld met koude lucht afkomstig uit Rusland, trekt spoedig via Cyprus uit Europa weg en neemt zijn slechte weer mee. Boven het relatief warme zeewater (14-18 graden) wordt de lucht erg onstabiel, waardoor zich grote buienwolken ontwikkelen. Dat proces gaat nog even door, omdat de depressie eerst nog even boven het water blijft hangen. Dat het daar slecht weer is, hangt indirect samen met de aanwezigheid van het standvastige hogedrukgebied bij ons wat in De Bilt een maand record opleverde met een waarde van 1044 hPa. Oceaan-depressies trekken met een grote boog om dit systeem heen en kunnen uiteindelijk dagen later tot in het zuidoosten van Europa hun invloed uitbreiden. De hoge-drukkern schuift de komende 24 uur wel verder in zuid-westelijke richting weg, maar depressies zoals die in Zuidoost-Europa huishouden, krijgen nog geen vat op het weer in Nederland en de ons omringende landen. Een heuse stormdepressie richt zijn pijlen dan ook op IJsland om vervolgens over het noorden van Scandinavie oostwaarts te bewegen. Het Zuid-Europese lagedrukgebied veroor-zaakte gisteren nog sneeuwstormen in het Zuid-Italiaanse Calabrië en ook in de bergen van Sicilië sneeuwde het. In het midden van Italie bleven veel scholen door het

|
 
slechte winterse weer gesloten. Gedurende het afgelopen weekeinde legde zware sneeuwval daar - vooral in de streek Abruzzen - reeds het verkeer lam. Daarna kwamen Griekenland en omgeving aan de beurt. In de Griekse bergen en heuvels viel eveneens van het witte spul. Te Tripolis (600 meter) werd gisteren 1 cm gemeten. En het vakantie-eiland Kreta werd behoorlijk geplaagd door zware regenval. Zo viel in het noordwesten, in Souda, binnen 30 uur tijd gisteren maar liefst 95 millimeter. Daarmee werd het normale maandgemiddelde van 71 mm ruimschoots overtroffen! Ook in het Griekse Naxos regende het hard, daar kwam tussen maandagochtend 7 en vanochtend 7 uur 54 millimeter omlaag. Op Kreta viel 30 mm. Verder waait het fors, op de Egeische Zee aan de Egyptische kust waaien stormachtige noordwestelijke winden (rond kracht 8). In Egypte geven die momenteel aanleiding tot zand- en stofstormen. Inmiddels bevindt de kern van de depressie zich boven het eiland Cyprus. Het sterke windveld heeft zich ten westen hiervan ontwikkeld. Ondertussen breidt de zware regenval zich uit over het eiland en ook Israël. Morgen verdwijnen de meeste buien in dit deel van de Middellandse Zee en neemt bovendien de wind af, waarna het weer zich later deze week volledig zal herstellen. (Bron: meteoconsult)
Winter 2002/2003: Koud en zeer zonnig 28-2-'03

De winter van 2002/2003 is koud en zeer zonnig verlopen. Gemiddeld viel er een normale hoeveelheid neerslag. Februari die uitzonderlijk zonnig verliep was eveneens koud en droog. Februari en de winter zijn de zonnigste van de afgelopen honderd jaar. De winter haalde een koudegetal van 80,1.
|
 
Op basis van dit getal wordt de winter beschouwd als een normale winter. Dit koudegetal kan in theorie in maart nog verder oplopen. De huidige winter staat op de 37e plaats bij de koude winters van de afgelopen honderd jaar. (Bron: vwkweb)
Zwaarste sneeuwval sinds 150 jaar in oost VS 18-2-'03

Het begon ongeveer een week geleden met een onschuldige sneeuwgebied (lagedrukgebied) boven het midden van de Verenigde staten waar plaatselijk door de krachtige wind door de wind gevormde sneeuwrollen ontstonden. Dit zijn een soort sneeuwballen, maar dan gevormd en opgerold door de wind. Het sneeuw moet daarvoor van een goede speciale kwaliteit zijn. Ook spelen er nog een aantal andere factoren een rol. Dit sneeuw-gebied heeft zich beter ontwikkeld en kwam in aanraking met vochtige lucht uit de Golf van Mexico en kwam in aanraking met zeer koude lucht uit Oost Canada. Op de grens daarvan vielen enorme hoeveelheden sneeuw vandaag en gisteren in de Verenigde Staten. Aan de oostkust viel in enkele uren tijd veertig tot zestig centimeter sneeuw. Op sommige plaatsen viel 10 centimeter sneeuw in één uur tijd. De Meteorologen spreken over de zwaarste blizzard in 150 jaar. De deskundigen spreken van "misschien de ergste sneeuwstorm ooit". Zo viel in de bergen van West Virginia ruim 90 centimeter en in Silver Spring, een voorstad van Washington, ruim 60 centimeter. Dinsdagochtend was dit opgelopen naar ruim 110 centimeter in Garrett County (Maryland). In een groot gebied tussen Washington D.C. en Philadelphia viel maandag tussen de 50 en 60 centimeter sneeuw. Overal werden records gebroken.De blizzard ging gepaard met een wind tot windkracht 9, waarbij het zicht werd gereduceerd tot enkele meters.In New York, New Jersey, New England en Connecticut ontstonden door de sterke wind sneeuwophoping en tot 2 meter en leverden practige plaatjes op. Door de sneeuwval is het
|
 
 

openbaar vervoer ernstig beperkt. Tal van automobilisten zijn vast komen te zitten. De sneeuwruimers konden de belangrijkste verkeersaders niet open houden. De autoriteiten riepen de bevolking op zo veel mogelijk thuis te blijven. New Jersey begaf door het gewicht van de sneeuw een aluminium dak het en kwam één man om het leven. In Maryland kwam het dak van een oud stationsgebouw naar beneden. Ook elders in het noorden en westen viel veel sneeuw. In totaal zijn 24 mensen in verschillende staten overleden door gebeurtenissen die met de sneeuwval hebben te maken. In het zuiden kwamen hevige onweersbuien voor, waarbij in Noord Florida een tornado een huis vernielde.
(Bron: vwkweb, NOS journaal, gelderlander)

Bliksem verspreidt röntgenstraling 15-2-'03

Onderzoekers van de universiteit van Florida (Verenigde Staten) hebben ontdekt dat bliksems niet alleen zichtbaar licht uitstralen, maar ook röntgenstraling en gammastraling. Al in 1925 werd gesuggereerd dat straling met hoge energie kon vrijkomen bij een ontlading, maar pas nu is dit ge-meten. De straling komt vrij vlak voor de zichtbare flits en het duurt niet langer dan honderd microseconden. Waarschijnlijk hangt het samen met de opbouw van een geleiderkanaal, wanneer
|
 
enorme elektrische velden de lucht als het ware afbreken zodat vrije elektronen ontstaan. De onderzoekers hopen ook nieuw licht te werpen op een verschijnsel als sprites. Daarbij ontstaan lichtflitsen naar boven vanaf de toppen van onweersbuien. Voor de metingen gebruikten de weten-schappers een moderne variant van de befaamde vlieger van Franklin uit 1752: kleine raketjes die verbonden waren met een speciale toren vol meetapparatuur. (Bron: vwkweb)
Sneeuw in Europa en Nederland 31-1-'02

In Nederland en België is gisteren plaatselijk een flink pak sneeuw gevallen. In het grootste deel van Nederland smolt de sneeuw weer weg. In delen van België en Nederland bleef een dek van enkele centimeters over. Er ontstond daardoor vele ongelukken waaronder ook in de Achterhoek. Bij een ongeluk vrijdagochtend op de Gendringseweg in Aalten is een bestuurster uit Ulft ernstig gewond geraakt. Ze is met een traumahelicopter vervoerd naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. In het Belgische Rijmeham werd om 19.00 uur zelfs 9 centimeter gemeten. Ook de rest van Belgie kreeg nog meer sneeuw, maar dit volgde vandaag pas. In de rest van West Europa heeft het winterweer tot chaos geleid op wegen.. Op tal van plaatsen stonden lange files en kwamen honderden aanrijdingen voor. In Groot-Brittannië kwamen duizenden automobilisten vast te zitten op de belangrijke snelwegen, waar veel auto's zijn geslipt en vrachtwagencombinaties geschaard. Op de vliegvelden rond Londen ontstonden grote vertragingen door het slechte weer en de gladheid van start- en landingsbanen. In Essex lag 10 centimeter sneeuw. Ongeveer 10.000 Britten zitten zonder verwarming en elektriciteit.
Scholen zijn vervroegd 
|
 
gesloten. Donderdag overleed een achtjarig meisje doordat ze werd getroffen door een boom die om-waaide. Ook in Duitsland waren veel snelwegen moeilijk begaan-baar; in Beieren was dertig centimeter sneeuw gevallen. Geschaarde vrachtwagens veroorzaakten de meeste files. 's Nachts hadden honderden automobilisten uren in de file gestaan door spiegelgladde autosnelwegen. In Frankrijk vielen de zwaarste sneeuw-buien van de laatste vijf jaar. In een aantal departementen mochten vrachtwagens en schoolbussen niet langer de weg op. In het noorden van Spanje zijn ruim honderd dorpen door hevige sneeuwval afgesloten van de buitenwereld. (Bron: vwkweb, gelderlander)
Astronauten zien sprites boven Afrika 27-1-'02


Astronauten van Amerikaanse space-shuttle Columbia hebben twee nachten achtereen opnames gemaakt van sprites. Dit deden ze zonder zelf te weten wat het was. De sprites werden gefilmd boven Afrika en omschreven als lichtbogen boven onweersbuien. "Twee nachten achtereen zagen we een horizontale lijn boven Afrika die door bliksem-ontladingen eronder oplichtte. De lichtbogen volgden de aardkromming. We hebben de indruk dat we iets nieuws ontdekten'', zei coördinator Joaw Jair. De Columbia is op 16 januari begonnen aan een 16-daagse ruimtevlucht. Sprites zijn lichtverschijnselen boven zware onweerscomplexen. Ze worden sinds 1990
|

 


waargenomen door piloten van verkeersvliegtuigen.In eerste instantie verklaarden wetenschappers de piloten voor gek. Pas later bleken de wetenschappers het zelf mis te hebben. Onderzoek door de NASA en de universiteit van Fairbanks leerde dat er wel degelijk lichtverschijnselen waren boven zwaar onweer. In donkere omgeving is het mogelijk de sprites vanaf de grond waar te nemen. (Bron: vwkweb)
Meer informatie over sprites:
Weerinfo over sprites op VWKweb
Artikel uit Weerspiegel van de VWK (1997) over sprites

Koude in de oostenlijk VS 26-1-'02.


Een hogedrukgebied van 1040 hPa boven de Amerikaanse staat Tennesse voerde in de nacht van donderdag op vrijdag koude lucht naar Florida. De 'sunshinestate' kreeg te maken met matige vorst. De Amerikanen spraken van de koudste winternacht tot nu toe. In zowel Jacksonville als hoofdstad Tallahassee daalde de temperatuur tot -7,2 graden. Honderden kilometers naar het zuiden in Tampa en Orlando vroor het 2 tot 3 graden. In het subtropische zuiden was het ook koud. In de kustplaats West Palm Beach daalde de temperatuur naar +0,6 graden. Sinds 1960 is het hier niet zo koud geweest. Miami moest het doen met een nachtelijk minimum van +2,8 graden.
|

 
De telers van sinaasappelen en aanverwante vruchten vrezen het ergste. Veel plantages werden beregend, doordat onder de -2 graden schade ontstaat. De aardbeien-oogst in Midden Florida wordt als verloren beschouwd. De kou was een vervolg op de zware sneeuwval die donderdag in North- en South Carolina plaatselijk 35 centimeter sneeuwdek tot gevolg had. Het was de zwaarste sneeuwval sinds tientallen jaren. De inwoners hebben in allerijl sneeuwruimers, pekel en extra kachels ingekocht. De politie telde 2400 aanrijdingen. De sneeuw dooide overdag grotendeels weg. Het sneeuwgebied trok de Atlantische Oceaan op. (Bron: vwkweb)
Elke bliksem slaat gemiddeld 1,45 keer in 20-1-'03

In de zomer van 1997 legden onderzoekers van de universiteit van Arizona (VS) 386 wolk-tot-grond (cloud-ground CG) bliksems vast, op video en andere meetapparatuur. In 35 procent van de ontladingen (136 stuks) werden meerdere punten op de grond geraakt. De 386 ontladingen zorgden voor 558 inslagpunten en elke CG-ontlading sloeg dus gemiddeld op 1,45 plekken in. De plekken lagen enkele tientallen meters uit elkaar. Meestal ging het om een gelijktijdige meervoudige ontlading, met meerdere kanalen
|
 
vlak bij elkaar. Bij 37 ontladingen kwam een vork voor tussen de wolk en de grond. Soms zorgde een ontlading zelfs voor 3 of 4 inslagen, en vaak was het punt van de derde en vierde inslag hetzelfde als de tweede. In de Verenigde Staten vallen jaarlijks 93 doden en 300 gewonden door onweer. (Bron: vwkweb)
Gladheid speelt fietser en ambulance parten 16-1-'03

Fietsers hebben gisteren in en om Doetinchem de nodige hinder ondervonden van plotselinge gladheid. Vier gewonden moesten op de polikliniek van het Slingeland Ziekenhuis behandeld worden voor pols- en beenbreuken. Door op-vriezing ontstonden op tal van plaatsen gladde wegdelen, met valpartijen als gevolg. Een 26-jarige inwoonster van Doetinchem is gewond geraakt aan haar kin nadat zij op de Plattenburgstraat door de gladheid met haar fiets was gevallen. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis. Op het fietspad langs de Liemersweg in Doetinchem is een 18-jarige jongeman uit Wehl onderuit gegaan
met zijn bromscooter. De jongeman klaagde over een
|
 
zere schouder. Een ambulanceverpleger constateerde dat zijn schouder uit de kom was geraakt. Hiervoor moest hij naar het ziekenhuis. Maar de ambulance zat vast in de berm. Een brandweerwagen moest er aan te pas komen om de ambulance los te trekken en het vervoer van de patiënt voortgang te laten vinden. De gemeente zette strooiwagens in. Hier op het station werd geen vorst waargenomen. De temperatuur daalde op 1,50 meter maar tot 3,4 graden en op klomphoogte (10cm) tot 2,0 graden. Waarschijnlijk is de gladheid afkomstig van de kou die nog niet geheel uit de grond is verdwenen. (Bron gelderlander en weerstation dichteren)
Vandaag hoogste punt IJssel bij Bronkhorst 7-1-'02


Met grote kracht stroomt het water nog over de Veerweg, verder de uiterwaarden in. Het hoogste punt bereikt de IJssel nabij Bronkhorst in de loop van vandaag, een dag later dan de Rijn bij Lobith. Het blijft daarom nog zeker enkele dagen behelpen voor bewoner Dirk Wijers, bij lagere waterstanden verantwoordelijk voor het veer. Deze hoogte is nog niet problematisch, ik kan er met mijn terreinwagen nog doorheen. Pas als het water nog eens twintig centimeter stijgt, moet ik de boot naar de wal pakken”, zegt Wijers.
In totaal zijn drie boerderijen in de gemeente Steenderen ingesloten door het
+

 
hoge water. Het hoogste punt wordt gemeten bij Doesburg, waar een stand 9.98 meter boven NAP wordt verwacht. De ‘val’ bedraagt volgens het waterschap Rijn en IJssel vervolgens tien centimeter per dag. (Bron gelderlander)
Wateroverlast in delen van Europa 3-1-'02

Grote delen van Europa kampen al enkele dagen met wateroverlast. In het noorden van Frankrijk zijn veel kelders ondergelopen. Langs de grote rivieren in Tsjechië dreigen weer tal van dorpen te overstromen en is in Noordböhmen hoogwateralarm gegeven, nadat de Elbe de afgelopen uren snel steeg. In Roemenië kwamen drie mensen om bij overstromingen door smeltende sneeuw. In het noorden van Portugal veroorzaakte de regen aardverschuivingen, waar-door auto's in de rivier de Douro belandden. In de Belgische gemeente Gent was er vooral vrijdagochtend sprake van een kritieke sitiuatie. Nadat de toestand in de nacht van donder-dag op vrijdag nog beheersbaar leek, stroomden daarna in een kleine buurgemeente van Gent de eerste straten onder. Alle Gentse brandweerlieden zijn via de radio opgeroepen zich te melden ook andere delen van Belgie kampen met wateroverlast. In Nederland stijgt de Maas ook snel en zijn er in Limburg al ondegelopen wegen, en weilanden. De Maas bereikt bij Borgharen in de loop van vandaag een niveau van 45,65 meter boven NAP, verwachtte Rijks-waterstaat vrijdag aan het einde van de ochtend. Het water zal nog verder stijgen, maar blijft waarschijnlijk onder 46 meter boven NAP. Pas boven dat niveau dreigt er echt grootschaalig overstromingsgevaar. Rond negen uur vrijdag-morgen konden de hulpdiensten nog terugzien op een rustige nacht in de Maastrichtse Maasdorpen Itteren en Borgharen. Aan het einde van de ochtend gelaste burge-meester Leers van Maastricht echter uit voorzorg de evacuatie van 35 hulpbehoevenden. Elders in Nederland is geen sprake
|
 
van wateroverlast, meldden water-schappen. De Maas stijgt langzaam, maar de toegangswegen naar Itteren en Borgharen waren vrijdagochtend al niet meer toegankelijk voor het autoverkeer. Mensen die de dorpen voor hun werk uit-moesten, stapten in vrachtwagens die over de ondergelopen toegangs-wegen een pendeldienst onderhouden. Het waterschap Roer en Overmaas heeft extra pompen uitgereden naar Itteren en Borgharen. De grond is verzadigd en het kwelwater borrelt omhoog. Ook heeft het schap grote hoeveelheden brandstof de dorpen ingereden voor het geval die geïsoleerd mochten raken. Die brandstof is nodig om de pompen aan de praat te houden. In Duitsland zijn door de zware regenval in verschillende deelstaten rivieren buiten hun oevers getreden. Vooral de situatie aan de Main is kritiek. Het historische centrum van de stad Wertheim dreigde vrijdagochtend onder water te lopen. Ook Groot-Brittannië en Roemenië ontsprongen de dans niet. (Bron gelderlander, telegraaf)